Visuomenėje kaip šokėjas ir šokių mokytojas žinomas vyras pirmąjį kartą rimčiau prie politikos prisilietė 2012-aisiais metais. Tuometiniuose Seimo rinkimuose S. Skambinas bandė į valdžią patekti su Artūro Zuoko partija, pavadinimu TAIP. Sąraše jis buvo įrašytas 22-uoju numeriu, netrukus jam pavyko pakilti iki 13-osios vietos, tačiau rinkėjai partijai visgi nusprendė tarti „ne“, todėl susivienijimas liko už borto.

2015-aisiais S. Skambinas vėl bandė laimę. Tąkart žinomas vyras 5-uoju numeriu mėgino patekti į Kauno miesto tarybą su Darbo partija, tačiau situacija buvo linkusi kartotis – už linijos liko ir minėtoji partija, ir S. Skambinas.

2020-aisiais po savo sparnu garsų šokėją priglaudė Laisvės partija, kurioje S. Skambinas rinkėjams šypsojosi 47-uoju numeriu. Nors kandidatą balsavusieji kilstelėjo per vietas, tačiau to neužteko – jis ir vėl neatsidūrė tarp laimingųjų.

Donalda Meiželytė, Gediminas Jaunius

Minėtoji Laisvės partija šiemet savo sąraše taip pat turėjo ir kitus žinomus veidus – Donaldą Meiželytę bei Gediminą Jaunių.

Nors asmeniniai rezultatai bendrąja prasme neblizga, S. Skambinas tikina besidžiaugiantis ir savo, ir Laisvės partijos padėtimi.

„Labai džiaugiuosi už komandos pasiekimus. Rezultatai yra tikrai geri. Gera matyti, kad žmonės patikėjo nauja banga. Beje, ir asmeniniais pasiekimais džiaugiuosi. Daugiamandatėje pakilau berods per 13 vietų, mane taip išreitingavo. Esu patenkintas, kadangi aš ėjau dėl pačios ideologijos, o ne dėl valdžios. Norėjau prisidėti prie komandos savo mintimis, darbais. Į rinkimus aš ėjau kiek kitokiais tikslais“, – sako S. Skambinas.

Šokėjas tikina, kad žūtbūt patekti į valdžią jis nenorėjo, jam užteko ir to, jog jis galėjo prisidėti savo asmeniniu indėliu prie partijos gerovės ir atsidurti jos sąraše.

„Tikrai nesiekiau tos valdžios taip, kad kraujas iš nosies pasipiltų, kaip daugelis politikų kitose partijose. Man tikrai to taip stipriai nereikėjo. Tokio tikslo nebuvo“, – tikino pašnekovas.

Pirmą kartą su politika 2012-aisiais susidūręs S. Skambinas sako, kad nuo to laiko jos gyvenime vis daugiau.

„Zuoko partija buvo pats pirmasis mano bandymas politikoje, pati pradžia. Nuo to laiko aš visada keliavau šalia politikos. Laisvės partija man patiko tuo, kad joje vyrauja absoliuti pagarba, laisvė mintims, kitoks požiūris į žmogų. Gal tai mūsų Lietuvėlei dar nelabai įprasta. Kodėl aš čia? Dėl pagarbos žmogui. Tai ne tik deklaruojama viešai, taip yra ir pačiame viduje. Aš nesu buvęs tokioje atmosferoje, kokią turi Laisvės partija. Nemažai metų esu politinėje erdvėje, šalia politikų, tačiau joje viskas kitaip. Šįkart jaučiuosi ypatingai, kaip namuose“, – sako jis.

Nors S. Skambinas liko už linijos, savo mintimis, o jei reiks ir darbais, jis žada ir toliau palaikyti Laisvės partiją.

„Tuo mano kelias politikoje nesibaigia. Aš ir toliau dirbsiu. Noriu prisidėti prie partijos judėjimo, darbų“, – tikina sportinių šokių atstovas.

Pasiteiravus, kuo apskritai jį žavi politikos pasaulis, S. Skambinas sako, kad ši sritis jį domina natūraliai.

