Dar vakar buvo pranešama, kad bažnyčioje vienam žmogui teks ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų, bus išlaikomas dviejų metrų atstumas tarp žmonių, jie privalės dėvėti kaukes.

Nei pirmojo, nei antrojo karantino metu Lietuvos Vyriausybė nepriėmė privalomų nurodymų Bažnyčiai dėl pamaldų organizavimo, tik rekomendacijas.

Pagal dabar galiojantį nutarimą, Vyriausybė rekomenduoja susilaikyti nuo religinių apeigų arba jas organizuoti nuotoliniu būdu, išimtis numatant tik laidotuvėms, kuriose siūloma riboti žmonių skaičių.

Socialiniuose tinkluose aktyvus Saugirdas Vaitulionis neslepia pasipiktinimo dėl šio priimto sprendimo – jį vadina gėdingu.

„Bažnyčia eilinį kartą parodė, kad visiškai neturi moralės.

Visi juk suprantam, kad tas „žmonės labai prašo mišių" iš tikrųjų yra „jau mėnesį aukų nerinkom, o Tesla pati nenusipirks".

Dabartinėje situacijoje kviesti žmones į mišias yra nusikaltimas prieš visuomenę.

Absoliuti gėda ir toks elgesys neturi nieko bendro su dvasingumu ir viešai deklaruojamomis vertybėmis”, – įsitikinęs Saugirdas.

Tuo tarpu aktorius ir parfumeris Aistis Mickevičius prisiminė ir vieną situaciją, nutikusią pirmojo karantino metu.

„Kaip sakoma, visi lygūs, bet kai kurie lygesni. Tai teatras ar muziejus dirbt negali, bet bažnyčiai kiti standartai taikomi?

P.S. nepamiršiu, kaip viena pabažna politikė iš dabartinės daugumos pirmo karantino metu dėjo fotkes iš kažkokio vyskupo įšventinimo, be kaukės, be distancijos. Po mano komentaru replikavo, kad Dievas juos apsaugos. O ji ir vėl Seime.

Kam karantinas, o kam festivaliai”, – svarsto Aistis.

A. Mickevičius Delfi pridūrė, kad kiekvienas žmogus turi asmeninių poreikių, tad dvasinės praktikos gali būti labai skirtingos.

„Kažką terapiškai veikia bažnyčia ir mišios, o mane – muziejai, kinas, teatras. Tad šiuo atveju mano bažnyčios lieka uždarytos“, – sako aktorius.

Aktorius Eimutis Kvoščiauskas taip pat stebisi nutarimu ir į situaciją pažvelgia kiek ironiškai.

„Nežinau kaip Jūs, bet mano kitos savaitės dienotvarkė jau užimta! Pagaliau!

Turiu susitikimą bažnyčioje su savo kolegomis. Ta proga ir pasimelsim, ir aptarsim "naują teatro" sezoną.

Tada turiu net tris darbinius susitikimus skirtinguose bažnyčiose : vienas dėl scenarijaus aptarimo, kitas dėl reklamos, trečias dėl renginio.

O labiausiai laukiu susitikimo vakare kitoj bažnyčioje su seniai matyta drauge. Aš pasirūpinsiu karštu vynu termose, ji sūrio atsineš.

Sukasi vyskupai, sukuosi ir aš!

P.s. Turiu dar laisvų laikų – kas norite susitikti?”, – įrašą feisbuke užbaigia žinomas aktorius.

Populiariuosius „Kitokius pasikalbėjimus“ organizuojantis prodiuseris Mantas Bertulis taip pat paliko trumpą atsiliepimą apie atnaujinamas pamaldas.

Kad vėl būtų leidžiama organizuoti „Kitokius pasikalbėjimus“, matyt reiks pervadinti į „Kitokios išpažintys“, – rašo Mantas.

Delfi primena, kad apie atnaujinamas viešas pamaldas antradienį BNS patvirtino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

„Taip, yra priimtas tas nutarimas, kadangi vis tiek žmonės labai prašo, labai reikalauja. Manau, kad reikia to dvasinio peno žmonėms, jie labai ištroškę“, – sakė E. Bartulis.

Jo teigimu, į bažnyčią susirenka mažai žmonių, laikomasi didelių atstumų, visur pasirūpinama dezinfekcijos priemonėmis.

„Aš tai visai nematau grėsmės, kadangi labai trumpą laiką pabūna, o atstumai didžiausi. Jeigu kaime, tai išvis ateina trys-keturi žmonės. Dabar žmonės patys neina, labai įsigąsdinę, įsibauginę“, – sakė vyskupas.

Pasak jo, nuo kito pirmadienio bus laikomasi tų pačių saugumo reikalavimų, kurie buvo taikomi iki mišių sustabdymo – mišių dalyviai bus įleidžiami su veido kaukėmis, bažnyčiose bus laikomasi 10 kv. metrų ploto vienam žmogui, išlaikant dviejų metrų atstumą tarp asmenų ar asmenų grupių, kurias sudaro ne daugiau nei penki asmenys arba šeimos nariai.

Gruodžio viduryje Lietuvos vyskupų konferencija nusprendė sustabdyti viešas pamaldas, Naujųjų metų išvakarėse šis ribojimas pratęstas iki sausio 10 dienos.

Lapkričio pradžioje Lietuvoje įvestas karantino režimas gruodžio viduryje buvo sugriežtintas ir pratęstas iki sausio 31 dienos. Jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas ir susirinkimai.

Apie tai, kad Lietuvos vyskupai kunigams išsiuntė laišką, kuriuo informavo apie sprendimą atnaujinti viešas pamaldas, antradienį pirmasis pranešė portalas bernardinai.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (375)