„Delfi“ kalbinta psichologė Ramunė Murauskienė pastebi, kad toks žinomų ir ne tik moterų pasirinkimas nėra neįprastas.

„Tokį pasirinkimą padariusių moterų istorijos nėra jokia išimtis. Keista visa tai tik tam, kuris nežino nei lyčių prigimties, nei psichologinių santykių aspektų. Jaunoms mergaitėms nereikia pradėti tikėti iliuzija, kad „gera ir graži” mergaitė gali sukurti puikius santykius su „blogu” berniuku.

Visų pirma, pripažinkime faktą, kad dėl feminizmo, moterų emancipacijos ir lygių teisių veiklos neadekvatumo, lytis globaliame pasaulyje tarsi prarado reikšmę. Iš tiesų vyrai trokšta prisikasti prie savojo vyriškumo, o moterys – prie savojo moteriškumo. Moterys siekia santykių su vyriškais vyrais, o vyrai – su moteriškomis moterimis. Net vienalytėse porose dažnai laikomasi vyriškos ir moteriškos prigimties ribų, nepaisant biologinės individo lyties”, – sako Ramunė Murauskienė.

Psichologės teigimu, vyro ir moters esmę apibūdina skirtingi dalykai – tačiau, pasak Ramunės, daug kas priklauso nuo to, kokios sąlygos esant poroje yra iškeliamos vienas kitam.

„Vyro esmę apibūdina prasminga kova, prasmingas žygis ir gražuolės širdies užkariavimas. Moters esmę apibūdina bendras nuotykis arba santykiai, grožis ir prasmingas nepakeičiamas vaidmuo visos žmonijos gyvenime. Kaip matome, netinkamo elgesio vyrai kova ir žygiais išpildo tam tikrą vyriškumą. Blogiukai dažnai sudaro daug vyriškesnių vyrų įspūdį nei vyriškai švelnūs, padorūs ir dori individai. Laimėdami gražuolės širdį, vyrai susijungia su moterimis. Na, o moterys, būdamos gražios, išpildo tam tikrą dalį moteriškumo. Grožis reikalauja daug pinigų. Galima sakyti, kad kirvis atitinka kotą.

Tačiau nei vyrai, nei moterys tokiose sąjungose, kur svarbūs tik išoriniai atributai, kur nėra gilių santykių, o klesti paviršutiniškumas ir fiziologinių poreikių tenkinimas, neprisikasa prie tikrojo vyriškumo ir moteriškumo esmės. Todėl, po tam tikro laiko, žmonės išsiskiria, nes asmenybė yra labai dinamiška, ji nuolat evoliucionuoja. Kad visiems būtų aišku, galima ir taip pasakyti: jei moteris nesudaro sąlygų vyrui evoliucionuoti, jis pradeda degraduoti ir įvyksta išsiskyrimas. Moterims galioja tas pats: jei vyras nesudaro sąlygų prisikasti prie moteriškumo esmės, ji degraduoja. Sąlygų sudarymas vyksta savaime, nereikia sėdėti ir galvoti nieko specialiai, tai ir yra bene didžiausia santykių paslaptis”, – pastebi R. Murauskienė.

Ramunė Murauskienė

Psichologė teigia, jog pasakymas, kad priešingybės traukia, yra kiek primityvus. Vienas kitą traukia tie žmonės, kurie būdami santykiuose gali geriausiai prisikasti prie savosios esmės.

„Tačiau štai, kas nutinka su tomis įžymiomis, sėkmingomis ir gražiomis moterimis. Ir tai yra iš tiesų labai įdomu. Kai moterys nuo vaikystės nepatiria, kas yra meilė ir kas ji nėra, o tai būdinga 80 proc. visų moterų, jos vyresniame amžiuje tenkinasi meilės surogatais, pigiomis alternatyvomis, aistra. Moterys ieško meilės visais įmanomais būdais. Jos sutinka su viskuo, kad tik atrodytų mylimos, kad tik jaustųsi mylimos. Jos nepastebi, kad nėra mylimos, todėl savo patiriamas kančias, išgyvenamas gausias dramas taip pat priskiria meilei. Pats baisiausias košmaras tokioms moterims yra likti nepastebėtoms. Tokias pažeidžiamas asmenybes labai greitai atranda narcizai, psichopatai ir manipuliatoriai. Mat jiems reikia moters, kuri pasižymėtų dviem svarbiais požymiais: būtų sėkminga, graži, įdomi, perspektyvi bei neturėtų artimo saugaus žmonių rato, kurie ją gintų, sergėtų”, –

Menka savivertė – tuo įprastai pasižymi vyrai, kurie žemina, psichologiškai ir fiziškai smurtauja prieš moteris.

