Nors „Delfi“ kalbinti dainininkai neslepia pastaruoju metu neturintys darbinių planų, vieną kitą Naujųjų metų koncertų reklamą internete galima išvysti. Pavyzdžiui, šventės išvakarėse Druskininkuose net du koncertus surengti žada Katažina Zvonkuvienė. Vis dėlto, susisiekus su atlikėja, paaiškėja, kad situacija dar nėra aiški.

„Šie pasirodymai buvo organizuoti vasarą, tačiau žinių apie atšaukimą dar nesulaukiau. Tad kol kas ramiai gyvenu ir nesitikiu, kad tai tikrai įvyks, nes mes visi suprantame, kokia yra situacija.

Apskritai nesu iš tų atlikėjų, kurie per Naujuosius stengiasi apvažiuoti kuo daugiau vietų. Man svarbu viską atlikti kokybiškai, o be to, neaišku, kokie orai laukia. Nesinori lėkti automobiliu akis išdegus... Neduok Dieve, kokia nelaimė.

Ir apskritai, nebūtinai žiemą, vasarą ta pati situacija. Prisiplanuoji pasirodymų ir, tarkime, vienur laiką pavėlina, o kitur – paankstina. Ir kaip suspėti? Kadangi esu iš tų, kuriems tai yra svarbu, neišvengiu streso ir man atrodo, kad koncertas, į kurį vėluojama, nėra iki galo kokybiškas. Tad tokių klaidų nebedarau ir neišsibarstau“, – pasakojo Katažina.

Katažina Zvonkuvienė/ Foto: Lukas Bartkus

Egzistuoja nerašyta taisyklė, kad per Naujuosius atlikėjai savo honorarus kilsteli dvigubai. Vis dėlto galima numanyti, kad dėl dabartinės padėties scenos atstovams gali būti siūlomas mažesnis atlygis. Tačiau Katažina prisipažįsta, kad savo įkainių nekeitė, kadangi koncertai buvo pradėti organizuoti vasarą.

Būtent vasaros laikotarpiu, kai buvo renginių srityje buvo taikomi mažesni suvaržymai, kai kurie atlikėjai pasakoja atsigriebę finansiškai, tačiau Katažina nelinkusi tikėti tokiais kolegų pasisakymais.

„Kitų akyse visada norisi pasirodyti, koks esi reikalingas ir kiek daug koncertų turi. Tačiau visiems aišku, kad tų pasirodymų buvo kur kas mažiau nei įprastai. Aišku, mes visi dėl to išgyvename ir kartais priimame asmeniškai, tačiau juk suprantame, kokia yra padėtis ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Tad, kai užeina nervas, labai pasidžiaugiu, kad turiu tokį protingą ir gerą vyrą, kuris moka nuraminti. Turime pralaukti. Be to, mes niekada nebuvome iš tų, kurie jaustų nepriteklių dėl to, kad neįsigyja naujų batų ar rankinuko. Svarbu šeimai visko užtektų“, – pozityviai kalbėjo Katažina.

Grupė „Man-go“ šiemet irgi tikisi koncertuoti – Naujųjų pasirodymą planuoja Klaipėdoje, „Žvejų kultūros rūmuose“. Tačiau grupės prodiuseris Gintaras Bendžius neslepia nesijaučiantis užtikrintai.

„Su organizatoriais sutarėme, kad, jeigu tuo metu dar bus karantinas ar karantinas pasibaigs likus tik kelioms savaitėms iki Naujųjų, renginys bus perkeltas metams. Avansas jau yra pervestas, tačiau esame geranoriškai susitarę, kad, jeigu situacija bus bloga, mes to avanso negražinsime, o tiesiog renginį įgyvendinsime po metų“, – kalbėjo G. Bendžius.

Grupė "Mango"

Kadangi koncertas buvo užsakytas dar prieš pirmąjį karantiną, „Man-go“ honoraras nekito.

„Dažniausiai Naujųjų metų koncertus pradedama organizuoti nuo maždaug vasario mėnesio. Ir apskritai rinkoje dabar yra laukimo situacija, tad, kiek žinau, ženkliai atlikėjų kainos nesikeičia. Visi tikisi, kad bent jau kitą rudenį situacija normalizuosis.

Kalbant apie Naujuosius metus, anksčiau honorarai išties būdavo dvigubinami, tačiau jau keletą metų egzistuoja kitokios tendencijos. Koncertai per Kalėdas kainuoja brangiau, nes tai yra šeimos šventė, na, o Naujųjų metų honorarai išlieka tie patys.

Tad, jeigu „Man-go“ įprastas honoraras yra 3500 eurų, tai tokia suma ir buvo sutarta Naujiesiems metams. Kadangi koncertas numatytas Klaipėdoje, grupės narės galės spėti ir pasirodyti ant scenos, ir atšvęsti Naujuosius su artimaisiais“, – pasakojo prodiuseris.

