Nelly Paltinienė

Vasario 29-ąją Vokietijoje, Manheime mirė legendinė Lietuvos estrados atlikėja Nelly Paltinienė. Pasklidus žiniai apie sunkią jos sveikatos būklę, artimi bičiuliai pasakojo, kad dainininkė kovojo dėl savo gyvybės ir jų pokalbių metu su meile prisimindavo klausytojus, prašydavo jiems padėkoti už skirtą dėmesį ir meilę. Tokiais pat žodžiais savo artimą bičiulę prisiminė ir kunigas Arūnas Peškaitis, kuris Delfi patvirtino muzikos legendos mirtį.

„Ji kalbėjo, kad jai labai blogai. Ji sakė, kad pats jai neskambinčiau, nes ji būtinai man dar pati paskambins“, – pasakojo jis.

Tikslūs dainininkės gimimo metai nėra žinomi, neišlikus dokumentams, tačiau savo gimtadienį ji šventė 1929-ųjų metų vasario 16-ąją. Manoma, kad dainininkė mirė sulaukusi 91-erių.

Legendos vyras Arvydas Paltinas savo mylimąją slaugė iki pat paskutinės minutės. Pora kartu praleido beveik 60 metų.

N. Paltinienė amžinojo poilsio atgulė Antakalnio kapinėse, menininkų kalnelyje.

Muzikos legenda yra patekusi į agentūros „Factum“ rekordų knygą kaip daugiausiai metų dainavusi solistė.

Petras Dimša

Rugsėjį mirė režisierius, aktorius Petras Dimša. Žinomam vyrui buvo 81-eri.

Žinią apie aktoriaus mirtį Delfi patvirtino prodiuseris Algirdas Žvinakevičius. Jo žiniomis, aktorius mirė po ilgos ir sunkios ligos.

„Jis labai smarkiai sirgo ir numirė“, – kalbėjo A. Žvinakevičius.

P. Dimša 1958-aisiais metais baigė Veisiejų vidurinę mokyklą, o 1977-aisiais metais – Leningrado (Sankt Peterburgo) valstybinį teatro, muzikos ir kinematografijos institutą, kur įgijo televizijos ir kino režisieriaus specialybę.

Aktorius vaidino populiariuose televizijos serialuose, tokiuose kaip „Giminės“ bei „Dapkai ir Butkai“.

2013-ųjų metų liepos 17-ąją, būdamas neblaivus ir vairuodamas automobilį, jis mirtinai partrenkė dviratininką. 2015-ųjų metų kovą dėl šio įvykio aktorius nuteistas 6 metams nelaisvės, tačiau Kauno apygardos teismo sprendimu 2018-aisiais metais buvo paleistas į laisvę.

Gediminas Girdvainis

Birželio 2-ąją mirė aktorius Gediminas Girdvainis, sulaukęs 76-erių metų. Žinią Delfi patvirtino aktoriaus žmona, aktorė Kristina Andrejauskaitė.

„Atsitiko taip, kad sustojo širdis. Anksčiau buvo problemų su širdimi... O dabar sustojo“, – jautriai kalbėjo žinoma aktorė.

G. Girdvainis gimė 1944-aisiais metais Kretingoje, baigė Lietuvos konservatoriją, nuo 1994-ųjų metų vaidino Vilniaus mažajame teatre, anksčiau yra dirbęs Šiaulių bei Jaunimo teatruose.

Aktorius teatro spektakliuose yra atlikęs daugybę žinomų vaidmenų, taip pat nuo 1968-ųjų metų vaidino kine, o vienas žymiausių jo vaidmenų – televizijos seriale „Giminės“ atliktas geležinkeliečio Jogailos vaidmuo.

G. Girdvainio vaidyba buvo temperamentinga, improvizacinė, ypač raiškūs komiški, tragikomiški vaidmenys.

Aktorius 2004-aisiais metais apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, 2007-aisiais – Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Gražina Balandytė

Liepos 27-ąją po sunkios ligos mirė legendinė aktorė Gražina Balandytė. Kino ir teatro garsenybei buvo 83-eji metai.

