„Bėda tokia, kad apie pirmąjį susirgimą sužinojome pakankamai vėlai. Tai reiškia, kad per tą savaitę, kuomet nieko nežinojome, tas virusas spėjo mūsų tarpe įsisukti, – „Delfi“ pasakoja šokėja. – O paskui viskas pasipylė staiga ir nevaldomai. Užteko vieno žmogaus. Tačiau pas mus į pamokas rinkosi tik gerai besijaučiantys žmonės. Ir tas pirmasis žmogus tik po paskutinės pamokos pasijuto prasčiau. Tada man paskambino kitas šokėjas ir pasakė, jog taip pat susirgo koronavirusu. Po trijų valandų sulaukiau dar vienos mokinės skambučio – ji pati dirba medicinos srityje, tad kartas nuo karto privalo pasidaryti tyrimą – šįkart atsakymas buvo teigiamas. Supratau, kad jei studijoje yra keli atvejai, jau turėsime nemažų bėdų. Iš karto paskelbėme studijos karantiną ir ją uždarėme.“

Nors vėliau studijos atstovai nuolat kontaktavo su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru ir vykdė jų rekomendacijas, vis tik daugybės susirgimų išvengti nepavyko.

„Ir pati persirgau, – šypteli S. Saikauskaitė. – Tiesa, šią savaitę jau gavau neigiamą atsakymą. Mano atveju šis virusas praėjo sąlyginai greitai ir gana lengvai. Tačiau ilgą laiką tylėjau, tiesiog gydžiausi, nes žinau, kad bet koks pasakymas aplinkiniams sukelia labai didelę paniką. O tos panikos ir taip yra pakankamai. Pamenu, buvo penktadienis, kai sužinojome apie pirmuosius atvejus. Tada pranešėme žmonėms ir, galiu atvirai pasakyti, praktiškai visą savaitgalį prasėdėjau prie telefono. Žmonės buvo išsigandę, nežinojo kaip elgtis, ką daryti.“

Įprastai šokėjai bendrauja artimiau – jie linkę į apsikabinimus, intymesnį kontaktą, be to, dauguma šokių yra poriniai. Būtent tai, pasak Sandros, galėjo tapti daugybės susirgimų priežastimi.

„Mes – kaip šeima. Praktiškai visą savaitę vakarais kartu gyvename. Šokių studijoms būdingas, kaip aš sakau, šeimos sindromas. Tai pakišo koją šiuo atveju, – pripažįsta šokėja. – Jei nuoširdžiai, aš maniau, kad rudenį turėsime kokį vieną atvejį, bet nesitikėjau, kad taip greitai. Buvome vos pradėję sezoną."

Tačiau NVSC darbą choreografė vertina nepriekaištingai – jie išties ne kartą susisiekė, informavo, kaip elgtis kilus tokiam atvejui, o problemas sprendė kartu.

„Šitoje vietoje noriu pagirti ir mūsų studijos šokėjus, nes jie sąžiningai informavo NVSC, neslėpė nieko. Manau, šioje vietoje labai svarbu sąmoningumas. Pastebėjau, kad dauguma žmonių, galbūt iš streso, vengia atskleisti visus kontaktus. Tačiau reikėtų suprasti, kad esi atsakingas ne tik už savo sveikatą, bet ir savo draugų ir artimųjų, – teigia Sandra. – Tad mūsų atveju sistema suveikė puikiai, priekaištų neturiu.“

Šiuo metu šokių studija „City Dance“ vėl vykdo veiklą – tiesa, kol kas vyksta tik dalis pamokų.

„Mes buvome viena tų studijų, kurios nuo pat rugsėjo pradžios prašė mokinių dėvėti apsaugines kaukes, taip pat ribojo žmonių kiekį, stengėmės, kad būtų kiek įmanoma labiau išlaikomi atstumai tarp žmonių. Žinoma, buvo ir yra privalomos dezinfekcinės priemonės, apsauginis skydas administratorei. Paradoksalu, bet pas mus pasireiškė pirmieji atvejai tarp šokių studijų,“ – stebisi moteris.

Sandra „Delfi“ teigia, kad tokia patirtis išmokė saugotis dar labiau – šiuo metu visi deda pastangas, kad panašūs atvejai nebepasikartotų ir kad studijos netektų uždaryti pakartotinai.

„Dabar griežtai reikalaujame dėvėti kaukes pamokų metu – ją galima nusiimti tik išėjus iš studijos. Tokio reikalavimo valstybiniu mąstu nėra, tačiau turime ir vidines taisykles. Užsienyje yra tokia praktika, kad šokėjai šoka su kaukėmis, tad tokį metodą nusprendėme išbandyti ir mes, – sako S. Saikauskaitė. – Esame netgi pasiryžę pažaboti savo norą glėbesčiuotis, kad suvaldytume situaciją. Juk artimumą vienas kitam galima išreikšti ir kitais būdais.“

Ne vienerius metus šokanti ir apdovanojimus pelniusi šokėja neslepia, kad žvelgiant iš verslo perspektyvos – dabar ne pat palankiausias metas plėstis, kur kas labiau tenka pasukti galvą, kaip išlikti.

„Pastebėjau, kad žmonės kiek privengia porinių šokių. Tiesa, kur kas labiau neramu, kas bus su verslu po karantino. Žmonės išties bijo, jie nežino, kas bus, ypač, kai virusas kol kas – visada šalia, – tikina Sandra. – Mes jau studijos karantino metu priėmėme sprendimą vesti online pamokas. Ir dabar žmonės, kurie vis dar karantinuojasi, renkasi nuotolines pamokas. Žinoma, sprendžiu, kaip gelbėti verslą, nes manau, kad visos šokių studijos yra padidintos rizikos zona ir faktas, kad bus, kas nebijo, tačiau bus ir tokių, kurie bijos. Online pamokos – pakankamai reali išeitis iš susiklosčiusios padėties.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)