Druskininkų miesto Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės parapijos klebonas jau kuris laikas sulaukia žmonių žinučių su informacija, kad jo nuotraukos netikėtai atsidūrė populiariame tinklalapyje, kuriame įprastai buriasi pažinčių ieškantys vartotojai.

„Žmonės atsiunčia ir parodo. Ne visi tokie naivūs, kai kurie iškart supranta, kad tai – melaginga anketa. Tai ne pirmas kartas. Bet kur tai galima sukurti ir kažkokiu tikslu tą daryti. Kartą kažkas mano vardu sukūrė profilius „Facebook“ ir „Instagram“ tinkluose, teko pavargti, kad jie būtų užblokuoti“, – prisimena pašnekovas.

Netikra anketa, kurioje pasinaudota žinomo kunigo nuotraukomis

V. Vaišvilas nėra vienintelis kunigas, atsidūręs piktavalių pinklėse. Kiek anksčiau sukčiai naudojosi kunigo Beno Lyrio vardu ir net sukūrė loteriją, kurioje neva buvo galima laimėti prizų.

„Ir buvo žmonių, kurie tuo patikėjo, – apmaudo neslepia jo kolega. – Tad geriau išmokti būti budresniais. Kaip sakoma, ne viskas auksas, kas auksu žiba. Aferistai yra labai gudrūs, išmanūs ir tam, kad apgautų žmogų, jie sugalvoja visokių būdų. Gyvename tokiais laikais, kai turime kelis kartus pasitikrinti informaciją, ar ji nėra melaginga.“

V. Vaišvilo vardas jau ne kartą yra skambėjęs naujienų portaluose ar televizijos laidose. Daliai žmonių šis kunigas įdomus savo šiuolaikišku požiūriu į gyvenimą – jis mėgsta keliauti, reguliariai sportuoja ir yra aktyvus socialiniuose tinkluose. Ar tai galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl sukčiai pasirinko būtent jį? Druskininkų klebonas tuo abejoja – blogų ketinimų turinčių žmonių taikinyje gali atsidurti kiekvienas.

„Ar visi turime anksčiau laiko susenti ir vaikščioti galvas nuleidę? Tokie dalykai, kaip sukčiavimai kito vardu, visada buvo ir bus, tik gal kitokiomis formomis“, – mano pašnekovas.

Be to, V. Vaišvilą neramina ne tik jo pasisavintos nuotraukos, o galima rimtesnė žala. Pavyzdžiui, kunigo nuotraukomis prisidengę aferistai gali pasinaudoti patiklesniais žmonėmis ir iš jų reikalauti pinigų.

„Gali būti ir tokių aferistų, kurie ieško naivių žmonių ir, naudojantis svetimu vardu, ima prašyti žmonių paaukoti. Taip, tai nemalonu, bet ar galime nors vienas nuo to apsisaugoti? Tikriausiai tai labai sunku. Geriau žmones įspėti, kad būtų budrūs ir nenukentėtų“, – pakartojo jis.

Kol kas nėra aišku, ar minima anketa su V. Vaišvilo nuotraukomis jau yra užblokuota, tačiau verta atkreipti dėmesį, kad melagingame profilyje prisistatoma Renaldo valdu, pateikiamas ir netikras amžius.

„Norėtųsi tikėti, kad niekas nenukentėjo nuo apsimetėlių, kurie gali nuo įprasto malonaus pokalbio pereiti prie prašymų aukoti“, – nuogąstauja žinomas kunigas.

„Delfi“ primena, kad tobulėjant technologijoms, deja, tobulėja ir piktavaliai, tad veiksmingiausias įrankis šioje kovoje, pasak ekspertų, gali būti tik vienas – ugdomas žmonių sąmoningumas.

„Visas pasaulis seniai turi šią problemą, tik Lietuvoje iki šiol su ja nebuvo susidurta tokiu dideliu mastu. Atskirti, kas tikra, o kas ne, darosi vis sunkiau – dabar turime netikrus tinklapius, melagingus tekstus, bet pasaulyje jau atsiranda netgi suklastoti video įrašai, pavyzdžiui, su žymiais politikais. Vienintelis būdas su tuo kovoti – didinti žmonių sąmoningumą.

Pirmiausia reikia visiems įkalti į galvas, kad reikia patikrinti informacijos nuorodą, kad ji būtų ne tik panaši, o iš išties tikro patikimo tinklapio. Ir jei kažkas atrodo per gerai, kad būtų tiesa – iš karto reikia tikrinti šaltinį, įvertinti, kas yra siuntėjas, koks yra kontekstas, o ne skleisti tokią žinią toliau, ir jokiu būdu negalima neįsitikinus šaltinio autentiškumu vesti savo duomenų ar, tuo labiau, vykdyti kokių nors mokėjimų“, – kiek anksčiau šia tema „Delfi“ komentavo Lietuvos marketingo asociacijos (LiMA) valdybos narys Andrius Milinavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)