Tūkstančius sekėjų instagrame per ilgus darbo metus subūrusią Jazzu kol kas kankina nežinia, ar jai pavyks atgauti pasisavintą profilį. Moteris jau kreipėsi pagalbos į profesionalus, kurie darbuojasi ir Lietuvoje, ir už jos ribų. O kol laukiama rezultatų, Justė nesėdi sudėjusi rankų ir pasidalino kitus įspėjančia žinute.

„Sveiki, mano instagramas buvo nulaužtas. Jei gausite kažkokią keistą informaciją iš instagramo ir el. pašto – ten ne aš. Dirbame ties tuo. Duosiu žinoti, kaip sekasi. Nespauskite jokių nuorodų! Ačiū už supratimą. Wow patirtėlė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ nepavydėtina situacija dalijosi dainininkė.

Savo elektroninius duomenis garsi dainininkė prarado vos per kelias sekundes, kai naktį ją pasiekė „Instagramo pagalbos centru“ (angl. Instagram help support) prisistačiusio aferisto žinutė. Ji buvo tokia įtikima, kad įtarti apie galimą klastą beveik nebuvo įmanoma.

Užgrobtas Jazzu profilis

„Iš pradžių buvo įsilaužta į el. paštą, tuomet iš to pašto buvo bandoma jungtis į kitus socialinius tinklus, kadangi į tą nulaužtą paštą gali ateiti naujas slaptažodis. Ir taip yra pasisavinamas jūsų profilis. Šiuo atveju buvo padaryta labai panašiai. Svarbu nepaspausti ant atsitiktinių el. laiškų, neaiškių nuorodų, nors kai kurie atrodo iš tiesų gauti iš paties „Facebooko“, ar „Instagramo“. Kruopščiai nukopijuojami net logotipai“, – įspėja su Jazzu dirbantis L. Lučiūnas.

„Viskas įvyko naktį, tuomet reikėjo staigiai reaguoti. Pirmiausiai tuo užsiėmė viena anglų ir viena lietuvių kompanija, o dabar prisijungė ir amerikiečiai. El. paštas jau pilnai atgautas, atkurtas ir apsaugotas. Liko instagramas“, – pridūrė jis.

Pašnekovas neslėpė, kad nors situacija nemaloni, viskas, tikėtina, išsispręs geruoju. Visgi atgauti savo asmeninius duomenis kainuoja nemažai laiko, pinigų ir pastangų.

„Mąstome apie tyrimą, planuojame kreiptis oficialiai į visas reikiamas institucijas ir čia, ir tose šalyse, kur įvyko nusikaltimas. Norisi, kad šie vagys būtų pagauti. Verslas čia paprastas – pavogti profilį, keisti jį, išlaikant sekėjų skaičių ir vėliau tai parduoti. Panašu, kad pavyks atgauti instagramo profilį. Aišku, dėl to teko dirbti visą naktį ir dienas po jos.

Atsekėme visus šaltinius, kaip ir per kokias šalis jie dirbo. Įsilaužimas įvyko iš Turkijos. Pasirodo, kad viskas vyko vos kelių sekundžių tarpe. Per akimirksnį keitėsi slaptažodžiai, uždaromas profilis ir perdaromas savaip. Per akimirką netenkama savo asmeninių duomenų. Visgi manau, kad su laiku išsiaiškinsime konkrečius asmenis, kurie už tai yra atsakingi. Planuojame prisidėti prie to, kad jie būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn tarptautiniu mastu“, – viliasi žinomas prodiuseris.

Pasiteiravus, kaip šią situaciją išgyvena pati Justė, pašnekovas neslėpė, kad nors dainininkė ir graužiasi jos greita reakcija prisidėjo prie realių rezultatų.

„Gerai, kad ji greitai sureagavo, stebėjo, kas vyksta. Ji turėjo sėdėti prie telefono, būti prisijungusi ir kalbėti, pranešti, kas vyksta. Buvo padarytas toks tarptautinis teletiltas. Taip ir dirbome. Džiugu, kad ji nesutriko. Aišku, kad situacija nemaloni, juk visiems nemalonu, kai kažkas iš tavęs yra pavagiama. Ypač, kai kalba eina apie platformas, kurios naudojamos ne tik darbui, bet ir asmeniniams tikslams. Ši dalis jautriausia“, – Delfi pasakojo L. Lučiūnas.

Pasak pašnekovo, bandymų įsilaužti į garsių lietuvių paskyras jo aplinkoje – vis dažniau. Planuojama, kad apie galimas grėsmes ir jų kontroliavimą būtų kalbama ne tik jų aplinkoje, bet ir plačiau.

„Ateityje planuojame su įmone, kuri mums padeda šiuo metu tvarkytis, sukurti pamokantį turinį – aprašą ar vaizdo įrašą apie tai, kaip apsisaugoti. Norisi, kad visi, kurie naudojasi internetu, žinotų, kaip elgtis, kur kreiptis, kas gali padėti. Žmonės turi susipažinti su tokiais dalykais. Neslėpsiu, kad už to slypi labai daug išlaidų“, – atviravo muzikos prodiuseris.

Sukčių žinutė instagrame

Delfi primena, kad visai neseniai į panašią situaciją buvo įkliuvusi stilistė Austėja Jablonskytė, televizijos laidų vedėjos Indrė Stonkuvienė ir Gerda Žemaitė. Pastaroji taip pat paspaudė ant nuorodos, kuri atrodė kaip paties instagramo siųsta žinutė.

Kaip vėliau paaiškėjo, jos profilį buvo pavogęs programišius iš Turkijos. Moteris iki šiol spėlioja, kokiu tikslu buvo pasisavinta jos anketa – gal buvo pardavinėjama juodojoje rinkoje? Laimei, jai laiku pavyko ją atgauti. Daugiau apie G. Žemaitės istoriją skaitykite paspaudę čia.

Kibernetinio saugumo specialistai tikina, kad pandemija pakoregavo ir sukčių gyvenimą. Lietuvos bankas skelbia, kad finansiniams sukčiams lietuviai per pirmą praėjusių metų pusmetį jau atidavė 2,2 mln. eurų.

Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo telefoninių ir kibernetinių sukčių – apie tai laidoje „Delfi tema“ kalbėjo kibernetinio saugumo specialistas Marius Pareščius bei „ESET Lietuva“ IT inžinierius Ramūnas Liubertas.

Apsaugokite savo duomenis:

• reguliariai atnaujinkite programinę įrangą ir operacinę sistemą;

• naudokite antivirusinę programinę įrangą ir nuolat ją atnaujinkite – ji padės nuskenuoti, aptikti ir pašalinti grėsmes dar iki tol, kol šios ims kelti problemų;

• rinkitės patikimus slaptažodžius, skirtingus kiekvienai paskyrai, ir saugokite juos naudodamiesi specialia programėle – slaptažodžių tvarkykle;

• nespauskite ant abejotinų nuorodų ir neatverkite iš nežinomų adresatų gautų laiškų priedų;

• su niekuo nesidalykite savo asmeniniais duomenimis telefonu ar elektroniniu paštu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)