Krata vyko ir prabangiuose šeimos namuose

Studijuojant Jungtinėse Amerikos valstijose atsiradęs pomėgis rūkyti kanapes, o vėliau – vartoti ir stipresnius narkotikus bandant įveikti užklupusius psichologinius sunkumus. Galiausiai išvysčiusi rimta priklausomybė ne tik kvaišalams, bet ir alkoholiui, degtinės butelio vagystė iš Kauno parduotuvės, kvaišalų pirkimas internetu, akistata su teisėsauga ir teisiamųjų suolas.

Ši garsių bei turtintų Lietuvos verslininkų ir mecenatų šeimos sūnaus istorija pradėta narplioti Kauno apygardos teisme.

Trijų šalių, Lietuvos, Suomijos bei Jungtinių Amerikos valstijų pasus turintis 23 metų vaikinas prieš teismą stojo dėl pareikštų kaltinimų neteisėtai disponavimus kvaišalais neturint tikslo jų platinti bei narkotinių medžiagų kontrabanda.

Bylos duomenimis, Kaune, privačiame bendrabutyje gyvenęs, KTU studijavęs garsių verslininkų sūnus 2019 metais internetu iš Olandijos pirko 46 vienetus raminamojo poveikio tablečių, kurių bendra masė – 2,4994 gramo. Siunta buvo sulaikyta, dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos bei neteisėto jų įsigijimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Prie jo prijungtas ir dar vienas epizodas – 2020 metų rudenį muitininkai sulaikė kitą jam adresuotą siuntą iš Olandijos, kurioje buvo kiek daugiau nei 2 gramai Lietuvoje draudžiamos, centrinę nervų sistemą veikiančios psichotropinės medžiagos 3-fluoroetamfetamino miltelių.

Teisme paaiškėjo, kad muitinės kriminalistai atliko kratą ne tik įtariamojo nuomotame bendrabučio kambaryje Kaune, bet ir jo tėvų namuose Vilniuje. Vaikino kambaryje buvo rasti kanapių likučiai, apie 0,0314 gramo.

Svaigintis pradėjo gyvendamas JAV

Pirmą kartą teisiamas vaikinas savo kaltės nebandė neigti. Visiškai pripažindamas savo kaltę teisme jis papasakojo, kaip tapo priklausomu nuo narkotinių medžiagų.

Žinomos šeimos sūnus pasakojo, kad su kvaišalais susidūrė gyvendamas JAV, Kalifornijoje, kur paplitęs marihuanos vartojimas. Šeimai persikrausčius į Lietuvą kurti verslo, 16 metų sulaukęs grįžo į JAV, kur pradėjo studijuoti.

Kanapių suktinė

Patiriamas stresas, atsiradusios psichologinės problemos ir nesunkiai prieinamos psichotropinės medžiagos vaikiną pastūmėjo į vis didesnį svaiginimąsi. Teisme jis prisiminė, kad gyvendamas JAV buvo patekęs į eismo įvykį, susižalojęs veidą, o medikai paskyrė opioidinių vaistų, nuo kurių išvystė rimtesnė priklausomybė.

2017 metais jis nebegalėjo tęsti mokslų ir iš JAV grįžo į Lietuvą. Teisme liudijusi vaikino mama pripažino, jog tuo metu šeima suprato visas bėdas, o pati situacija buvusi labai pavojinga, teko ieškoti pagalbos.

Tikino nežinojęs, kad perka uždraustą medžiagą

Nors į Lietuvą pas savo šeimą grįžęs jaunuolis pradėjo gydytis nuo priklausomybės, jis pats teisme pripažino, kad šis procesas nebuvo labai sėkmingas. Jis neneigė kurį laiką norėjęs ir toliau svaigintis. Persikrausčius į Kauną, pradėjus studijuoti KTU, garsios mecenatų šeimos sūnus ėmė vis labiau klimpti į priklausomybių liūną, vartojo ne tik kvaišalus, bet ir alkoholį.

„Kol gyvenau su tėvais, nemačiau žolės rūkymo, kaip problemos. Kai išsikrausčiau iš jų namų, pradėjau studijuoti Lietuvoje, ėmiau daug vartoti.

