Modelis gavo informacijos, kad Kretingos rajone gyvenanti moteris galimai užsiima neteisėta veikla – nelegaliai veisia šunis ir vėliau juos parduoda. Į nurodytą vietą Deimantė atvyko kartu su kitais bendražygiais ir policija. Ten gyvūnų mylėtojai išvydo šokiruojantį vaizdą: vos į narvus telpančius, ant savo šlapimo ir išmatų miegančius, vandens ir maisto stokojančius keturkojus.

Viskas prasidėjo dingus šuniui

Šunų gelbėjimo operacija prasidėjo ketvirtadienį, kai Padvarių kaime, Kretingos rajone, buvo paskelbta apie dingusį Vakarų Škotijos terjerą, vardu Sniegius. Augintinio apylinkėse ieškoję šeimininkai galiausiai rado savo šunį, jį atpažinę pagal lojimą. Sekdami gyvūno balsą šeimininkai aptiko pastatą, o pro jo langus išvydo ir širdį suspaudusį vaizdą – narve uždarytą Sniegių. Neeiline istorija suskubta pasidalinti viešai socialiniuose tinkluose.

„Slaptas gyvūnų pragaras tarp mūsų...“ – taip sukrečiantį įrašą pavadino viena gyvūnų mylėtoja.

„Ilgą laiką šuns ieškojome važinėdami gyvenvietės gatvėmis, vaikštinėdami aplink esančius namus. Niekas šuns nepastebėjo. Šalia dingimo vietos išgirdome šunų lojimą. Priėjus arčiau pastato (Slyvų g.), iš kurio sklido garsas, pro nešvarų langą pamatėme mūsų ilgai ieškotą Sniegių, kuris buvo uždarytas narve! Negana to, pamatėme tikrai kraupų vaizdą, mus visus ištiko šokas.

Sandėlio tipo pastate buvo įkalinta begalė šunų, kurie visi buvo veisliniai (apie 18 šunų). Durys buvo neužrakintos, tad nė negalvoję bėgome gelbėti draugų šuns. Vaizdas buvo kraupus. Išsigandę, susigūžę šunys laikomi siaubingomis, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto. Patalpoje buvo siaubingas šlapimo, išmatų tvaikas, trūko oro, buvo sunku kvėpuoti. Gardai su šunimis sustatyti keliais aukštais, kuriuose kai kurie šunys vos tilpo. Šunys neprižiūrėti, išsitepę savo pačių išmatomis, guli šlapimo balose tarp grotų.

Po kurio laiko pasirodė tariama šunų savininkė, kuri teigė, jog mūsų ieškomą Sniegių rado ir planavo kitą dieną ieškoti šuns šeimininkų. Paklausus, ar šitie šunys yra jos ir kodėl jie laikomi tokiomis sąlygomis, moteris teigė, kad sąlygos yra tinkamos ir problemos nematanti. Įtariame, kad mūsų ieškotas šuo galėjo būti pavogtas, kaip ir begalė kitų šunų uždarytų šiame sandėlyje.

Sandėlyje buvo įvairaus amžiaus šunų, tarp jų ir visai mažų, todėl įtariame, kad šis siaubingas sandėlis – nelegali šunų veisykla.

Negalėjome šios kraupios situacijos palikti, todėl iškvietėme policijos pareigūnus. Atvykus pareigūnams sandėlys jau buvo užrakintas, minėta moteris buvo išvykusi. Pareigūnai užfiksavo įvykį, tačiau užsiminė, jog nežinia ar galės kuo padėti.

Taigi šiai dienai, šunys vis dar kenčia gulėdami savo išmatose, mažuose ankštuose narvuose. Labai tikėtina, kad ten gali būti ir jūsų dingęs šuo...

Reikiamos institucijoms pranešta, tikiuosi viešumas padės sustabdyti šį pragarą“, – sukrečiančia situacija dalijosi moteris, savo draugams padėjusi atrasti dingusį Sniegių.

Laimei, šioji istorija turėjo laimingą pabaigą. Portalas 15min.lt skelbė, kad penktadienį Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė teigė, jog šunys iš, kaip teigta, nelegalios veisyklos jau paimti. Be to, pasirodo, kad demaskuota ir gyvūnus antisanitarinėmis sąlygomis laikiusi moteris praeityje už tai jau buvo bausta – portalo teigimu, ji net neturi teisės verstis gyvūnų veisimu.

Šokiruojanti istorija tuo nesibaigė

Nors iš minėtosios vietos šunys buvo išgabenti, D. Guobytė ir kiti į gelbėjimo operaciją įsivėlę gyvūnų mylėtojai netrukus ėmė gauti dar daugiau informacijos apie gyvūnų pragarą jau kitose vietose. Kaip skelbta socialiniuose tinkluose, rasti dar du šunų pilni angarai, kurie taip pat siejami su nustatyta ir nelegalia veikla užsiiminėjusia moterimi.

Tokių vietų gali būti ir daugiau. Rasti šunys taip pat buvo laikomi siaubingomis sąlygomis. Manoma, kad už to slypi purvinas verslas – keturkojai sukergiami, o gimę maži šuniukai skelbimuose pardavinėjami kaip veisliniai šunys. Tokia prielaida daroma po to, kai minėtosios moters vardu aptiktas ne vienas toks skelbimas. Be to, susibūrus dideliam neabejingų žmonių būriui ir ėmus viešinti šią istoriją, skelbimai iš interneto ėmė sparčiai dingti.

Istorijos detalėmis socialiniuose tinkluose dalijosi ir pagalbą beglobiams gyvūnams teikiantis „Nuaras“. Feisbuke gyvūnų globos namai teigė, kad šunys išgelbėti ir yra saugūs. Iš viso išvaduoti 33 suaugę gyvūnai ir 8 naujagimiai.