„Tik pagalvokime – sėkminga, protinga ir populiari moteris turi labai mažai galimybių pasakyti atvirai savo gerbėjams, kad ji yra prievartaujama, mušama ar terorizuojama. Ji bijo, kad ją palaikys kvaile, neadekvačia ar nestabilia. Todėl ilgą laiką tyli. Dauguma klaidingai mano, kad narcizai, psichopatai ir manipuliatoriai labai myli save, tačiau jų elgesį iš tiesų sąlygoja menkas savęs vertinimas. Galima sakyti, kad jie yra visiški nevykėliai, nes, jei nesigydo, griauna viską aplinkui emociniame, psichologiniame ir socialiniame lygiuose. Tą patvirtina ir tikros moterų istorijos,” – sako pašnekovė.

Kalbėdama apie žymias moteris, kurios nusprendė gyvenimą susieti su nusikalstamą praeitį arba dabartį turinčiais vyrais, psichologė kaip to priežastį įvardija besąlyginį įsimylėjimą, kūrybiškumą, kuris dažnai būna apipintas dramomis.

„Narcizų, psichopatų ir manipuliatorių atpažinti per 5 minutes neįmanoma. O įsimylėjusiai, naiviai, ieškančiai meilės moteriai ir 5 metų gali būti maža. Supraskime, tos moterys yra labai kūrybingos. Pastebėkime jų „Instagram” paskyras. Kiek visokių idėjų jos turi, kokia jų įvairiapusė veikla. Kūrybingos asmenybės mėgsta jausmus, vadinasi, ir dramas. Narcizai, psichopatai ir manipuliatoriai nieko daugiau nemoka, tik kurti taip vadinamus „on – off” santykius: yra arba labai gerai, arba labai blogai. Poros gyvenimas yra kaip amerikietiški kalneliai – intensyvu, gal kiek per skausminga, tačiau niekada nebus nuobodu. Tik pagalvokim, kiek dainų neišgirstume, jei dainų kūrėjos mylėtų ramiai, harmoningai ir adekvačiai, kiek romanų neperskaitytumėm, jei viso to nebūtų”, – tikina Ramunė

Gyvenimiška patirtis ir išmintis, pasak R. Murauskienės, yra ne paskutinėje vietoje priimant sprendimus. Tačiau jei žmonės, sulaukę brandos, nepradeda gyventi išmintingai, dėl to įprastai kenčia ne jie patys, o jų atžalos.

„Sakoma, kad su metais ateina išmintis. Taigi, kai žmonės poroje sulaukia tam tikro amžiaus, tačiau nepradeda gyventi išmintingai, pagal egzistuojančius gyvenimo dėsnius, daugėja dramų, intensyvių jausmų, ūmių reakcijų, neadekvačių sprendimų. Kadangi poros yra pakankamai viešos, tai mes stebime tikrus spektaklius. Tai nėra nei gerai, nei blogai. Tai yra gyvenimiškos aplinkybės pagaliau subręsti. Labiausiai kankinasi ne gražuolės, ne tie nevykėliai, o jų vaikai, jei jie tokių turi”, – teigia „Delfi“ pašnekovė.

Intelektas ir įgytas išsilavinimas gyvenimo draugo, turinčio polinkį į nusikalstamą veiklą, pasirinkimui, Ramunės teigimu, neturi. Pasak psichologės, yra netgi atvirkščiai – tokios moterys dažnai būna protingos ir išmintingos, tačiau tuo pačiu ir pažeidžiamos.