Aktorė amžinojo poilsio atgulė Petrašiūnų kapinėse.

Apie savo ligas ir net ligoninėje išlaikomą humoro jausmą G. Balandytė papasakojo dar 2013-aisiais metais, duodama interviu žurnalui „Šeimininkė“.

„Mėgstu pasijuokti iš savęs – pasišaipyti ir pakritikuoti save, ypač per repeticijas. Kartais gal net per daug negailestingai... Tekdavo gulėti ligoninėje, o ten humoras ypač reikalingas. Pavyzdžiui, guliu paralyžiuota Klaipėdos ligoninės nervų skyriuje, kur visi tokie pat. Viena moteriškė buvo visa susukta, bet jos liežuvis gerai dirbo, o aš sunkiai kalbėjau. Ji pasakoja, kad jos nebūtų taip suparalyžiavę, jei dukra būtų iš karto vežusi į ligoninę, bet ji kategoriškai nesutikusi, nes tuo metu dirbo sode ir kojos buvo nešvarios. Kol dukra jai nuplovė kojas, visai pablogėjo... O aš jai perkreipta burna ir sakau: „Lavoninėje labai gerai nuplauna“ (juokiasi). Ir taip mes visą laiką visos paralyžiuotos juokaudavome, gydytojai tik kraipydavo galvas. <...>

Profesorius patikrino mano širdies stimuliatorių ir sako, kad jau ir ritmo nebeatkursi, ir prieširdžių virpėjimas yra, bet gyvena dėl to žmonės – taigi ne vėžys. O aš ir sakau: „Profesoriau, aš ir vėžiu sergu“ (juokiasi). Tik šitaip ir galima. Bet ateina momentas, kai pasibaigia tas „gazas“ ir atsiduri juodoje duobėje. Kai baisiai blogai jautiesi, taip pavargsti laukti kada... kada... kada... Tas mirties laukimas labai varginantis. Aš buvau pasiruošusi. Aplinkui staiga įvyko tiek daug praradimų: išėjo Rūta Staliliūnaitė, Algimantas Masiulis, Genutė Pleškytė. Tie patys daktarai gydė ir mane, dėl to jausmas nekoks... Galvoju: kada dabar man? Žinai, kaip aš jaučiu gyvenimą? Man jis yra viena ilga diena ir viena ilga naktis. Gyvenimas yra žaidimas. Reikia į viską žiūrėti linksmai, tada ir gyventi bus daug linksmiau“.

G. Balandytė teatrui skyrė daugiau nei penkis dešimtmečius. Be to, vaidino ir kine, ir televizijoje.

2005-aisiais aktorė gavo Auksinį scenos kryžių už antraeilį Froilen Šnaider vaidmenį Kauno valstybinio muzikinio teatro Džono Kanderio miuzikle „Kabaretas“.

2006-aisiais G. Balandytė apdovanota Vyriausybės meno premija, o po dvejų metų – Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premija už scenos meno puoselėjimą bei reikšmingą kultūrinę veiklą.

2014-aisiais jai įteiktas „Auksinės gervės“ apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus.

Vaclovas Daunoras

Eidamas 84-uosius metus spalį mirė vienas žymiausių Lietuvos operos solistų, bosas Vaclovas Daunoras.

V. Daunoras laikomas vienu ryškiausių artistų Lietuvos operos istorijoje. 1960-aisiais jaunas solistas debiutavo operoje „Karmen“ Eskamiljo vaidmeniu.

V. Daunoras stažavo Milano „La Scala“ teatre ir 1967-aisiais metais debiutavo jo scenoje kartu su garsiuoju Luciano Pavarotti: italas G. Verdi „Rigolete“ atliko Hercogo, o lietuvis – Monteronės partiją.

Daugiau nei tris dešimtmečius V. Daunoras dainavo Lietuvos operos ir koncertinėse scenose. Vėliau tuo metu sukauptą artistinę ir vokalinę patirtį dainininkas vaizdingai išdėstė savo memuaruose, kuriuose atskleidė menininko ir totalitarinės sistemos konfliktą, dramatiškus ir kurioziškus savo biografijos puslapius.