Aš tiesiog nebuvau pasiruošęs atsisakyti to... Prieš pradedant vartoti jaučiau daug nerimo ir depresiją. Vartojimas man buvo vienintelė išeitis iš to. Per daug buvau pripratęs prie medžiagų ir dėl to nebuvo jokių pasekmių“, – teismui pripažino vaikinas.

Jis neslėpė po ilgokos pertraukos pradėjęs studijas Kaune jautęs stiprų nerimą, nes šis gyvenimo etapas jam asocijavosi su patirtimi JAV, kur mokinantis buvo prasidėjusi psichozė.

„Labai jaudinausi, iš daktarės gavau raminamųjų vaistų, bet juos suvartojau per greitai. Tuo metu mirė mano geras draugas, buvo labai sunku“, – pasakojo teisiamasis.

Ieškodamas raminamųjų vaistų jis sakė internete aptikęs tinklapį, kuriame galima įsigyti pačių įvairiausių preparatų.

„Nemaniau, kad tai nelegalu. Maniau, kad tai pilka zona, nes pati medžiaga pakankamai nauja. Tai kaip pakaitalas vaistams, kuriems reikalingas receptas. Nusipirkau, kad nejausčiau nerimo ir liūdesio“, – sakė teisiamasis prisiminęs, kad už tabletes, kuriose aptikta Lietuvoje draudžiamos psichotropinės medžiagos iš savo banko sąskaitos į Olandiją pervedęs 39,9 euro.

Narkotikais norėjo įveikti antsvorį

Bylą nagrinėjančiam Kauno apygardos teisėjui Albinui Antanaičiui pasiteiravus, kodėl gydydamasis nuo priklausomybės jis vis tiek pirko narkotines medžiagas, jaunuolis šį poelgį aiškino noru išspręsti psichologines problemas.

„Aš norėjau daugiau raminamojo poveikio. Nenorėjau jausti nieko, norėjau nuslopinti savo jausmus“, – aiškino pirmą kartą prieš teismą stojęs vaikinas.

Antrą kartą iš tos pačios interneto parduotuvės pirkdamas 3-fluoroetamfetamino miltelius jis minėjo taip bandęs kovoti su antsvoriu. Jaunas vyras sakė internete radęs informacijos, kad ši medžiaga slopina alkio jausmą.

„Buvau priaugęs svorio, norėjau jį numesti. Aš supratau, kad tai yra psichotropinės medžiagos“, – sakė jaunuolis.

Teisme jis prisipažino narkotikus pirkęs ne du kartus, kaip užfiksuota byloje, bet ir dar vieną, trečiąjį kartą. Nesulaukęs siuntos su tabletėmis, kurią buvo sulaikę Lietuvos muitininkai, jis pakartojo užsakymą.

Siuntą iš Olandijos jis gavo tuo metu, kai muitinės kriminalistai jau buvo pradėję ikiteisminį tyrimą. Teisme jis prisipažino išsigandęs ir gautas tabletes išmetęs.

Grįždamas iš anoniminių alkoholikų susirinkimo pavogė degtinę

Nagrinėjant prieš teismą stojusio turtingos šeimos atstovo biografiją paaiškėjo, kad iki šiol neteistas 23 metų vaikinas praeityje buvo tris kartus baustas administracine tvarka.

Du kartus jis įkliuvo važiuodamas visuomeniniu transporto be bilieto, jam skirtos 16 eurų dydžio baudos.

Tačiau labiausiai teismą sudomino dar vienas jo nusižengimas, degtinės butelio vagystė iš parduotuvės, už ką jam skirta 45 eurų bauda.

Teisiamasis neslėpė tuo metu vykęs troleibusu iš anoniminių alkoholikų grupės susirinkimo ir kilus nenumaldomam norui išgerti tiesiog negalėjęs susivaldyti.

„Tai buvo vėlai vakare, kai nebuvo parduodama degtinė. Išėjau iš anoniminių alkoholikų susirinkimo, per troleibuso langą pamačiau parduotuvę ir kilo labai didelis noras išgerti. Bandžiau pavogti degtinės butelį“, – pripažino verslininkų sūnus.

Teisėjui A. Antanaičiui paklausus, ar jis suvokia, kad neatsisakius priklausomybių – garantuota kelionė į pataisos namus, teisiamasis minėjo jau padaręs reikiamas išvadas.