„Į jų pinkles dažniausiai patenka protingos, nuovokios, kūrybingos, bet labai pažeidžiamos moterys. Jos savo gyvenime trokšta vertybių, bet jos turi ir pačios būti pasiruošusios gyventi pagal tas vertybes, kurių trokšta. Brandesnė moteris išmoksta brėžti ribas, netgi ir tam lūzeriui. Ir va tada prasideda viską perkeičianti dviejų žmonių gyvenimo istorija: tie, kas mušėsi, gali daugiau niekada nesimušti; tie, kas vogė, gali daugiau niekada nebevogti ir pan. Moterys nemoka stovėti už save, savo poreikius, savo saugumą. Kartais net kovoti už tai reikia. Mat dažnai moterys bijo neturėti tam tikro finansinio komforto ar kitokio išorinio patogumo. Ir tik ta, kuri nusprendžia nebebijoti, o gyventi kitaip, gali paskatinti net ir savo partnerį, nesvarbu, kokio tipo vyras jis yra, keistis. Prasideda gydantys santykiai. Iš karto noriu įspėti – mielos moterys, negalvokite, kad jūs skirtos keisti vyrus. Ne. Kai jūs prisikasite prie savo esmės, vyrai arba keisis, arba trauksis nuo jūsų, užleisdami vietą geresniems variantams”, – pasakoja R. Murauskienė.

Psichologinė stiprybė ir atsakomybė už savo priimtus sprendimus – štai tokius faktorius įvardija psichologė, kalbėdama apie tai, ko reikėtų imtis moterims, kurių gyvenimus valdo kiti žmonės, jų tarpe ir nusikalstamą praeitį turintys vyrai.

„Iš viso to, ką pasakiau, galima daryti tik tokią išvadą: sudėtingo charakterio ir likimo vyrus renkasi protingos, įdomios, drąsios, veržlios ir stiprios moterys. Tiesą pasakius, jos net nesirenka, jos įsimyli taip pat stipriai, kaip vėliau, po tam tikrų patyrimų, nekenčia jų. Labai svarbu su profesionalų specialistų pagalba stebėti savo psichinę ir fizinę sveikatą, visuomet reikia siekti pusiausvyros. Neverta bėgti pas pirmą pasitaikiusį ar populiarų meditacijos ar kvėpavimo mokytoją. Verta pagalbos ieškoti su profesionalu, kuris pajėgtų nusakyti pagrindines moters gyvenimo problemas ir įžvalgas tuos sunkumus įveikti. Nebūtina lankytis pas psichologą daug kartų, būtina pačiai nuosekliai tapti atsakinga moterimi, kuriai nereikia jokio gelbėtojo. Nes, kol moteris yra neatsakinga, infantili, nepriimanti jai reikalingų sprendimų, jos gyvenimą reguliuos tai vienas, tai kitas manipuliatorius”, – teigia Ramunė Murauskienė.

Polinkį „blogiukams“ gali turėti ne tik jaunos, nepatyrusios merginos, bet ir subrendusios moterys. Noras iš naujo patirti stiprius jausmus skatina jas ieškoti nuotykių. Tačiau psichologė pataria dėmesį ir mintis nukreipti kita linkme.

„O ką tai moteriai daugiau gyvenime veikti? Norisi patirti intensyvių jausmų. Tai tokie vyrai – labai tinkama sąlyga tam. Visos tos, kurios nori vaidinti vyrų gelbėtojas, anksčiau ar vėliau praras gyvenimo energiją, susirgs kokia liga ar depresija ir supras, kad labai daug laiko prašvaistė veltui. Juk gyvenimas mums ne tam duotas, net jei jau vaikai užauginti arba jų nėra moters gyvenime. Visada yra ką veikti prasmingo. Aš Lietuvos moterims, kurios yra ne tik populiarios, bet ir labai pažeidžiamos, siūlyčiau susidėlioti savo vidinį pasaulį, investuoti daugiau į sielovadą nei į kūno grožį ir prisidėti prie jaunų mergaičių švietimo, o ne klaidinimo”, – įsitikinusi psichologė R. Murauskienė.

Tuo tarpu „Delfi“ kalbintas santykių ekspertas Darius Ražauskas pasakoja, kad pavojingiems vyrams moterys jaučia potraukį dėl kelių priežasčių.

„Priežastis yra ne viena. Psichologijos mokslo pasaulis neturėtų vieno atsakymo. Pirmiausia, kai kurios moteris, turi polinkį galingiems, įtakingiems ir netgi pavojingiems vyrams. Jas žavi nežinomybės aspektas. Tai gali lemti vaikystės ar paauglystės traumos, prigimtis arba taip vadinamas psichotipas. Kito turi polinkį vyrams, kurių kiti bijo – gali būti ir toks aspektas. Kai kuriuos vaikystėje patirtus išgyvenimus vėliau pasąmonė suformuoja ieškant partnerio. Kartais pats žmogus net nesupranta, kaip penktą kartą pasirenka tokio paties tipo partnerį“, – teigia D. Ražauskas.