Dainininkei Irūnai Puzaraitei-Čepononienei Naujųjų šventė kitą prasmę įgavo pagausėjus šeimai. Jeigu anksčiau šį laiką ji vadindavo darbymečiu, dabar leidžia sau rinktis.

„Nesvarbu, koks metų laikas ar šventė, bet kokiu atveju pirmenybę skiriu šeimai. Na, o šiemet, kai koncertų yra visiškas nulis, surengti pasirodymą man labai norisi. Kadangi šiuo metu su Mariumi Jampolskiu apskritai turime tik vieną pasiūlymą – koncertuoti Naujųjų išvakarėse, labai tikimės, kad šis pasirodymas įvyks.

Be to, koncertas planuojamas Dzūkijoje, kur gyvena mano artimieji. Tad spėčiau ir pakoncertuoti, ir prie stalo pasėdėti, ir su vaikais pabūti. Tiesiog be galo norisi ant scenos – rutina darosi vis sunkiau pakeliama“, – neslėpė Irūna.

Marius Jampolskis ir Irūna Puzaraitė

Atskleisti, kiek kainuoja itin populiarūs jųdviejų su Mariumi pasirodymai, Irūna nepanoro, tačiau patikino, kad jiedu su partneriu „neplėšikauja“.

„Nežinau, ar tai, ką kalba kiti yra tiesa, tačiau, kaip suprantu, mes tikrai nesame iš brangiausių. Na, o karantino laikotarpiu mūsų honorarai absoliučiai nepasikeitė – nei į didesnę, nei į mažesnę pusę. Kalbant apie šventes, žinoma, visada norisi tokiomis dienomis uždirbti daugiau. Nes linksmindamas kitus aukoji laiką su šeima. Mes visada stengiamės iš to kažkiek laimėti“, – sakė Irūna.

Na, o dainininkė Mia Pilibaitytė prisipažįsta – vasarą koncertuoti viešuose renginiuose Naujųjų išvakarėse kvietę organizatoriai nutilo.

„Nežinau, įvyks jie ar ne. Faktas, kad šie metai yra absoliučiai kitokie nei praėjusieji. Jeigu anksčiau būdavo labai daug užsakymų, šiemet – liūdna. Neslėpsiu, kad dėl visiems suprantamos priežasties, nors ir nežymiai, teko pamažinti savo honorarą. Laimei, bent vasarą buvo ką veikti, nes dabar – vėl štilis. Teko atšaukti labai daug koncertų.

Kaina visada yra derybų klausimas. Šioje vietoje esu gana lanksti – visada atsižvelgiu į tai, kur vyks koncertas ir kiek žmonių ateis. Tikrai ne visuomet kainą šventės proga galima pakelti dvigubai. Man svarbu, kad visi liktų patenkinti: tiek aš, tiek organizatorius. Jeigu iškyla kelių šimtų eurų klausimas – esame linkę priimti kompromisus. Be to, yra užsakovų, kurie apskritai negali mūsų įpirkti, tačiau čia jau kiti reikalai“, – kalbėjo Mia.

Tuo tarpu atlikėja Liepa pasakojo, kad užsakovai šiuo metu ieško alternatyvų ir skambina su labai netikėtais pasiūlymais.

„Šiuo metu rimtų planų neturiu, tačiau ką tik sulaukiau labai įdomaus pasiūlymo atvykti į kultūros centrą ir iš anksto surengti koncertą, kuris būtų nufilmuotas ir eglutės įžiebimo šventės metu savivaldybės gyventojams transliuojamas feisbuke.

Kokia situacija, tokie ir sprendimo būdai. Vis tiek labai norisi neužmiršti švenčių ir kad jos būtų ypatingos. Na, o kitų užsakymų kol kas nėra. Dėl Naujųjų metų buvo kreipęsi, tačiau vėlgi organizatoriai patys nežino, ar koncertai galės vykti“, – kalbėjo Liepa.

Gimtadienio akimirka / Foto: Prokadras

Dainininkė, paklausta apie honorarų pokyčius, sakė šventiniu laikotarpiu koncertinių įkainių niekada nedvigubinanti, tačiau Kalėdų dieną ir Naujųjų išvakarėse taikanti išimtis.

„Anksčiau būdavo aišku, kad per Kalėdas turėsiu kažkur išvažiuoti padirbėti. Pavyzdžiui, praėjusiais metais per Kalėdas turėjau suspėti ir pakoncertuoti, ir pasiruošti egzaminams, kadangi tuomet vyko sesija. Tad šis etapas buvo kur kas intensyvesnis nei šiemet, kai namuose praleidi žymiai daugiau laiko. Nenuostabu, kad ir užsidirbti tenka mažiau.

Na, o po pirmojo karantino apskritai dažnas užsakovas paprašydavo sumažinti kainą, nes laikotarpis – ne iš lengvųjų. Apie Naujųjų honorarus aš iš viso negaliu komentuoti, nes nėra jokių rimtų, dvejonėmis neparemtų pasiūlymų. Žinoma, vasarą organizuojamų pasirodymų honorarų tikrai nemažinsime“, – užtikrino Liepa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)