Šie duomenys pateikiami pirmadienį prekyboje pasirodysiančiame Vokietijos žurnalo "Geo Wissen" numeryje. Įdomu, kad respondentai katalikai vertino Dalai Lamą net geriau už vidurkį, atiduodami jam 37 proc. balsų. Tuo tarpu Romos katalikų Bažnyčios vadovą Joną Paulių II išmintingiausiu pasaulio žmogumi laiko tik 19 proc. katalikų.

Įvertinus visų apklausos dalyvių nuomones, išminties skalėje po Dalai Lama ir popiežiaus eina buvęs Pietų Afrikos prezidentas ir Nobelio taikos premijos laureatas Nelsonas Mandela, surinkęs 12 proc. balsų, Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) generalinis sekretorius Kofis Ananas gavo 11 proc. balsų, o penktoje vietoje atsidūrė britų fizikas Stivenas Hokingas.

Pasiteiravus apie išmintingiausią praėjusio amžiaus asmenybę, respondentai dažniausiai kartojo mokslininko Alberto Einšteino vardą - 30 proc. Antroje vietoje su 25 proc. balsų atsidūrė Mahatma Gandis, motina Teresė, kuriai savo balsus atidavė 18 proc. apklaustųjų, ir 11 proc. balsų gavęs vokiečių ir prancūzų filosofas, teologas ir misionierius, gydytojas ir muzikologas Albertas Šveiceris. Tik 4 proc. pasirinko popiežių Joną XXIII, sušaukusį 2-ąjį Vatikano susirinkimą.

Žurnalo "Geo Wissen" užsakymu Vokietijoje apklausus 2 tūkst. 172 žmones, be to, paaiškėjo, kad 34 proc. mano, jog pasaulio ir gyvybės atsiradimas yra moksliškai paaiškinamas, o 20 proc. tiki, kad pasaulį sukūrė Dievas, nors kūrimo procesas jau tęsiasi milijonus metų. Tiek pat nurodė tikintys, kad pasaulį sukūrė ne į žmogų panašus Dievas, bet "aukštesnė universali jėga". Kad Dievas sukūrė pasaulį per šešias dienas, kaip rašoma Biblijoje, tiki 16 proc. respondentų, pirmiausia vyresni negu 60 metų amžiaus žmonės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją