Dviem savaitėms į Dubajų Ištvanas atvyko kartu su kolega. Nors tikina nesitikėjęs čia sutikti daugiau pažįstamų veidų, šiame mieste vieši nemažai poilsiautojų iš Lietuvos.

„Galima suprasti žmones, visi išsiilgę įspūdžių. Man pačiam ši kelionė nėra vien poilsinė. Su kolega Veslavu čia atvykome ir darbo reikalais. Ketiname dalyvauti maisto festivalyje, esame susiorganizavę nemažai susitikimų, kadangi čia gyvena vieni geriausių kulinarijos virtuozų, kurių atstovaujami restoranai yra pelnę „Michelin“ įvertinimus. Norime pasisemti kuo daugiau patirties ir atsivežti į Lietuvą naujų kulinarinių atradimų“, – pasakoja „Gipsy Lounge & Grill“ įkūrėjas.

Atostogų norėjosi ne vien dėl naujų potyrių, bet ir dėl poilsio trūkumo. Kaip sako I. Kvik, restorane pastaruoju laikotarpiu jam teko dirbti be poilsio dienų. „Mėgstu vietas, kur yra daug saulės, tad nusprendžiau poilsį, darbą ir įspūdžius sujungti į vieną visumą. Labai norėjosi naujų vėjų po tylaus karantino. Kelionės ilgai ieškoti neteko, ilgiau truko pasiruošimo procesas. Kadangi užsisakyti kelionės neverta, jeigu rankose neturi teigiamo Covid-19 testo, kai tik gali – imi viską, ką randi. Na, o aš viską mėgstu pirkti atskirai – ieškau gero viešbučio, gero skrydžio. Nemėgstu keliauti nežinodamas, kas manęs laukia, tad visą maršrutą susidėlioju pats.

Nemėgstu vietų, kuriose viskas įskaičiuota. Juk Dubajus yra tas miestas, kuriame pasirinkimas yra vienas didžiausių pasaulyje. Tiek kalbant apie viešbučius, tiek apie kitas pramogas. Keliaudamas visada ieškau unikalių vietų, kurios nebūtų gausiai lankomos turistų. Pavyzdžiui, antradienį pramogavome nardydami, grožėjomės koralais.

Dubajus išvis yra išskirtinis miestas. Tai, kaip jie per 39 metus užaugo yra neįtikėtina. Kitos šalys gali tik imti pavyzdį. Tai yra unikalu. Man net kilo noras perskaityti visą Dubajaus valdovo ir JAE viceprezidento, premjero Mohammedo bin Rashid Al Maktoum istoriją. Įdomu, kaip jis susitvarko su savo žmonėmis, kaip taip stabiliai sugebama vesti ekonomiką. Juk jie jau net spėjo išleisti pirmąją ekspediciją į Marsą ir jiems puikiai pavyko. Nors dauguma galvoja, kad milžiniškiems turtams daugiausia įtakos turėjo nafta, JAE laikosi ir iš turizmo, turi daug gamyklų, gausybę inovacinių projektų“, – tikino pašnekovas.

Keliautojai Dubajuje šiuo metu ne tik džiaugiasi 27-28 laipsnių temperatūra ir ypatingai šilta jūra, bet ir gausybe turistams siūlomų pramogų.

„JAE apskritai mėgstama akcentuoti, kad jie yra patys geriausi ir muša jau tik savo pačių rekordus. Na, man asmeniškai vienas didžiausių atradimų šioje kelionėje yra tai, kad čia buvo įkurtas Luvras. Už Luvro frančizę jie sumokėjo tris šimtus milijonų dolerių ir surinko pačius gražiausius paveikslus, parodas.

Dar mane žavi tai, kad nepaisant betarpiško savo tradicijų, įstatymų ir religijos laikymosi ši tauta dar yra ir labai šiuolaikiška. Labai daug žmonių galvoja, kad Arabų šalys ar net gi romai gyvena nepaprastai, neva moterys čia neturi teisių, kad čia įsigalėjusi visiška monarchija. Netiesa, viskas labai apgalvota. Svarbiausia, kad čia yra pakankamai moralės, kurios europiečiams kartais labai trūksta.

Moterims šioje šalyje apskritai yra skiriama didelė pagarba, didžiulis procentas aukštų profesine prasme pozicijų priklauso būtent moterims. Man apskritai ši kultūra yra labai artima, mes turime nemažai panašumų. Net gi turiu idėją perskaičius šios šalies istoriją pritaikyti tam tikras subtilybes, integruojant romų tautybės žmones į visuomenę“, – viltimis dalijosi vienas garsiausių Lietuvos romų.

Restoranui Vilniuje vadovaujantis Ištvanas papasakojo ir apie kainų skirtumus Dubajuje. Anot pašnekovo, čia galima papietauti ir itin pigiai, ir labai prabangiai.

Kainos restoranuose yra labai įvairios. Tik noriu pasakyti, kad visur Dubajuje labai skanu, produktai kokybiški. Yra paprastų indų restoranų, kuriuose gali pavalgyti už 5-6 dolerius. Tačiau galima užsukti ir į šefo Gordono Ramzio virtuvę, kur vienas patiekalas gali ir kainuoti kelis šimtus dolerių. Viskas priklauso nuo rajono, kuriame apsistoji.

Visur kainos ir kokybės santykis yra subalansuotas. Dubajus yra glamūrinis miestas, kuriame galima pamatyti viską. Čia neegzistuoja žodis „ne“. Nepaisant to, kad yra daug draudimų, kuriuos aš labai gerbiu, nėra nieko neapgalvoto, o tai mane labai džiugina“, – pasakojo žinomas vyras.

Pašnekovas keliaujantiems Dubajuje rekomenduoja neišsigąsti kainų ir rinktis ekskursijas, kurios, anot jo, vertos kiekvieno išleisto cento. Ekskursija gali kainuoti ir 30, ir 1000 dolerių.

„Labai rekomenduoju 30 dolerių kainuojančią kelionę po Dubajų su gidu, aprodančiu visus svarbius objektus, pasakojančiu istorijas ir įdomius faktus. Pats tikrai neaplankytum visų šių vietų ir nesužinotum visos informacijos, tad leistis į ją tikrai apsimoka. Visos paslaugos yra labai aukšto lygio. Dar mane labai džiugina faktas, kad turistų saugumas čia yra pirmoje vietoje. Už įvestų taisyklių nesilaikymą yra taikomos nemenkos baudos, bet dėl to ir nusikalstamumas labai menkas. Sakykime, dabar yra būtina dėvėti kaukes, kitu atveju gali būti nubaustas 3000 dirhamų (apie 900 dolerių) bauda“, – pasakojo I. Kvik.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)