Iškėlė viešą diskusiją

Socialiniuose tinkluose aktyvus Saugirdas Vaitulionis neretai iškelia klausimus aktualiomis temomis. Pro jo akis neprasprūdo ir naujoji tvarka kavinėse, restoranuose ar baruose, kurios realiu pavyzdžiu jis pasidalijo feisbuke.

„Apie registracijas į barus ir restoranus. Iš karto pasakau, kad tai yra labai gerai ir valio, bet... Kodėl tai yra mokama?“ – stebėjosi jis.

„Ateini, nuskenuoji QR kodą, siunti SMS – 0,2€, gauni patvirtinimą, siunti antrą SMS, kad sutinki ir patvirtini. Suprantu, kad čia centai, bet pats principas. Kodėl aš turiu mokėti už valstybės įvestą prievolę?

Čia yra mokestis už tai, kad nori pavalgyti. Ne už tai, kad valgai, už maistą, gėrimus mes ir taip mokam. Čia yra lupikavimas už tai, kad nori pavalgyti. Kodėl aš už tai turiu mokėti? Netrukus reikės susimokėti už tai, kad atėjai balsuoti?“ – ironiškai svarstė S. Vaitulionis.

Delfi susisiekus su komunikacijos specialistu, šis patikino, kad jam minima tvarka tinka, tačiau jam nėra suprantamas pats prievolę primenantis principas, kodėl jis, kaip klientas, neturi galimybės pasirinkti: mokėti už registraciją ar ne.

„Vietos pasirinkimas, kokią sistemą naudoti, nes yra ir nemokamų programėlių. Taip, čia centai, bet iš esmės – na, kodėl už privalomą dalyką turi būti renkamas mokestis? Skelbiama, kad šie surinkti pinigai bus skirti paramai, bet gal aš pats galiu nuspręsti, ką man remti ir ar man apskritai remti?“ – svarstė pašnekovas.

S. Vaitulionis pridūrė, kad, jo nuomone, žmonėms turėtų būti suteikta galimybė rinktis: registracija per mokamą programėlę ar nemokamą.

Žinomo komunikacijos specialisto nuomonė socialiniuose tinkluose netruko sulaukti įvairių reakcijų – internautai išreiškė ne tik palaikymą, bet ir suteikė atsakymų.

Programėlės kūrėjas atsakė į klausimus

Po S. Vaitulionio įrašu pasisakė vienas iš programėlės „InBar“ kūrėjų – Mark Adam Harold, kuris paaiškino, kad šią mokamą sistemą renkasi pačios maitinimo įstaigos ir neslėpė, jog rinkoje yra ir kitų alternatyvų.

„SMS sistema, serveriai, administravimas ir programavimas kainuoja. Mūsų sistema nebūtina, yra kitų būdų registruoti, o mūsų sistema greičiausia, saugiausia ir patogiausia. Na, ir esame ne pelno siekianti organizacija, tad nusprendėme surinkti pinigus muzikantams, nes jiems šiais laikais sunku. Paleisime konkursus, pirksime jiems pamokas ir įrangą. Mes ir mūsų klientai galvoja, kad tai yra gera idėja. Jūs turite laisvę nesutikti“, – paaiškino jis.

Oficialiame programėlės „InBar“ puslapyje taip pat nurodoma, kad visas pelnas bus naudojamas padėti vietiniams muzikantams tobulėti ir platinti savo kūrybą visame pasaulyje.

Minima sistema viešojo maitinimo įstaigoms nieko nekainuoja, o lankytojui registracijos žinutė atsieina 20 euro centų, įskaitant PVM.

Sistemą sukūrė M. A. Harold ir Danielius Visockas Vilniaus naktiniam aljansui rugpjūčio mėnesį po to, kai sveikatos apsaugos ministras pasakė, kad yra problema, jog COVID-19 viruso atveju valdžiai sunku atsekti žmones, kurie lankėsi maitinimo įstaigose, baruose ir naktiniuose klubuose.

Šiuo metu programėlė aptarnauja virš 200 įstaigų ir yra įrašiusi virš 15000 apsilankymų.

Registracijos tvarka priimta dėl pačių klientų saugumo

Delfi primena, kad šalyje sparčiai augant koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiui, praėjusią savaitę valdžia ėmėsi griežtinti ribojimus – Vyriausybė priėmė sprendimą, kad lankytojų registracija bus privaloma ne tik renginiuose, bet ir viešojo maitinimo įstaigose.

Tada ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, kaip rašė ELTA, sakė, kad kontrolės mechanizmas dėl šio reikalavimo įgyvendinimo gali būti įvairus, bet svarbiausia ne tai.

„Pats kontrolės mechanizmas gali būti įvairus, tiek ir savivaldybės atrenkami padaliniai, tiek ir policija, bet turėtume kalbėti ne apie tai. Ne dėl valstybės ar valdžios institucijų institucijų tai daroma. Tai daroma dėl mūsų pačių, nes kuo daugiau bus neatsekamų kontaktų, tuo bus didesnis plitimas ir mūsų viešasis gyvenimas patirs didžiulių iššūkių“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Taip pat, premjero teigimu, lankytojų registraciją turės užtikrinti paslaugų teikėjai, tačiau lankytojai taip pat turėtų būti tuo suinteresuoti.

„Aš manau, kad tai užtikrins šitų paslaugų teikėjas ir tiesiog mes patys – visi, kurie nori patekti, lankytis. Mes privalome tuos kontaktus palikti dėl labai paprastos priežasties. (...) Susirgimų skaičius auga ir atrasti kontaktus, nustatyti plitimo kryptis sudėtinga“, – sakė S. Skvernelis.

Lankytojų registracija Vyriausybės nutarimu nustatyta laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitose vietose. Vyriausybės nutarimu taip pat trumpinamas maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laikas: šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)