Delfi jau nuo praėjusios savaitės sulaukė emocionalių kalbų, kad pramogų versle žinoma moteris surengė vakarėlį ir vėliau neva nuslėpė jame patvirtintus koronaviruso atvejus. Portalas kreipėsi konkrečiai į L. Vagonę, kuri tokias kalbas suskubo paneigti ir paaiškino, kodėl apskritai tokie gandai galėjo kilti.

Kaip pasakoja pašnekovė, vieną savaitę vyko du renginiai: spalio 20 d. L. Vagonė dalyvavo komerciniame renginyje kaip viena iš jo organizatorių, o spalio 24 d. ji rengė savo asmeninę gimtadienio šventę. Abu susibūrimai vyko bare „Mililitrai“.

Netrukus socialiniuose tinkluose imta vis garsiau kalbėti apie tai, kad minėtame bare užfiksuojama vis daugiau koronaviruso atvejų. Daugelio akys nukrypo būtent į L. Vagonę, kuri tą savaitę toje vietoje rengė savo jubiliejų, pamiršus, kad prieš jį vyko dar vienas renginys.

„Tai yra visiška nesąmonė. Tai du atskiri renginiai ir viename iš jų yra registruojami susirgimai. Pirmasis renginys buvo produkto pristatymas, jame buvau kaip techninis žmogus. Šiame renginyje dalyvavo daug barmenų ir po jo atsirado sergančių žmonių. O kiti, ten dalyvavę, yra saviizoliacijoje – tarp jų ir aš. Tačiau tas naujienas sužinojome tik antradienį. Tad žmonės ėmė sieti šį įvykį su mano gimtadieniu, kuris įvyko vėliau, iki šiol kuria iš piršto laužtas kalbas ir platina melą net nežinodami faktų“, – tikino L. Vagonė.

Pašnekovė sako, kad būtent komercinis renginys, vykęs vos kelios dienos prieš jos gimtadienį, ir yra tas įvykis, apie kurį tiek daug kalbama pastaruoju metu. Jame dalyvavo apie 150 žmonių, o Lauros šventėje, jos pačios teigimu, svečių buvo kur kas mažiau.

„Žmonės ėmė dalintis nepatvirtinta informacija. Pavyzdžiui, rašė, kad aš neva pati sergu koronavirusu, tačiau galiu patikinti, jog nesergu, tačiau esu saviizoliacijoje ir iki šiol joje esu.

Juokinga, kai žmonės skleidžia tokias kalbas, prieš jų deramai neįvertinę. Viskas veikia sugedusio telefono principu: vienas kažką lepteli, kitas priduria, o trečias dar prideda. Galiu drąsiai pasakyti, kad po mano gimtadienio nėra nė vieno susirgimo, visi užsikrėtimai yra po renginio, kuriame dalyvavau prieš savo gimtadienį“, – pabrėžė pašnekovė.

Renginių organizatorė tikina, kad iki gimtadienio dar nebuvo žinoma apie susirgimus po praėjusio komercinio renginio, todėl atšaukti savo asmeninę šventę ji tuomet nematė prasmės – atrodė, kad nėra realios grėsmės, o ir nurodymų rengti tokias šventes tąsyk dar nebuvo. Skambučio apie patvirtintus užsikrėtimus L. Vagonė sako sulaukusi antradienį, kai abu renginiai buvo jau seniausiai įvykę. Tą sužinojus moteris nieko nelaukė ir saviizoliavosi bei blogas naujienas pranešė visiems kitiems.

„Svečių iš to prezentacinio renginio mano pačios gimtadienyje nebuvo, tik aš pati. Tik, kaip ir minėjau, tuomet tos žinios apie susirgimus nežinojau. Nejaučiau ir iki šiol nejaučiu simptomų, mano šeima – taip pat, bet vis tiek esame užsidarę namuose“, – pasakojo moteris.

L. Vagonė po šventės koronaviruso testo neatliko, kadangi signalų apie ligą savo savijautoje ji nejaučia.

„Kol kas nematau reikalo jį atlikti, nes aš vis tiek esu užsidariusi namuose. Be to, esant tokiems susirgimų skaičiams, planuoju ir toliau juose likti. Norėčiau paminėti, kad tą savaitę, kai vyko abu renginiai, tuomet Lietuva dar nebuvo tokia suvaržyta“, – Delfi teigė ji.

L. Vagonė dar kartą pabrėžė, kad po jos gimtadienio neatsirado nė vieno, kuris būtų užsikrėtęs koronavirusu, todėl tokios negatyvios kalbos jos vardu ją žeidžia. Juolab, kad prieš šventę ji asmeniškai įspėjo savo artimus draugus, prašydama įvertinti, ar jiems yra patogu dalyvauti tokiame susibūrime, žinant, kas pastaruoju metu dedasi šalyje ir visame pasaulyje.

