Žinoma laidų vedėja apie nutikusį įvykį papasakojo feisbuko įraše.

„Pirmą kartą kreipiausi į policiją dėl komentaro viešoje erdvėje. Įprastai į tai nekreipiu dėmesio, kai ilgai dirbi viešą, matomą darbą, ilgainiui pripranti prie visko. Aš komentarus visada traktuoju kaip interneto šiukšles, į kuriuos tiesiog nereikia kreipti dėmesio. Būčiau nekreipusi ir šį kartą, bet viena pažįstama, kuri man atsiuntė tą komentarą, sako, kad gal jau šį kartą reikia kažką daryti.

Iš pradžių kaip visada galvojau, nekreipsiu dėmesio. Bet paskui galvoju – o kodėl aš turėčiau leisti kažkokiam piliečiui grasinti man ir įžeidinėti mano šeimos atminimą? Kodėl aš turėčiau tokius ignoruoti? Žinau atvejų, kada interneto komentarai labai stipriai paveikė žmonių gyvenimus. Kodėl mes turėtume tai toleruoti?

Sykį vienas draugų pažįstamas man guodėsi, kad gavo baudą už interneto komentarą. Paklausiau už kokį. Sako, aj tai ten gėjus išvadinau visaip, ir, įsivaizduok, baudą gavau. Įsivaizduok, sakau jam, kad dar per mažai gavai. Daugiau jis su manim nekalbėjo.

Manau, kad kartais privalom už save pakovoti. Užpildžiau pranešimą e.policija.lt. Net gi jeigu šį kartą nepavyks nubausti to anonimo, būsiu bent pabandžiusi apginti save ir savo artimuosius”, – feisbuke rašo laidų vedėja.

Delfi D. Žeimytė-Bilienė teigia, jog į komentarą sureagavo dėl paliestos jautrios temos.

„Kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas, kaip elgtis tokioje situacijoje. Dažniausiai ir pati nekreipiu į komentarus dėmesio, suprantu, kad jie – interneto šiukšlės. Anoniminu būdu žmonės išlieja savo pyktį dėl įvairiausių, turbūt, asmeninių priežasčių. Matyt, jie pasijaučia geriau apšmeiždami kitą žmogų, – sako Daiva. – O šįkart sureagavu jautriai, nes buvo paliesta mano šeima. Tokių komentarų ignoruoti nereikėtų, žmonės turi jausti savo atsakomybės ribas.“

Pasak laidų vedėjos, bausti įžeidžiančius komentarus rašantį asmenį gali būti puiki prevencija.

„Kai ignoruojame grasinančius, šmeižiančius komentarus, situacija lieka tokia pati, nesikeičia, – įsitikinusi žurnalistė. – Žmogiškumą, šeimą liečiančios sritys yra būtent tai, į ką reikėtų reaguoti. Žinau ne vieną atvejį, kuomet pavyko išsiaiškinti, kas komentaro autorius. Jie išties yra nubaudžiami – tai labai gera prevencija. Kitą kartą, prieš šmeiždamas žmogų, jis pagalvos, ar verta tokiu būdu išlieti tulžį ir ar nebus už ta jokių pasekmių.“

D. Žeimytė-Bilienė į policiją kreipėsi daugiau nei prieš savaitę. Ji yra informuota, jog kol kas vyksta tyrimas.

„Nežinau, kiek kreipiasi tokių, kaip aš. Pas mus yra tokia nuostata, kad neverta nieko daryti, nes naudos – mažiau nei darbo. Bet tik mes patys galime apginti save“, – sako žinoma laidų vedėja.

Delfi primena, jog įžeidžiančius, grasinančius komentarus rašantys asmenys gali užsitraukti baudžiamąją atsakomybę pagal LR BK 170 str. ir 154 str.

Nuo tokių komentatorių nukentėję žmonės neturėtų likti abejingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)