Nepaisant gyvūnų išlaisvinimo operacijos duotų vaisių, ir toliau ieškoma panašių nelegalių vietų, siekiant padėti į pragarą patekusiems keturkojams.

Išgelbėti šunys šiuo metu apžiūrimi veterinarijos gydytojų, įvertinama jų būklė, yra maitinami ir lakinami.

Visi norintys prisidėti prie gyvūnų gerovės globos namai kviečia juos paremti šunų maistu, jį paliekant prie vartų.

Teigiama, kad dėl daug dėmesio sulaukusio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Daugiau informacijos feisbuko įraše:

D. Guobytė subūrė neabejingus žmones

Istorijos veidu tapusi D. Guobytė visų susirūpinusiųjų prašo aiškumo. Jei yra žinoma apie panašią situaciją kituose Lietuvos miestuose, moteris mielai lauktų tikslių adresų, koordinačių. Modelis teigia garantuojanti anonimiškumą.

„Mums su savanoriais šukuoti visą teritoriją yra labai sunku. Tai tarsi ieškoti adatos šieno kupetoje“, –instagrame paaiškino ji.

„Po šios istorijos daug žmonių mums rašo, kuo galėtų padėti. Dabar didžiausia pagalba būtų, jei pavyktų atrasti tikslias vietas. Mėginkite išsiaiškinti, kur tokios vietos yra tiksliai“, – pridūrė Deimantė.

Po pirmosios istorijos gyvūnų mylėtoja nenuleido rankų, vyko ir į kitas vietas, kuriose, kaip teigta, laikyti veisliniai ir apverktinomis sąlygomis laikyti šunys. Į įvykius iškviesta ir policija.

„Manome, kad tokios veisyklos veikia išvien, bendradarbiauja, veždami savo kalytes kergti. Tai yra didelis klanas. Jie visi bendradarbiauja. Atvažiavome jau į kitą vietą, šunys jau išvežti, liko tik porą šunų, šeimininkų nėra. Esame keliose skirtingose vietose, kur yra tokie panašūs susibūrimai“, – situaciją socialiniuose tinkluose aiškino ji.

„Svarbiausia būti aktyviems ne tik internete, o ir realiame gyvenime. Mes turime eiti kartu, susivienyti į gatves. Tas susibūrimas visus labai išgąsdina ir priverčia susimąstyti“, – pridūrė D. Guobytė.

Pagalbos šauksmu gyvūnams netrukus ėmė dalintis ir kiti žinomi žmonės.

Vagia šunis, kad pasipelnytų?

Feisbuke greitai išplitusios nuotraukos su narvuose laikomais gyvūnais pasiekė ir VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovę Beatričę Vaitiekūnaitę-Pliuskę, kuri teigia, kad kol kas situaciją galima vertinti remiantis tik liudininkės pasakojimu, tačiau sandėlio narve aptiktas moters draugų augintinis kelia įtarimų, kad ir kiti šunys gali būti pavogti. Šiuo metu ji kaip tik mėgina susisiekti su įvykio liudininke pasikalbėti apie situaciją plačiau ir prisidėti su reikiama teisine pagalba.

„Pirmiausia, turėtų būti tikrinami savininkystės dokumentai, nes tai, kad bent vienas šuo yra tikrai ne jų, o neva rastas, kelia pavojaus signalą, kad šunys yra vogti. Galima patikrinti gyvūnų mikroschemas – tai dar kartą priminimas žmonėms, kodėl būtina ženklinti savo augintinius, – skiepų pasus, kokioje klinikoje periodiškai lankosi su gyvūnais, kitus nuosavybės teisę įrodančius dokumentus. Noriu tikėti, kad šunys nėra imti iš prieglaudų nesterilizuoti, tačiau tokia tikimybė vis tik yra, ypač jei buvo dovanojami mažiukai“, – sako B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Anot jos, dėl to verta susisiekti su prieglaudomis, ar panašių gyvūnų nėra dovanoję, nes iš nuotraukų savanoriai atpažintų gyvūnus, kuriais rūpinosi. Apie sterilizaciją ji kalbanti todėl, nes, anot jos, itin tikėtina, jog tai – gyvūnų dauginimo atvejis.

B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė pabrėžia, kad, vertinant šią situaciją, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) turi įvertinti gyvūnų gerovės lygį (įmitimą, priežiūrą, ar šunys vedžiojami lauke, ar gaunamas reikalingas fizinis krūvis, ar suteikta reikalinga veterinarinė pagalba ir kita) ir laikymo sąlygas, už kurių tikrinimą paprastai atsakinga yra vietinė savivaldybė, tačiau šiuo atveju VMVT kompetencijos turi įvertinti visus aspektus. Kadangi VMVT išduoda leidimus gyvūnų veisimui, reikia tikrinti, ar tokį jie turi.

„Gyvūnus apžiūrėję veterinarai gali nustatyti, kurie šunys laukiasi palikuonių, kurie yra neseniai gimdę, ir bus aišku, apie ką kalbame. Tačiau iš patirties sakau, kad tokiomis klaikiomis sąlygomis gyvūnus laikyti gali tik tie, kuriems tai tik biznis, dažniausiai nelegalus jų dauginimas. Tokie žmonės turėtų netekti teisės laikyti gyvūnus apskritai, tad tikiuosi, kad tokius atvejus matydami Seimo nariai supras pataisos dėl papildomos poveikio priemonės draudimo laikyti gyvūnus iki 5 metų tiems, kas su jais žiauriai elgėsi, priėmimo būtinybę, ir, atėjus laikui, tikimės jau šį rudenį, susirinks balsuoti už jos priėmimą“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)