Laisvalaikio valandas žymus operos solistas skirdavo tapybai ir žvejybai.

Aurelijus Katkevičius

Rugpjūtį, eidamas 58-uosius metus, mirė žurnalistas, Lietuvos verslo dienraščio „Verslo žinios“ leidžiamo žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Aurelijus Katkevičius.

Apie netektį feisbuko paskyroje pranešė velionio artimieji.

Pastaruosius kelerius metus A. Katkevičius kovojo su onkologine liga, 2016-aisiais metais jam diagnozuotas vėžys.

„Man buvo visko per šituos metus. Kai tau pasako diagnozę, tai būna toks mikrosusitikimas su nuosava mirtimi. Jis labai smarkiai ir tvarkingai sudėlioja prioritetus, kas svarbu, kas nesvarbu. Anksčiau tiek nematydavai, kokia vertė – tau dovanotos gyvenimo valandos“, – interviu „Žinių radijui“ yra sakęs A. Katkevičius.

A. Katkevičius buvo tinklaraštininkas, poliglotas, vienas pirmųjų ryšių su visuomene Lietuvoje specialistų, „Literatūros ir meno“ kritikos skyriaus žurnalistas, savaitraščio „Veidas“ vyr. redaktorius.

Kartu su buvusiais kolegomis žurnalistais iš leidinio „Veidas“ įsteigė ryšių su visuomene agentūrą UAB „DDB&Co. ir Katkevičius“.

A. Katkevičius palaidotas Liepynės kapinėse.

Erika Škudzinskienė-Lisauskienė

Liepos 4-ąją negyva rasta atlikėja Erika Škudzinskienė, geriau žinoma Lisauskienės pavarde. Praeityje garsios estrados dainininkės artimieji Delfi atskleidė mirties priežastį.

Jų teigimu, manoma, kad moters mirties priežastis greičiausiai galėjo būti alkoholio vartojimas sergant kepenų ciroze, kuri jai buvo nustatyta pernai.

Erikos kūnas rastas tame pačiame name gyvenusio kaimyno bute. Smurto žymių nerasta. Atlikėjai buvo 54-eri.

Erika Škudzinskienė

Artimų šaltinių teigimu, moteriai ilgą laikotarpį buvo nelengva, tačiau bičiuliai paskutiniu metu buvo nuo jos nusisukę ir nesistengdavo padėti.

Na, o praėjusių metų rugpjūtį teismas nutraukė jos ir Tomo Škudzinsko santuoką. Anksčiau artimas jos bičiulis ir kolega Aidas Manikas Delfi sakė, kad apie Erikos mirtį jam pranešė jos buvęs vyras Tomas.

2016-ųjų metų spalį praeityje populiari estrados atlikėja patyrė sunkią traumą – Kauno Šilainių mikrorajone ji buvo partrenkta automobilio, o paskui išgabenta į Kauno klinikas, kur nustatyta, kad jos būklė – itin sunki.

Atlikėja viešoje erdvėje anksčiau dažnai į save atkreipdavo dėmesį skandalingais pasisakymais ir pareiškimais.

Skirmantas Gibavičius

Spalio 26 d. mirė grupės „Bix“ bosistas Skirmantas Gibavičius. Žinią Delfi patvirtino grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

S. Urbonavičius atsisakė atskleisti, kokia yra jo kolegos mirties priežastis. Tačiau neslėpė, kad pastaruoju metu jis turėjo sveikatos problemų.

„Ne paslaptis, kad paskutiniu metu jis buvo globos įstaigoje. Na, o kaip ten kas susiklostė – šeimos reikalas. Žmogaus likimas tragiškas, dėl to labai liūdna. Jis buvo labai ryški asmenybė, mūsų ryškiausias grupės narys. Daugelį tų kūrybingiausių metų mes su juo kartu rengėme didžiausius turus, išvažinėjome visą pasaulį. Na, o po to jam sekėsi sudėtingai. Sudėtingas gyvenimas ir tragiška baigtis“, – komentavo Samas.

