Pagal pareikštus kaltinimus gresia net įkalinimas

Bandymai internetu užsisakyti iš Olandijoje veikiančių elektroninių parduotuvių Lietuvoje draudžiamų narkotinių ar psichotropinių medžiagų neretai baigiasi gana liūnai – baudžiamąja byla ir pareikštais kaltinimais kvaišalų kontrabanda bei jų įsigijimu. Tokios bylos – gana dažnos Lietuvos teismuose, apie liūdnai pasibaigusias istorijas portalas „Delfi“ rašė ne kartą.

Šiuo metu Kauno apygardos teismui perduota nagrinėti žinomos verslininkų ir mecenatų šeimos atstovo, 23 metų studento Algimanto Jason Leitzingerio byla.

„Delfi“ šaltinių duomenimis, jam inkriminuojami du kvaišalų įsigijimo bei jų kontrabandos epizodai, taip pat kratos metu studento gyvenamojoje vietoje aptiktas nedidelis kiekis kanapių. Pagal pareikštus kaltinimus jam gresia laisvės atėmimo bausmė, tačiau teismai pirmą kartą teisiamiems asmenims daro išimtį – skiria tik piniginę baudą, o kartais – ir papildomus įpareigojimus.

Į teisėsaugininkų akiratį studentas pateko dar 2019 metais, kai tikrindami iš Olandijos keliaujančias pašto siuntas sostinės muitininkai vienoje jų rado draudžiamų medžiagų – 46 vienetus raminamojo poveikio tablečių, kurių bendra masė – 2,4994 gramo.

Siunta buvo sulaikyta, dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos bei jų įsigijimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Prie jo prijungtas ir dar vienas epizodas – muitininkai sulaikė kitą siuntą iš Olandijos, kurioje buvo kiek daugiau nei 2 gramai Lietuvoje draudžiamos, centrinę nervų sistemą veikiančios psichotropinės medžiagos 3-fluoroetamfetamino miltelių.

Kaltės neneigė ir prisipažino

Tyrimo metu paaiškėjo, kad abi šios siuntos skirtos Kaune gyvenančiam ir vienoje šio miesto aukštųjų mokyklų studijuojančiam A. J. Leitzingeriui.

Nuvykę į jo namus atlikti kratos, muitinės kriminalistai rado ir nedidelį kiekį kanapių antžeminių dalių, kurių masė – 0,0314 gramo.

46 vienetus narkotinėms medžiagoms priskiriamų tablečių ir 2 gramus 3-fluoroetamfetamino miltelių pirkęs studentas, „Delfi“ žiniomis, savo kaltės neneigė ir pripažino kaltę. Jis tyrėjams išsamiai paaiškino, kaip ir kada Olandijoje internetu įsigijo šių draudžiamų psichotropinių medžiagų.

Bylos duomenimis, jaunuolis minėjo visas šias medžiagas įsigijęs savo reikmėms, neturėjo tikslo jas kažkam perduoti ar kitaip platinti. Šias medžiagas jis pirko naudodamasis kompiuteriu „Apple“ ir pernelyg nesilaikė konspiracijos – už pirkinius sumokėjo iš savo banko sąskaitos.

O nedidelį kanapių kiekį, kurį kratos metu jo gyvenamojoje vietoje aptiko kriminalistai, studentas minėjo tiesiog pamiršęs…

Pirmąjį teismo posėdį teko atidėti

A. J. Leitzingeriui pareiškus įtarimus pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – 259 str. 2 d. (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti) ir 199 str. 4 d. (kvaišalų kontrabanda) byla buvo perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Pirmasis teismo posėdis neįvyko, nes pats kaltinamasis tik prieš kelias dienas iki jo pasirūpino gynėju. „Delfi“ žiniomis jį gina teisiamojo tėvo įkurtos žinomos advokatų bendrijos „AAA Law“ vyresnysis teisininkas, advokatas Vaidas Rakauskas.

Kadangi advokatas nebuvo susipažinęs su bylos medžiaga, bylos nagrinėjimas jo prašymu buvo atidėtas.

Tai portalui „Delfi“ patvirtino ir pats advokatas V. Rakauskas, kuris minėjo šios savaitės pabaigoje vyksiantis į Kauną ir susipažinsiantis su byla.

Jeigu kaltės neneigs, pakaks tik vieno teismo posėdžio

Panašu, kad pirmą kartą teisiamo ir kaltės neneigiančio studento byla bus išnagrinėta vieninteliame teismo posėdyje.

Jeigu jis nepakeis savo pozicijos ir neneigs pareikštų kaltinimų, teismas galės taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą procese. Tai reiškia, kad teismo posėdžio metu valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras perskaito kaltinamąjį aktą, kaltinamasis duoda parodymus, tačiau į posėdį nėra kviečiami liudininkai, neatliekamas ir išsamus įrodymų tyrimas.

Tokiais atvejais, kai baudžiamojoje byloje nekyla ginčo dėl kaltės ir taikomas sutrumpintas įrodymų tyrimas, įstatymai numato, jog skiriama bausmė automatiškai sumažinama vienu trečdaliu.

Ar bus pasinaudota šia galimybe, kaltinamojo advokatas V. Rakauskas komentuoti nepanoro, nes minėjo dar nesusipažinęs su byla. Joje kaltinimą palaikanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Edita Naujokaitė sakė, kad toks scenarijus – visiškai tikėtinas, juolab neketinama prašyti teismo pirmą kartą teisiamam studentui skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Gali būti, jog kaltinamojo advokatas prašys atleisti klientą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Šeima pasidalino atviru komentaru

Teisiamo studento tėvai, žinomi verslininkai ir mecenatai Marius Jakulis Jason ir Liisa Leitzinger sutiko „Delfi“ trumpai pakomentuoti šią istoriją. Jie neslėpė, jog šeima susidūrė su priklausomybe, iš kurios vaduojasi sūnus.

„Priklausomybės ligos Lietuvoje ir pasaulyje paliečia, deja, daug šeimų. Šiuo atveju mūsų šeima – ne išimtis. Dėl to mūsų šeima tiesiog nori palinkėti visiems kovojantiems su priklausomybės ligomis daug vilties ir stiprybės, nes tik šių savybių dėka yra galima pasiekti trokštamų rezultatų", – šeimos vardu portalui teigė L. Leitzinger.

Į keblią situaciją patekusio, kaltinimų narkotikų kontrabanda ir jų laikymu sulaukusio studento mama minėjo, kad šioje situacijoje siekiama padėti ne tik su teisinėmis problemomis, bet ir su priklausomybe susidūrusiam sūnui.

„Mes didžiuojamės savo sūnumi Algimantu, kuris turi maksimalią mūsų šeimos paramą savo sunkiame kelyje pasveikti ir tęsti pilnavertį gyvenimą. Priklausomybės ligą įveikti yra būtina profesionali pagalba, gydymas, kuriuo ir yra naudojamasi.

Mes visi norime gyventi valstybėje, kuri investuoja į priklausomybės ligų prevenciją ir jų gydymą. Norime, kad jauni žmonės ir šeimos, susidūrusios su priklausomybės ligomis, gautų visą reikiamą pagalbą siekiant įveikti turimas priklausomybes ir tapti darbingos, sveikos ir naudingos visuomenės nariais", – komentavo verslininko ir mecenato M. J. Jakulio sutuoktinė, teisiamo vaikino mama L. Leitzinger.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)