Tarp nerimaujančiųjų – ir tinklaraščio „Baby blog“ įkūrėja Sotera Šveikauskaitė. „Delfi“ ji patikino nėštumo metu vengianti bet kokių viešų vietų, kuriose reikia dėvėti kaukes, kadangi tai trukdo normaliai kvėpuoti, o gimdymo metu tolygus kvėpavimo ritmas – ypač svarbus.

„Gimdyti – sudėtinga. Gimdymo metu kvėpuoti reikia taisyklingai, tai reikalauja daug jėgų. Aš, būdama nėščia, net į parduotuvę stengiuosi neiti, nes su kauke nepatogu ir nemalonu. Be to, mano nėštumas sudėtingesnis – mane dusina, tad neįsiviaizduoju, kaip bus su kauke.

Teko šita tema kalbėti su ką tik pagimdžiusiomis moterimis. Tai gerai, kad kitoms pasiseka ir personalas supratingas. Bet nejaugi mes nusiritome iki to, kad mums, nėščiosioms reikia ieškoti kuo supratingesnio personalo, stresuoti, kai galėtume to streso tiesiog išvengti? Gimdymas ir taip daug streso sukelia. Ypatingai, jeigu tai yra pirmasis gimdymas. Kaukės tikrai apsunkina visą situaciją. Čia nėra didžiulės tragedijos ir aš visada sakau, kad mes, mamos, galime ištverti daug ką. Tačiau kam apsunkinti visą situaciją?

Aš tiesiog nematau tame logikos. Sporte, kur sparčiai kvėpuojama, nereikia kaukės, bėgimui maratone su šimtais žmonių taip pat tai nėra būtinas atributas, pramogų erdvėse kaukių irgi nereikalaujama, o gimdant – būtina. Manau, kad kaukės gimdyvėms galėtų būti tiesiog rekomenduojamos. Tačiau kodėl mane turi versti, jeigu man su kauke yra sunku ir mano nėštumas yra komplikuotas. Žmonių teisės suvaržomos.

Man asmeniškai tai nėra normalu, aš nelabai to galiu paaiškinti logiškai. Manau, jeigu tikrai labai reikia to apsisaugojimo, galbūt būtų galima statyti širmas atitinkamose vietose. Tik leiskite gimdyvei normaliai kvėpuoti ir gimdyti be streso. Suprantu, kad valdžios sprendimai niekada visiems neįtiks, tačiau šitas apribojimas yra ne vietoje ir ne laiku“, – „Delfi“ komentavo antro vaiko besilaukianti S. Šveikauskaitė, 2018-aisiais festivalyje „ZOOM 2018“ atsiėmusi interneto balsuotojų ir komisijos jai suteiktą „Metų interneto supertėvų“ apdovanojimą.

Savo nuomone apie gimdymą dėvint kaukę išreiškė ir neseniai antrosios atžalos susilaukusi modelis Aušra Sevrukė.

„Gimdyvės turi būt su kaukėm gimdydamos, o seimo nariai konferencijų metu, pristatinėdami savo politines partijas gali būti be jų, jie viruso nepaskleis ir ten jis nepaplis. Mokiniai turi izoliuotis, mokytis iš namų, pamokose sedėt su kaukėm, mokytojai apsimuturiuot kaip chirurgai – ten virusas įsisuks, o seime kažkaip jo nėra. Seime gi virusui nepalanki terpė, jam ten nenaudinga“, – komentavo Aušra Sevrukė.

Verslininkė, dermatologijos klinikos vadovė Nora Lapinskienė „Delfi“ pasakojo, kad tokią patirtį turėjo gimdyvė iš jos artimos aplinkos.

„Net neabejoju, kad tokią nesąmonę sugalvojo vyrai, absoliučiai nesuprantantys kas yra gimdymas, koks svarbus kvėpavimas jo metu. Tegul pamėgina maratoną greičiui nubėgti su kauke, ir dar gerai būtų, kad tuo metu kęstų nežmoniškus skausmus.

Mūsų anūkytė gimė karantino metu ir marti Laura turėjo gimdyti su kauke, tai aš net bijau pagalvoti, ką jai teko iškęsti. Be abejo, gimus stebuklėliui ir paėmus kūdikį ant rankų visas vargas ir patirtas skausmas atsiduria antram plane, bet reikia neturėti žmoniškumo šitaip kankinti gimdančią moterį. Juk aplinka sterili, personalas su kaukėm, leiskit gimdyvei kvėpuoti!“ – kalbėjo trijų vaikų mama.

Ketvirtadienį „Delfi“ šį sprendimą komentavo ir Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

„Iki gimdymo visos pacientės turi būti su kaukėmis, bet jei testas dėl Covid-19 yra neigiamas, stangų metu leidžiame nusiimti kaukę“, – kalbėjo ji.

Be to, egzistuoja ir išimtys. Jei moteris turi astmą ar kitų kvėpavimo sutrikimų, kaukės gali išvis nedėvėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)