„Mes su Kristupu pagalvojome, kad namuose turime daug labai mylėtų, bet jau „išaugtų“ žaislų. Jie nėra nauji, bet juose tiek daug meilės ir gerų emocijų... O kažkam galbūt tik tiek ir trūksta iki Kalėdų stebuklo. Tad sukūrėme feisbuke labdaros grupę „Dalinkimės Kalėdomis“, – savo ir sūnaus sumanymą Delfi pristatė dviejų vaikų tėtis D. Bunkus.

Verslininkas socialiniame tinkle prie minimos grupės kviečia prisijungti tuos, kurie nori su kitais pasidalinti nebereikalingais vaikiškais žaislais ar kitais geros kokybės daiktais ir taip skleisti gerumo dvasią bei įprasminti Kalėdas.

Danielius Bunkus

„Jau daug daiktų išdalinome, – pasidžiaugė pašnekovas. – Kiekvienais metais mes darome gerus darbus, žinoma, ne tik per Kalėdas, bet prieš šventes ši idėja sustiprėjo dar labiau. Ši iniciatyva prasminga dėl kelių dalykų. Vienas jų – socialinis. Aš Kristupą mokau, kad reikia dalintis, jog turi padėti kitiems, kad turi būti geras aplinkai. Mes, suaugusieji, tą suprantame, bet vaikams kartais dalintis ne visada yra paprasta. Daug lengviau tą parodyti pavyzdžiu, kai jie patys dalyvauja procese, kai atsirenka žaislus, žino, kur jie nukeliaus, pagalvoja apie jo reikalingumą. Tokiu būdu vaikas supranta, kad tas žaislas suteikia daug didesnį džiaugsmą kitam vaikui. Galbūt tai „išaugtas“ žaislas, bet jis geras, dažnu atveju – nė nenudėvėtas. Kitam vaikui tai gali būti svajonė.

Ne mažiau svarbus ir ekologinis klausimas – vartojimo mažinimas. Atiduodamas daiktas jau yra sukurtas, jam nereikia naujų resursų, kad suteiktum džiaugsmo antram, o gal net trečiam žmogui. Juk ne pas vieną, manau, tėvai yra prikaupę didžiulius kiekius žaislų. Net mano mama tokius žaislus laikė 40 metų. Pagaliau juos buvo galima panaudoti. Ši idėja gimė natūraliai, spontaniškai, o žmonės noriai prisijungė. Iki šio vakaro bus gal net du tūkstančiai narių, kurie aktyviai dalinasi ir dovanoja. Pripažinkime, juk žmonės nuolat ieško, kur padėti nebenaudojamus vaikų žaislus ir kitus jų daiktus, o nuo šiol bus tam skirta platforma.

Trečias dalykas, kuris mano akimis taip pat labai svarbus, yra mūsų tautos bendrumo jausmas prieš Kalėdas. Mūsų tauta yra mažytė, norisi ją dar labiau suvienyti. Nesvarbu, kokiame mieste gyveni, vis tiek gali ištiesti pagalbos ranką, o kažkas, sulaukęs tokio dėmesio, pasijaus dėkingas ir padarys gerą darbą kitam, esančiam šalia. Tai labai svarbu prieš didžiausias metų šventes, kai norisi jausti aplinkinių, net nepažįstamų žmonių pagalbą, gerumą. Tikiu, kad geras pavyzdys užkrečia. Taip ir įsisuka gerumo ratas.“

Tėčio ir sūnaus grupė feisbuke jau turi daugiau nei tūkstantį narių. Tai tarsi savarankiška labdaros platforma, kurioje nariai savanoriškai ir neatlygintinai, labdaros tikslais, tarpusavyje keičiasi asmeniniais daiktais. Iniciatyvos kūrėjai neslepia, kad žmonių susidomėjimas kiek nustebino.

Danielius Bunkus

„Tikrai buvo nuostaba. Abu nustebome. Matome, kaip be sustojimo eina prašymai prisijungti prie grupės. Malonu, kad mūsų spontaniška idėja pasiteisino. Norisi, kad pamiršti daiktai įgautų antrą gyvenimą. Be to, kadangi sulaukėme tokio susidomėjimo, reikės pagalvoti, kaip šią idėją pratęsti, jog gerumas tęstųsi ne tik per Kalėdas. Gal pavyks šitą projektą pritaikyti visiems metams, kad geri norai nepasibaigtų“, – šyptelėjo D. Bunkus.

Kartu su tėčiu prie kilnios akcijos prisijungęs Kristupas tikina, kad ši veikla jam dar kartą priminė, kaip svarbu dalintis.

„Nebuvo labai lengva išsiskirti su kai kuriais žaislais. Netgi buvo liūdna, bet žinau, kad tokiu savo poelgiu padariau staigmeną kitiems vaikams ir tai mane džiugina“, – Delfi prisipažino moksleivis.

„Kalėdų metu keičiamės dovanomis, bet reikia pagalvoti ir apie tuos, kurie taip pat to nori, bet negali“, – pridūrė kilnios iniciatyvos autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)