Savo muzika M. Levickis dažnai džiugina ne tik lietuvius, o ir užsienio gyventojus. Neseniai koncertą Lenkijoje turėjęs akordeonistas grįžęs namo privalėjo saviizoliuotis. Suprasdamas, kad fiziškai nueiti balsuoti Seimo rinkimuose jis negalės, M. Levickis teigia VRK užpildęs specialų prašymą, skirtą saviizoliacijoje likusiems, bet rinkėjo pareigą atlikti norintiems piliečiams. Deja, net ir išreiškęs norą balsuoti muzikantas liko it musę kandęs – rinkimų komisijos narių jis nesulaukė.

Nemalonia situacija, kurioje M. Levickis pasijuto tarsi apvogtas, muzikantas pasidalino savo oficialiame atlikėjo puslapyje feisbuke.

„Achtung, Achtung. Mane apvogė! – pareiškė jis. – Arba pilietinė teisė, pareiga ir dramblys.“

„Šią savaitę po 7 mėnesių pertraukos aš turėjau galimybę groti užsienio publikai. 7 mėnesių tyla scenose už Lietuvos ribų man – jau neįprastas dalykas. Vistik didžiąją dalį savo karjeros aš kuriu užsienyje. Tad ši koncertinė kelionė užsienin man buvo svarbus įvykis. Užsienis netolimas, kaimyniškas. Dalyvavau festivalyje Lenkijoje. Jau prieš išvykdamas žinojau, kad grįžtant gresia didelė tikimybė atsidurti saviizoliacijoje. Ir šiandien jau trečioji jos diena. Be to, tai juk ir rinkimų diena, kurioje aš nedalyvausiu.

Suvokdamas, kad sekmadienį, dėl galiojančių suvaržymų, galiu netekti savo balso teisės, trečiadienį kreipiausi į VRK su prašymu balsuoti namuose dėl saviizoliacijos. Prašymas buvo gautas – ir tai buvo visa informacija gauta iš VRK. Daugiau nieko. Vakar vakare supratau, kad ta pilietinė pareiga bei teisė ėmė ir išgaravo. Ta pilietinė pareiga ir teisė, mane šitaip spaudusi iš vidaus, kai stebėdamas partijų atstovų debatus kankinausi suvokdamas, kad šiemet neturiu kam skirti balso, nes vienais netikiu, antri beviltiški, o treti neatitinka mano įsitikinimų, kažkieno aplaidumo dėka buvo šlykščiai iš manęs atimta, pavogta. Šlykščiau yra tai, kad žiūrėdamas paskutiniuosius debatus aš šiaip ne taip save įtikinau už ką balsuoti aš sau galiu leisti; sakykime iš bėdos susikonstravau savo pasirinkimą, vardan tos pareigos. Ir tai veltui, nes niekam nerūpi. Kokia dar gerovės valstybė, kokios dar žmonių teisės ir kokia dar tarpusavio pagarba vieni kitiems – visa tai paistalai. Paistalai praskiesti nuo šlavėjos išžiaugčiotų skreplių ant šaligatvio kurį ką tik pati šlavinėjo (tai beje ne literatūrinis, o faktinis liudijimas) iki VRK neįgalumo. O kas tarpe šių dviejų atsitiktinai parinktų subjektų, galit visi užsipildyti patys sau. Apmaudu, kad net ir po 30 metų valstybės kūrimo, mes, kaip sako anglai, nematom dramblio kambaryje. Užuot tvirtinam, kad kuriam kažkokią tai gerovę. Gerovė būtent ir prasideda nuo pagarbos sau ir kitam, na, ir dar drambliui kambaryje“, – rėžė muzikantas.


Po M. Levickio įrašu feisbuke pasipylė ir kitų žmonių istorijos, kurie galimai taip pat atsidūrė panašioje situacijoje, kai negalėjo atiduoti savo balso. Žinomo visuomenės veikėjo istorija sulaukė daugiau nei tūkstančio reakcijų.

Galiausiai rinkimų komisijos nesulaukęs muzikantas nutarė saviizoliaciją nutraukti ir išėjo balsuoti. Apie tai jis taip pat pranešė socialiniuose tinkluose.

„Nutraukiau saviizoliaciją ir nuėjau išreikšti savo pilietinę valią. Tikiuosi, kad VRK atsakomybės klausimai bus išaiškinti“, – pabrėžė M. Levickis.

VRK žada detaliai ištirti tokius atvejus

Sekmadienio rytą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pažadėjo išsiaiškinti visus pranešimus, kai saviizoliacijoje esantys žmonės informavo nesulaukę rinkimų komisijų narių, tačiau tikina, kad tai galėjo būti pavieniai atvejai, o ne sisteminė spraga.

VRK atstovė žiniasklaidai Indrė Ramanavičienė BNS sakė, kad iki šiol sulaukta šešių tokių pranešimų, visi šie atvejai bus detaliai ištirti.

Pasak VRK atstovės, šiais metais piliečius namuose lankančių rinkimų organizatorių krūvis gerokai išaugo, nes namuose balsuoti užsiregistravo beveik ketvirtadaliu daugiau žmonių nei per Seimo rinkimus 2016 metais.

„Šiemet namuose balsuoti užsiregistravo 22 proc. daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus 2016 metais. Šiemet balsuoti namuose teisę turi 106 tūkst. 842 žmonės, prieš ketverius metus tokių piliečių mes turėjome 87 tūkst. 433“, – BNS teigė rinkimų komisijos atstovė.

„Krūvis rinkimų komisijoms, kurios vaikšto į namus ir organizuoja balsavimą namuose, yra padidėjęs ir galėjo atsirasti keletas pavienių atvejų, kur rinkimų komisijos neapsilankė“, – teigė ji.

„Manome, kad tai yra pavieniai atvejai. Šiuo metu turime šešis kreipimusis iš žmonių, kurie norėjo balsuoti būdami saviizoliacijoje ir pas kuriuos nebuvo atvykę. Tikslinamės, ar yra daugiau atvejų ir aiškinsimės kiekvieną atvejį konkrečiai“, – sakė I. Ramanavičienė.

Šeštadienį pasirodė pranešimų, kad keli dėl koronaviruso saviizoliacijoje esantys žmonės nesulaukė rinkimų komisijų narių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)