Santykių ekspertas neatmeta ir to, kad prie pagarbos nusikalstamame pasaulyje besisukantiems žmonėms nemenkai prisideda ir žiniasklaida bei kino industrija.

„Holivudas, televizija, filmai taip pat prisideda prie to – nusikaltimai kartais yra romantizuojami. Jei kalbėtume apie pastarųjų kelių metų TOP 100 populiariausių pasaulio filmų, nemaža dalis jų bus apie nusikaltėlius – jie sėkmingai vagia, daro nusikaltimus, kovoja prieš sistemą. Kai kurioms moterims tai daro įspūdį. Įsivaizduokite, vyras, kuris visada už tave kovoja, visuomet tave apgina – juk tai puiku, tiesa?“ – sako „Delfi“ kalbintas santykių specialistas.

D. Ražausko teigimu, įsimylėjimas – svari priežastis, dėl kurios kai kurios moterys visiškai pameta galvą dėl pažinties metu kalinčių vyrų. Net ir žinodamos, kad kalėti vyrui teks dar ilgai, jos leidžiasi į nuotykius, viliasi, kad kalėti skirtas laikas bus sutrumpintas.

„Aišku, reikėtų pasidomėti konkrečiais atvejais, tačiau kiekvienas kalintis nusikaltėlis, kuris priklauso grupuotei, yra saugomas ir globojamas būdamas kalėjime, taip pat saugoma ir finansiškai palaikoma jo gyvenimo moteris. O kodėl moterys išteka už kalinių? Tyrimais įrodyta, kad vyrai – puikūs melagiai. Jie moka prišnekėti, priburti apie save negirdėtų dalykų. O moterys, kurios tuo metu yra nesaugios, pažeidžiamos arba ką tik išgyvenusios skaudžius santykius, yra linkusios patikėti bet kuriuo, kuris tik parodo dėmesį. O kalėjime nėra ką veikti – jie rodo moterims dėmesį, rašo laiškus, žinutes, skleidžia melą. O kai moteris sužino, kad tas vyras sėdi kalėjime, būna jau per vėlu. Ji jau būna įsimylėjusi. Juk širdžiai neįsakysi. Vidiniai mechanizmai jau būna pasileidę ir kai kurios negali savęs įtikinti, kad tai yra blogai. Žmonės linkę tikėti viltimi. Tačiau kartais tai vyksta ir su pakankamai psichologiškai stipriu, sveiku žmogumi“, – tikina pašnekovas.

Darius Ražauskas

Santykių ekspertas patvirtina ir teiginį, jog kai kuriais atvejais sprendimui pasirinkti nusikalstama veikla užsiimantį žmogų įtakos turi ir intelekto lygis. Pasak D. Ražausko, žemesnį intelektą turintys žmonės yra linkę viską supaprastinti.

„Intelektas koreliuoja su pavojingu elgesiu ir padarytais pasirinkimais. Galima pastebėti tokias neigiamas koreliacijas, kad kuo žemesnis intelektas, tuo didėja potraukis pavojingo elgesio, galingiems, įtakingiems blogąja prasme žmonėms. Kuo žemesnis intelektas, tuo labiau žmogus viską supaprastina, suveda į juoda ir balta. Pavyzdžiui, jei žmogus turtingas, vairuoja mersedesą, gražiai šypsosi, turi nuostabią šypseną – visa tai žemesnio intelekto žmogui atrodo netgi labai priimtina ir gražu. Žemesnio intelekto žmonės lengviau pateisina nusikalstamą veiklą. Jiems svarbu, kad dabar yra elgiamasi gražiai, Tačiau tikrai būna ir išimčių. Pasitaiko itin intelektualių moterų, kurios paprasčiausiai nesuvaldo savo įsimylėjimo mechanizmo – gal iš pradžių visko nežino, patiki, susižavi, o paskui faktai tampa ne pirmo svarbumo dalykais“, – teigia santykių ekspertas Darius Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)