„Didžiuli, varai į Kolumbiją, staigiai... Su ryže, staigiai... Dvasios ubagai“, – tokį komentarą penktadienį savo feisbuke paliko K. Kerbedis. Savo įrašą dainininkas papildė nuotrauka, kurioje jis pozuoja su broliais Lavrinovičiais.

Toks garsaus atlikėjo išsireiškimas šių dienų kontekste, kai liečiamos abiems pusėms jautrios temos, sukėlė dalies žmonių pasipiktinimą. Nepritarimą K. Kerbedžio žodžiams piliečiai išreiškė ne tik siųsdami minėtojo įrašo ištraukas į Delfi, bet ir komentarų skiltyje.


„Jūs čia rimtai?“ – stebėjosi viena moteris.

„Garantuoju šitas įrašas bus ryt ištrintas, Kastyti!“ – tikino kita dainininko gerbėja.

Į šį komentarą K. Kerbedis užtikrintai atšovė: „Nebus“.

„Juos užpuolė de**litinis šūdo krūva“, – toliau tiradą tęsė žinomas dainininkas.

Tokie žodžiai dar labiau įaudrino komentatorius.

„Ir kokio lygio esate, jei drįstate įžeidinėti moterį, kokia bebūtų jos plaukų spalva. Jūs žmonių akyse kritote labai žemai“, – tikino jau kita moteris.

Jai antrino ir kita: „Iš pagyvenusio žmogaus tokios patyčios! Gėda. Kritote žemiau plintuso! Ir kritote žmonių akyse“.

„Pasirodo, Kerbedis turi galių kažką varyti iš šalies?! Gėda skaityti tokius suaugusio žmogaus pasisakymus...“ – apmaudo neslėpė dar viena komentatorė.

Komentarų skiltyje atsirado ir K. Kerbedį palaikančiųjų, galbūt todėl, nepaisydamas kritikos, dainininkas parašė dar vieną neapykantą kurstantį įrašą.

Suknisti Didžiuliai, jūsų bet kokia „karjera“ Lietuvoje – baigta. Lauk... (rusiškai gerai skamba) Von otsiuda urody“, – tėškė atlikėjas.

K. Kerbedžio profilyje atsiradę komentarai

Tiesa, ir antrasis K. Kerbedžio įrašas, nukreiptas prieš Didžiulių porą, buvo palydėtas ne tik gerbėjų pritarimu.

„Tikiuosi, Kastyti, tai parašėte ne jūs, gal nulaužė kas jūsų profilį? Mužikiškas pasisakymas! Kaip atlikėjas, dainuojantis tokias dainas, gali taip kalbėti, neįsivaizduoju“, – stebėjosi komentaruose pasisakęs vyriškis.

K. Kerbedis: aš kritikuoju Didžiulius

Delfi susisiekus su pačiu K. Kerbedžiu, šis neatsiėmė nė vieno savo žodžio ir pridūrė, kad tai – jo nuomonė, už kurią jis tikrai neatsiprašinės.

„Man nusispjauti, kas mane kritikuoja, aš kritikuoju Didžiulius. Taip ir parašykite! Tiesiai šviesiai sakau, jie nėra jokie kovotojai už žmonių teises, kaip save vadina, jie – niekšai. Jie ne muzikantai, ne artistai, ne atlikėjai, jie man – nulis. Tą darydami jie nepamąstė, kokios bus to pasekmės, kaip tai palies Lavrinovičių šeimas. Jų žmonos verkia, jų vaikai verkia – visa jų aplinka verkia. Didžiuliai paprasčiausiai yra niekšai. Mano nuomone, jie tokie. Jie – moraliniai kiaulės, o ne švarumo, tyrumo, dvasios žmonės. Jie yra niekšai, pavyduoliai. <...> Didžiuliai yra eiliniai žmonės ir kažkokie eiliniai žmonės sukelia tiek daug skausmo už praeitį broliams. Jie niekšai! Viskas. Tokia yra mano nuomonė“, – ugningai pareiškė pašnekovas.

Pasiteiravus, ar savo nuomonės nebuvo galima išreikšti etiškiau, be neapykantos kurstymo, K. Kerbedis patikino – tai ne jo būdui.

„Negalėjau! Aš esu labai tiesus ir konkretus žmogus. Niekaip kitaip aš negalėjau išsireikšti. Kai man šlykštu – aš drėbiu. Va, ir viskas. Jokių pagražinimų, mielybių, kultūrų, filosofijų“, – komentavo jis.

J. Didžiulis: „smagu“, kad Lietuvoje netrūksta tų, kurie garsiai užlos

Delfi susisiekė ir su J. Didžiuliu, tačiau šis paaiškino, kad kol kas K. Kerbedžio nuomonės nematė, tačiau ir nesiruošia jos plačiai vertinti, kadangi šiame skandale yra svarbesnių dalykų.

„Smagu“, kad Lietuvoje netrūksta, kas garsiai ir piktai užlos, o kompetentingų nuomonių nesiklausoma ir problema toliau yra ignoruojama. Kaip mums atsakyti į aklą pyktį? Suprantame, jeigu kažkam smurtas prieš moteris nerūpi taip, kaip mums. Kiekvieno teisė ir laisvė yra turėti savo nuomonę. Tačiau negalime sureikšminti kažkieno nuomonės vien dėl to, kad jie loja labai garsiai ir piktai. Gal metas pradėti ir klausyti, kad išgirstume tas, kurios tyli ar padrąsinti tas, kurioms trūksta drąsos kalbėti garsiau. Tam tikru momentu, manau, ir žiniasklaida turės susimąstyti apie savo socialinę atsakomybę ir galvoti apie poveikį, kurį daro visuomenei, o ne kurstyti aistras dėl peržiūrų“, – teigė jis.

Dainininkas pridūrė, kad jis su žmona Erica bei kiti jų nuomonei pritariantys asmenys nori atkreipti dėmesį į problemą ir specialistų poziciją šiuo klausimu, o tokie neapykantos sklidini pasisakymai iš žinomų, bet šiuo klausimu neautoritetingų žmonių, esą prie nieko konstruktyvaus neveda ir tik kursto neapykantą visuomenėje.

Atlikėjo atstovė, antrindama J. Didžiuliui, pridūrė, kad skaičiai kalba patys už save – 2019 m. Lietuvoje registruoti 94 išžaginimai, pradėti 94 tyrimai, nutraukta iš jų 82 (šaltinio nuoroda).

Delfi primena, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Primename, kad sujudimas prasidėjo nuo to, jog garsi dainininkų pora – Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis – viešai paskelbė atsisakantys „Telia“ paslaugų dėl to, kad bendrovė, save įvardijanti kaip socialiai atsakingą, savo reklamoje pasirinko žymiuosius brolius Lavrinovičius, kadaise teistus už išžaginimą. Tokia situacija šalyje greitai virto skandalu, į kurį sureagavo ir minėtoji telekomunikacijų bendrovė, nusprendusi stabdyti kritikos sulaukusią reklamą. Šis žingsnis sukėlė dar daugiau diskusijų – vieni tikino, kad broliai savo praeities nuodėmes jau atpirko ir nusipelnė gyventi ramybėje, kiti teigė, jog tokiems nusikaltimams moralinio senaties termino nėra.

Dėl viešo Didžiulių pareiškimo broliai Lavrinovičiai svarsto bylinėtis teisme, o kita pusė siūlo šioje situacijoje pasinaudoti sulauktu dėmesiu ir pakalbėti apie smurtą, nutaikytą prieš moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2463)