„Kai prasidėjo ši byla, ėmiau jausti skausmus kepenyse. Kilo baimė, kad neteksiu ir laisvės, ir gyvybės. Daugiau nei du mėnesius negeriu, nevartoju kitų medžiagų. Man tai rekordinis laiko tarpas.

Dabar, būdamas blaivus aš labai kankinuosi dėl skausmo, kurį padariau savo šeimai ir draugams. Man labai labai gėda dėl to, ką padariau. Kiekvieną dieną bandau judėti į priekį“, – pripažino su priklausomybėmis kovoti bandantis verslininkų sūnus.

Teismo prašoma perduoti motinos žinion

Bylą nagrinėjant Kauno apygardos teisme, kaltinamajam visiškai pripažinus savo kaltę, taikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas – nekviečiant liudininkų bei ekspertų. Tai leidžia siūlomą bausmę sumažinti trečdaliu.

Teisiajam atstovaujantis advokatas Vaidas Rakauskas pateikė du prašymus – atleisti klientą nuo baudžiamosios atsakomybės dėl padarytų veikų mažareikšmiškumo, taip pat – atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą. Laiduoti už sūnų bei prisiimti atsakomybę sutiko jo mama.

„Niekada negalvojau, kad mano vaikas kada nors pradės vartoti narkotines medžiagas, taps priklausomu. Dažniausiai priklausomybės ligos yra kompleksinės, prasidedančios nuo paauglystės. Laiku šios problemos nebuvo pastebėtos, apie tai nebuvo kalbama.

Kai pradėjo gyventi savarankiškai JAV, dideliame universitete, ten gauti vaistų labai lengva. Pas mus trys vaikai, trys sūnūs. Manau, kad gyvenant Kalifornijoje visi paragavo žolės ir tik vienas tapo priklausomu“, – sakė žinomo verslininko ir mecenato žmona.

Moteris neslėpė, kad kova su šeimos nario priklausomybe – ilgas ir varginantis procesas, kai einama du žingsnius į priekį ir vieną atgal.

Nematoma garsios šeimos gyvenimo pusė

„Vyras dėl viso šito buvo piktas, bet pyktis nieko gero neduoda. Dabar tėvas labiau supranta, kas yra priklausomybės liga, kodėl žmogus sako viena, o kitą daro.

Šiandien situacija daug geresnė. Sūnus turi tikslą savo gyvenime, nori gyventi blaiviai. Jaučiamas didelis progresas. Tačiau ir dabar, ir ateityje bus pavojingų momentų“, – kalbėjo moteris.

Dėl užklupusių problemų laikinai sustabdęs studijas KTU jaunuolis šiuo metu gyvena sostinėje, tėvų namuose, gydosi ir neatlygintinai dirba pagalbiniu virtuvės darbininku šeimos valdomame viešbutyje.

„Gyvendamas mūsų namuose jis turi arba dirbti, arba mokytis, arba eiti į gydymą. Sūnus turi savo pareigas – gaminti valgyti, prižiūrėti naminius gyvūnus“, – sakė jo mama.

Teismui moteris sakė, kad atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir pagal laidavimą jai perduoti prašomo sūnaus kova su priklausomybėmis – ilgas, tačiau vilties teikiantis procesas.

„Jis gali pasakyti: „šiandien man bloga diena“, nori pasaugoti save, prašo neduoti pinigų“, – sakė žinomo verslininko žmona.

Apie šeimą užklupusias problemas ji portalui „Delfi“ yra minėjusi ir kiek anksčiau. Rengiant publikaciją apie teismui perduotą sūnaus bylą, garsios šeimos atstovė tąkart neslėpė, jog susidurta su labai rimtomis problemomis.

„Mes didžiuojamės savo sūnumi, kuris turi maksimalią mūsų šeimos paramą savo sunkiame kelyje pasveikti ir tęsti pilnavertį gyvenimą. Priklausomybės ligą įveikti yra būtina profesionali pagalba, gydymas, kuriuo ir yra naudojamasi.

Mes visi norime gyventi valstybėje, kuri investuoja į priklausomybės ligų prevenciją ir jų gydymą. Norime, kad jauni žmonės ir šeimos, susidūrusios su priklausomybės ligomis, gautų visą reikiamą pagalbą siekiant įveikti turimas priklausomybes ir tapti darbingos, sveikos ir naudingos visuomenės nariais", – komentavo teisiamo vaikino mama.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)