Dažnai aktualiomis temomis viešai pasisakantis Saugirdas Vaitulionis ir šįkart turi griežtą bei aiškią nuomonę. Nors komunikacijos specialistas vargu ar save priskirtų prie rūkančiųjų, jam pikta dėl paties draudimo, kuris liečia privačią žmonių erdvę.

„Rūkyti balkonuose draudžiama, jei su rūkymu nesutinka nors vienas daugiabučio gyventojas. Vienas!“ – stebėjosi jis.

„Pavyzdžiui, vienas šešiolikaukščio gyventojas, kokia nors britkesnio charakterio tetutė nusprendžia pademonstruoti valdžią prieš kaimynus ir užraukia visam namui rūkymą. Viena teta – visiems, pavyzdžiui, 120 butų. Ką?“ – toliau feisbuke galimus scenarijus dėstė S. Vaitulionis.

„Viena bobelė rėkia apie savo pažeidžiamas teises dėl gryno oro ir tuo pačiu pažeidžia kokio šimto teisę į rūkymą. Rūkymą savo namuose, Karlai, ir čia visiems viskas gerai. Na, ok“, – įrašą socialinėje erdvėje užbaigė žinomas vyras.

Užbėgdamas už akių S. Vaitulionis savo paskyroje dar pridūrė, kad šis draudimas jo kasdienybei įtakos neturės, tačiau jam sunku suprasti, kaip laisvoje šalyje galima taip lengvai pažeisti žmogaus teises.

Šia tema savo nuomone su Delfi sutiko pasidalinti ir Viktorija Jakučinskaitė. Garsi dizainerė stebėjosi, kaip taip aklai, neįsigilinus į konkrečia situaciją, bus pritaikomas minimas draudimas. Nepaisant to, drabužių kūrėja pasisakė ir už kitą pusę, kenčiančią nuo nesukalbamų ir stiprių rūkalių, tačiau pašnekovė mano, kad už juos neturi kentėti tie, kurie rūko saikingai.

„Mane tai labai supykdė. Nuoširdžiai nebesuprantu, kas darosi mūsų šalyje. Juk lietuviai kovojo už laisvę, visi stovėjo susikibę ir laukė, kada išsivaduos iš visų tų draudimų. Pagaliau visi buvome tokie linksmi, laisvi ir laimingi, bet per paskutinius metus kažkas valdžioje nutiko. Atrodo, kad pastaruoju metu girdime tik apie draudimus, pavyzdžiui, nebegalima taip, kaip anksčiau, įvažiuoti į sostinės senamiestį, kur yra tavo mėgstamiausia kavinė ar kirpykla, tenka važiuoti į didžiuosius prekybos centrus, taip nuskriaudžiant smulkųjį verslą. Žalių rodyklių nuėmimas man irgi pasirodė nevykęs sprendimas. Tegul valdžia nieko nekeičia, nes viskas tik į blogą. Aš labai prašyčiau nieko nekeisti, nejaugi taip sunku visuomenei padėti, o ne kenkti?

Tas pats ir su draudimu rūkyti balkonuose. Man tai skamba absurdiškai, kadangi čia kalbama apie asmeninę žmogaus teritoriją. Tai asmeninė erdvė, kurioje niekas neturėtų aiškinti, ką joje galima daryti ir ko ne. Nejaugi dabar man bus galima uždrausti praustis 8 val. ryte, žiūrėti televizorių, laistyti gėles? Juk tai skamba absurdiškai. Lygiai taip pat ir su rūkymu. Tai kišimasis į asmeninį gyvenimą.

Aš turėjau labai blogą pavyzdį su praėjusiais kaimynais. Buvau terorizuojama tokių žmonių apie 3-4 metus. Tokiems kaimynams trukdė net mano vaikštantis katinas, svečiai ar televizorius. Tai įsivaizduokite, koks tai lygis. Rašydavo man siaubingas žinutes. Būdavo ir taip, kad kaimynas ateidavo bartis, nes laidas iš namo į mūsų garažą jam neatrodė estetiškai, nes jis buvo matomas akimi. Aš bijau, kad tokie draudimai taps įrankiu tokiems maniakams prieš kitus kaimynus. Juk tikrai yra tokių žmonių, kurie iš pykčio taip ir laukia, kada galėtų iškviesti policiją, mėgsta siurbti iš kitų energiją ir dėl to jaučia malonumą. Tik pagalvokite, kiek dabar malonumo gaus tokie žmonės.

Tiesa, noriu pabrėžti, kad šioje situacijoje yra ir kita pusė. Yra daug žmonių, tikrai kenčiančių nuo piktybinių rūkalių. Pavyzdžiui, žmogus serga astma ir nuolat kenčia dūmų tvaiką. Kai kuriems dėl tokių kaimynų yra tekę net keisti gyvenamąją vietą, kadangi rūkalų kvapas bute niekaip nedingdavo. Jis būdavo jaučiamas visur: miegamajame, vonioje, virtuvėje. Tikrai yra piktai nusiteikusių žmonių, kurie rūko ir savo lovoje ar vonioje. Tačiau tai kraštutiniai atvejai, o po šio draudimo gali tik suaktyvėti rūkymas namuose, kas gali būti dar blogiau, nes pro ventiliaciją tas kvapas gali lengviau pasiekti kitus butus. Bus tik blogiau.

Esu už tai, kad kiekviena situacija būtų vertinama individualiai, jog labiau koncentruotųsi į tuos piktybinius atvejus, kai žmonės nebereaguoja į pastabas, kitų kaimynų prašymus, o ne taip, kad viena bobutė panoro ir visas namas dėl jos nebegali rūkyti balkonuose“, – komentavo V. Jakučinskaitė.

Trumpai šiuo klausimu Delfi pasisakė ir kompozitorius Deivydas Zvonkus. Muzikantas stojo į kitą barikadų pusę, kadangi pats nėra rūkantis ir sako suprantantis daugiabučių gyventojus, kurie neretai ne savo noru turi uosti smarvę pro langus.

„Kadangi esu nerūkantis, tai palaikau smarvės vaikymo politiką, – nusijuokė pašnekovas. – Aš tikiu, kad tie, kurie rūko, turi kiek kitokią nuomonę ir viskas su tuo yra gerai, tačiau rūkantiems norėčiau pasakyti, kad net ir savo namų balkone reikia laikytis visų įstatymų. Jei šis draudimas iš tiesų bus taikomas, tai reiškia, kad savo balkonuose nebus galima rūkyti – lygiai taip pat, kaip savo balkone negalima pardavinėti narkotikų ir pan. Teko išgirsti daug argumentų apie tai, kodėl kažkas turi teisę aiškinti, ką aš savo teritorijoje galiu daryti ir ko ne, tačiau įstatymai labai aiškiai į tai atsako.“

Socialiniuose tinkluose šia tema pasisakė ir daugelis kitų visuomenėje žinomų žmonių. Vienos nuomonės šiuo klausimu nėra.

Delfi primena, kad jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Daugiau apie nuo kitų metų įsigaliosiantį draudimą galite skaityti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)