„Tos kalbos pasiekė ir mane, bet nemaniau, kad jos vertos tokio dėmesio. Kadangi tai tik gandai, aš ir susilaikiau nuo kažkokio viešo savo pareiškimo. Tai yra absoliučiai nepagrįsti pletkai, kurie, deja, ir toliau skleidžiami.

Faktas, kad tame prezentaciniame renginyje buvo labai daug žmonių ir tokias kalbas paskleisti tikrai galėjo kažkas, kas buvo tame vakarėlyje, tačiau prie ko čia aš ir mano gimtadienis? Žmonės viską suplakė į vieną, gal pamatė nuotrauką su manimi ir net nesigilino, koks tai įvykis buvo. Svarbiau, matyt, buvo pasireikšti. Todėl žmonėms palinkėsiu pirmiausiai pasitikrinti informaciją, kurią jūs skleidžiate.

Manau, kad dabar visuomenėje apskritai vyksta raganų medžioklė, kuomet ieškoma atpirkimo ožių, bet, mano galva, neverta to daryti. Žmonės, net nebuvę tokiuose renginiuose, vis tiek serga, visos šeimos serga, tad juokinga matyti, kaip bandoma suversti kažkam kaltę. Visi esame toje pačioje valtyje. Dabar visiems reikia stiprinti imunitetą, plauti rankas, nešioti kaukę. Ne veltui sakoma, kad jei iš tiesų nori kažką pakeisti, reikia pradėti nuo savęs. Tad siūlau taip ir daryti“, – teigė L. Vagonė.

Moteris pasakojo, kad komercinis renginys pirmiausia turėjo įvykti kur kas anksčiau, tačiau vėliau jis buvo nukeltas. Pašnekovė svarsto, kad jei jis būtų vykęs laiku, kaip buvo numatyta, tokių nemalonių kalbų veikiausiai būtų pavykę išvengti.

„Žinoma, kad man gaila tame renginyje užsikrėtusių žmonių, bet iš maniškio nėra nė vieno. Aš iškart visus informavau, kas per situacija. Dar prieš patį gimtadienio vakarėlį visus įspėjau ne tik per kvietimus, bet ir kiekvieną pasitinkant, ar jie supranta, kuo rizikuoja, kadangi šalyje yra tokia situacija. Norėjau visiems priminti, kad po to, jei kažkas nutiktų kitaip, nei planuota, žmonės nesijaustų apgauti.

Pasakysiu atvirai, apie tuos gandus tikrai žinojau. Man apie juos sakė ir vienas, ir kitas draugas. Bet tokią informaciją skleidžia žmonės, kurie slepiasi po netikromis anketomis, negana to, dar prašo šią informaciją platinti toliau. Tai yra juokinga. Tikiu karma. Aišku, ir ant žmonių negali pykti, gal jie iš nežinojimo taip kalba, bet dabartinė situacija yra labai jautri, todėl norėtųsi, kad kiekvienas įvertintų savo žodžius, prieš juos paleidžiant“, – pasakojo L. Vagonė.

Delfi dėl L. Vagonės jubiliejaus kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), norėdami oficialiai patvirtinti pašnekovės žodžius ir pasidomėti konkrečiai šia asmenine švente, vykusia spalio 24 d. Protrūkiai, kaip ir minėjo L. Vagonė, iš tiesų užfiksuoti dar prieš jos gimtadienį.

„Šiame bare turime protrūkį, fiksuotą spalio 16 d., kur dalyvavo kelių asmenų kompanija, t. y. draugų susibūrimas.

Taip pat turime protrūkį, siejamą su šiuo baru, fiksuotą spalio 20 d. Mūsų turimais duomenimis, čia vyko vienos įmonės organizuotas renginys. Susijusius atvejus fiksavome ir Vilniaus, ir Kauno, ir Alytaus apskrities gyventojams.

Iš viso 11 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo metu siejamos su šia laisvalaikio leidimo vieta, kaip atliekant epidemiologinę diagnostiką, mūsų specialistams nurodė žmonės.

Šiuo metu apie daugiau protrūkių informacijos neturime, bet atkreipiu dėmesį, kad remiamės mums asmenų pateikta informacija. Kitaip tariant, jei asmuo nepasakys, kad lankėsi vienoje ar kitoje šventėje, vienoje ar kitoje vietoje, mes tos informacijos ir neturėsime“, – teigė NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)