Skirmantas Gibavičius/ Foto: grupės albumo

„Bix“ S. Gibavičius grojo nuo 1987-ųjų, tačiau 2017-aisiais duodami interviu lrytas.lt, grupės nariai pasakojo, kad muzikantas „neatlaikė rokenrolinio gyvenimo būdo, pašlijo jo psichinė sveikata“ ir pranešė, kad jis gyvenantis specialiame pensionate.

Apie netektį paskelbta ir oficialiame „Bix“ feisbuko puslapyje.

„R.I.P. Liūdna žinia! Mus paliko Skirma. Tegul jam visos visatos jėgos suteikia ramybės. „Bix“ istorijoje tu švietei ryškiai. AČIŪ TAU! Ilsėkis brolau...“ – rašoma jautriame įraše, kurį palydėjo grupės gerbėjų užjaučiantys komentarai.

Linas Pečiūra

Rugpjūtį pranešta apie mirusį žinomą Lietuvos gitaristą Liną Pečiūrą. Žinia apie netektį pasidalino muzikanto žmona Rūta.

„<...> mus paliko 34 metus buvęs mano gyvenimo žmogumi Linas. Teskamba jo gitara ten, aukštybėse”, – rašė L. Pečiūros sutuoktinė.

1984-aisiais metais Linas baigė Muzikos konservatorijos Klaipėdos fakulteto Džiazo katedrą.

Gitaristas Lina Pečiūra

Vyras grojo P. Narušio, P. Tadaro, R. Grabšto bigbenduose ir dikselanduose, grupėje „Argo”, Gintarės Jautakaitės, Romo Dambrausko grupėse.

Ilgą laiką dirbo Kauno Muzikinio teatro orkestre. Grojo ir vadovavo diksilendui „Jumping time band“, E.Sipavičiaus grupei „Tėtė šoka bugį“, kituose projektuose.

Paskutiniu metu koncertavo su grupe „Geri laikai“.

L. Pečiūra taip pat dirbo ir pedagoginį darbą.

Rimantas Stakauskas

Gegužę mirė kapelos „Daumantų muzikantai“ narys Rimantas Stakauskas.

Žinią apie kolegos netektį bičiuliai pranešė socialiniuose tinkluose. Feisbuke jie pasidalino muzikanto nuotrauka ir trumpa žinute.

Rimantas Stakauskas

„Daumantų muzikantai“ išgyvena skaudžią netektį... Netekome puikaus kolegos, bičiulio, muzikanto, nuostabaus žmogaus Rimanto Stakausko. Liūdime kartu su Rimo artimaisiais ir reiškiame nuoširdžią užuojautą. Ilsėkis ramybėje, mielas bičiuli“, – rašoma grupės puslapio komentare.

Koncertus tik gyvai atliekanti kapela yra gerai žinoma liaudišką muziką mėgstantiems lietuviams. R. Stakauskas grupėje grojo akustine ir elektrine gitaromis bei bandža.

Povilas Dabužinskas

Savo namuose spalį negyvas rastas socialiniuose tinkluose išgarsėjęs Povilas Dabužinskas.

Paskutinis Povilo įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė rugsėjo 2-ąją.

Delfi primena, kad gyvenimas Povilo nelepino – jis augo vaikų namuose, o tapęs pilnamečiu gyveno gatvėje. Tačiau Povilas visą gyvenimą norėjo padėti žmonėms, todėl tapo slaugytoju Palangos greitojoje pagalboje.

Povilas Dabužinskas

„Aš esu bendrosios praktikos slaugytojas. 2007-aisiais baigiau mokslus ir išvažiavau į Palangą, ten dirbau penkerius metus“, – yra sakęs P. Dabužinskas.

Kiek vėliau Povilas išgarsėjo socialiniame tinkle „Facebook“ – ten vyras gerbėjus džiugindavo tiesioginėmis transliacijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)