Socialiniuose tinkluose aktyvūs žinomi žmonės neslėpė pasipiktinimo dėl pirminio Bažnyčios sprendimo ir jį vadino gėdingu. Savo nepritarimą šiam žingsniui išsakė Saugirdas Vaitulionis, Eimutis Kvoščiauskas, Aistis Mickevičius, Mantas Bertulis, Andrius Užkalnis, Paulius Ambrazevičius, Haroldas Mackevičius ir daugelis kitų.

Be šios gausos kūrybininkų savo poziciją originaliai pademonstravo ir aktorius bei televizijos laidų vedėjas M. Stonkus. Žinomas vyras savo socialiniuose tinkluose patalpino vaizdo įrašą, kuriame jis pašiepė šių dienų aktualijas.

Norėdamas sustiprinti įspūdį aktorius ne tik persirengė kunigu, bet ir stengėsi atkartoti atitinkamą kalbėjimo manierą.

Parodijoje M. Stonkus užsiminė apie šventą vandenį, kuris neva turėtų apsaugoti visus tikinčiuosius nuo koronaviruso. Tą sakydamas jis nepamiršto pridurti, kad į šį vandenį savo pirštus neretai merkia šimtai ar net dar daugiau žmonių, kas šių dienų kontekste skamba kaip galima bakterijų terpė.

Kūrybiškai galimus pavojus besibūriuojant bažnyčioje išvardinęs aktorius savo vaizdo įrašą baigė malda už mirusiuosius: „Amžinąjį atilsį duok mirusiems, Viešpatie!“. Būtent šie žodžiai ne vienam internautui užkliuvo labiausiai. Ne vienas komentatorius tikino, kad šios maldos iš tiesų gali prireikti, jei Bažnyčia nuspręstų atnaujinti pamaldas.

M. Stonkaus parodiją peržiūrėjo ir teigiamai įvertino tūkstančiai lietuvių.

Sukilus visuomenei, pamaldos neatnaujinamos

Lietuvos vyskupų konferencija pakeitė sprendimą ir nusprendė dar neatnaujinti viešų pamaldų su žmonėmis, trečiadienį pranešė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

„Atsižvelgdami į esamą situaciją, šiandien priėmėme sprendimą dar neatnaujinti viešų pamaldų bažnyčiose, dalyvaujant tikintiesiems“, – per nuotolinę spaudos konferenciją pranešė Vyskupų konferencijos pirmininkas.

Pasak jo, bažnyčiose ir toliau galios gruodžio viduryje priimta tvarka – viešos pamaldos nevyks, tačiau galima melstis privačiai, atlikti išpažintį ar, susitarus su kunigu, priimti šv. Komuniją.

G. Grušas teigė, kad pirminis sprendimas dėl pamaldų atnaujinimo priimtas dar 2020 metų pabaigoje.

„Baigiantis metams tikėjomės, kad bus galimybė grįžti į tvarką, kuri mūsų bažnyčiose galiojo karantino metu iki praeitų metų gruodžio 16 dienos, kai pamaldose, laikantis būtinų saugumo reikalavimų, dalyvaudavo ribotas skaičius žmonių“, – sakė jis.

„Vis dėlto naujųjų metų pradžia parodė, kad pandeminė situacija Lietuvoje išlieka pakankamai rimta. Vyriausybės priimti griežtesni ribojimai, iš pradžių skirti tik šventiniam laikotarpiui, buvo pratęsti iki numatytos karantino pabaigos“, – pridūrė arkivyskupas.

Anot jo, kol kas nuspręsta Mišių neatnaujinti iki sausio pabaigos, tačiau, jei būtų sulaukta ryškesnių teigiamų epidemiologinių pokyčių, pamaldos galėtų būti atnaujintos ir anksčiau.

„Tuo būdu solidarizuojamės su visais, kuriems šis laikas yra itin sunkus, ypač su ligoniais, gydytojais, slaugytojais“, – sakė G. Grušas.

Jis taip pat pažymėjo, kad sprendimas neatnaujinti šv. Mišių šių priimtas tariantis su Vyriausybės ekspertais ir medikais.

Lietuvoje iki sausio 31 dienos galioja įvestas sugriežtintas karantino režimas. Jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas ir susibūrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1094)