„Man įdomu. Mane domina visa valdymo sfera. Aš visą laiką einu paskui žmones, man patinka bendravimas su jais. Gera pažinti, suprasti, padėti. Tai organiška. Taip yra įaugę į mano kraują. Net jei kelerius metus man gali atrodyti, kad tai – ne man, jog man to nereikia, netrukus vėl ateina laikas, kai suprantu, kad mane tai traukia, žavi. Lietuva man yra tėvynė, noriu būti pilietiškas, turiu savo nuomonę apie tai, kas joje vyksta“, – pasakoja pašnekovas.

Nepaisant gerų norų, S. Skambinas rinkimų metu sulaukė ir kritikos dėl to, kad be Laisvės partijos jis jau spėjo pabūti ir po Darbo, ir po A. Zuoko partijų sparnu. Atsirado manančių, kad jis esą neturi konkrečių vertybių ar nuomonės, todėl yra „partijų perbėgėlis“.

„Teko man tą girdėti. Žinote, politika toks dalykas. Vienoje ar kitoje partijoje yra žmonės, kurie žavi. Ir į tas partijas ėjau dėl tam tikrų puikių žmonių. Niekas nevyksta be priežasties. Juolab, kad bėgant laikui aš ir pats keičiuosi, tad natūralu, jei po ketverių metų keičiasi ir požiūris. Prieš 10 metų buvau kitoks, galvojau vienaip, buvau su kitais žmonėmis, dabar, praėjus nemažam laiko tarpui, logiška, kad esu kitur. Per tą laiką pakeičiau savo mąstyseną. Juk specialiai nebūsiu vienoje ir toje pačioje partijoje vien dėl to, kad kartą į ją jau atėjau. Visą gyvenimą vienoje partijoje nebūsiu vien dėl piktų liežuvių. Tiesiog supratau, kad atėjo laikas keistis, pasikeitė mano ideologija, pamačiau erdvę, kurioje noriu būti.

Be to, aš ne pats ten broviausi. Iš principo aš galvojau, kad jau užteks. Bet mane į partiją pakvietė veržlūs, išsilavinę žmonės, kuriuos aš gerbiu. Aš nė akimirkai nesigailiu savo sprendimu. Matyt, manyje įžvelgė tą, kad savo veiklomis, kuriose esu specialistas, praturtinčiau partijos sąrašą“, – mano S. Skambinas.

Šokėjas dėl jo politinėje istorijoje atsiradusių partijų vardų nesigaili ir laiko atsukti atgal nenorėtų.

„Visiškai nesigailiu. Pasižiūrėkite ir į pačius politikus, migracija tarp partijų vyksta nuolatos“, – tikina jis.

Pasiteiravus, ar, jo nuomone, rinkėjams tai galėjo padaryti įtakos, S. Skambinas tuo labai abejoja.

„Mano manymu, tai visiškai reikšmės neturi. Tai yra mano patirtis. Šiuo momentu esu tvirtai įsitikinęs, kad lieku ties Laisvės partijos vertybėmis“, – sako žinomas vyras.

Tiesa, paklausus apie žinomumą šou versle ir jo įtaką rinkimų rezultatams, S. Skambinas turi jau kitą nuomonę. Šokėjas mano, kad išankstinė nuomonė pakišti koją.

„Žinomumas trukdo. Tai trukdo dėl to, kad mane daugelis pažįsta. Nuo seniai turiu šokėjo etiketę, kuri visuomenėje vertinama įvairiai. Nors šokiai dabar mano gyvenime užima mažai laiko, turiu visai kitų veiklų, tas įvaizdis iš principo mane persekioja. Žmonės nepasivargina pasidomėti, kas ir kaip vyksta, mano „Ai, šokėjas“. Ką padarysi. Iš kitos pusės gal ir nėra labai blogai, bet žinomumas, mano nuomone, šiame kontekste trukdo, kadangi jau yra išankstinė nuomonė. Kai į politiką ateina nežinomas žmogus, jis yra be etiketės. Pasako kelias auksines frazes ir viskas – jis jau gudrus. Žinoma, žmonės etiketę jam uždės vėliau, jei jis ir toliau vaidensis viešojoje erdvėje. Tačiau pradžia jam gali būti lengvesnė“, – savo pasvarstymais dalijosi buvęs kandidatas.

Nepaisant nesėkmės, žvelgdamas į ateitį S. Skambinas ir toliau tikisi savo gyvenimą sieti su politika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)