Iki šiol rekomenduojama vengti masinių švenčių, kuriose būtų sunku laikytis saugaus atstumo, tačiau pramoginiai renginiai, nors ir suvaržyti, vyksta ir su dešimtimis, ir su šimtais svečių.

Matant vakarėlių akimirkas, kuriose dalis žinomų veidų nuotraukoms pozuoja be apsauginės veido kaukės ar pamiršta saugų atstumą, ne vienam tėvui kilo pyktis, kadangi Rugsėjo 1-ąją jie negalės džiaugtis kartu su savo vaikais. Kai kurios mokyklos nusprendė, kad šventėje nėra laukiamas nė vienas tėvas, dar kitos mokymosi įstaigos leido ateiti vienam iš jų.

Neeilinė situacija greitai tapo aktualia tema socialiniuose tinkluose. Žinomos mamos internete ėmė piktintis, kodėl renginiams su garsenybėmis taikomas kitoks požiūris, nei mokslo metų pradžios šventei. Kiti tėvai, nors ir nuliūdinti esamos padėties, stengėsi suprasti, kad viskas daroma dėl saugumo.

Su pastarąja nuomone sutinka ir du vaikus auginanti Inga Stumbrienė. Moteris tiki, kad renginiuose su vaikais ypatingai svarbu sumažinti bet kokią riziką dėl užkrato plitimo.

„Pas mus situacija irgi yra pasikeitusi. Mūsų mokykla į Rugsėjo 1-ąją leidžia atvykti tik tiems tėvams, kurie augina arba pirmokus, arba dvyliktokus. Mano vaikai – ketvirtokas Gabrielius ir aštuntokė Estela – į šventę eis vieni. Tėveliai nėra įleidžiami, todėl mes su vyru vaikus tiesiog paleisime prie mokyklos ir patys šventėje nedalyvausime“, – pasakojo pašnekovė.

Šventės akimirka

Pasiteiravus, kokios nuotaikos apėmė dėl tokio sprendimo, Inga patikino, kad jų šeimoje šios žinios priimtos be jokio pykčio.

„Mes tai priėmėme natūraliai. Situacija pasaulyje yra pasikeitusi. Nereikia iškelti savo egoistiškų norų į pirmąją vietą ir dėl to rizikuoti tiek savo, tiek aplinkinių sveikata. Turime suprasti, kad dabar reikia elgtis kitaip nei anksčiau. Be to, šventę galima susikurti ir patiems. Rugsėjo 1-ąją galima paminėti ir prieš, ir po mokyklos šventės. Pavyzdžiui, mes po oficialiosios dalies planuojame dieną pratęsti visi kartu su šeima bei seneliais, žaidžiant golfą. Būsime atvirame lauke, gryname ore ir niekam dėl to nekils pavojus“, – pasidžiaugė dviejų vaikų mama.

Ingos ir Aivaro Stumbrų vaikai kitokią šventę mokykloje taip pat priėmė be baimės.

„Vaikai dėl to visiškai nesutriko. Juolab, kad jie jau nebėra pirmokai, kuriems būtų labai svarbus tėvų buvimas šalia. Beje, mano žiniomis, mūsų mokykloje pirmokų tėvelius į šventę leidžia, tad nėra ko liūdėti. Na, o mūsų vaikai mokslo metus pradės be tėvų. Mano nuomone, tai nėra didelė problema, nes šventę galima susikurti ir už mokyklos teritorijos“, – pakartojo ji.

Socialiniuose tinkluose kilo nemažai pykčio dėl to, kad pramoginiuose renginiuose su žinomais žmonėmis pastebėta saugumo spragų, tokie susibūrimai imti lyginti su mokslo metų pradžios šventėmis, kuriose dalyvauti kartais negali nė vienas tėvas. Situacija nekistų, jei jis vilkėtų apsauginę aprangą nuo galvos iki kojų. Apie tai užsiminus I. Stumbrienei, moteris išlaikė savo nuomonę.

„Manau, kad saugumas yra pirmoje vietoje. Jeigu kalbame apie pramoginį renginį, tu turi pasirinkimą, ar jame dalyvausi, ar ne. Rizika visada išlieka, kadangi vieni laikysis reikalavimų, kiti – ne, o treti gal net ateis į renginį sergantys. Kas liečia Rugsėjo 1-ąją, mes kalbame jau ne apie save ar savo pramogas, o apie vaikus. Man atrodo, kad kiekvienas tėvas ir mama nori savo vaikus vesti į saugią aplinką. Jeigu mokykla nusprendė, kad šventė be tėvų bus saugesnė, aš tai gerbiu ir tai priimu labai natūraliai. Mes juk su vaikais kartu nesėdėsime suole antrą ar trečią dieną, tad tą šventę tikrai galima pasidaryti atskirai“, – sakė verslininkė.

Inga patikino, kad tiek ji, tiek jos vyras labai norėtų dalyvauti šventėje kartu su vaikais, tačiau stengiasi vadovautis svarbesniais principais.

„Aš labai norėčiau, kad šioje vietoje tėvai išliktų sąmoningi, atsargūs ir nestatytų savo norų kaip prioriteto. Galų gale, manau, visi tėvai nori, kad vaikai mokytųsi mokykloje, socializuotųsi, jog jie kuo ilgiau išvengtų mokymosi namuose. Mokslai per atstumą atsiras tada, kai jau bus kritinė situacija. Tad, kol galime vaikus leisti mokytis į mokyklą, reikia džiaugtis ir reikia saugoti juos.

Mano prašymas ir palinkėjimas tėvams – nestatykime savo norų prieš vaikų sveikatą. Situacija yra tokia, kokia yra ir ją reikia įvertinti, saugoti vieni kitus. Kuo greičiau tai suprasime, tuo greičiau galėsime grįžti į įprastas vėžes“, – pasakojo I. Stumbrienė.

Inga Stumbrienė ir Aivaras Stumbras su vaikais

Delfi primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigė, jog Rugsėjo 1-oji turėtų būti šventiška, tačiau rekomenduojama šventę organizuoti skirtingomis valandomis ar keliose vietose, siūloma, jeigu įmanoma, ją daryti lauke.

Kaip informuoja ŠMM, rekomenduojama atsisakyti tradicijos, kai dvyliktokai į mokyklą palydi pirmos klasės mokinius.

Jeigu mokykloje tą pačią dieną bus organizuojami keli renginiai tą pačią dieną, sėdimos vietos ar naudojamos priemonės prieš kiekvieną renginį turėtų būti nuvalomos ir dezinfekuojamos.

Šventėje negali dalyvauti karščiuojantys asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių, taip pat tie, kuriems tuo metu privaloma izoliacija.

Šventės dalyviai turėtų laikytis 1 m atstumo atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose. Jei tai neįmanoma, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kt.

Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorės Jolantos Navickaitės, moksleiviams per pamokas nebus privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, bet tai gali būti rekomenduojama tarp pamokų, jeigu mokykloje nėra galimybės atskirti moksleivių srautų.

Mokytojai gali dirbti be apsaugos priemonių, jeigu išlaiko dviejų metrų atstumą iki vaikų, tačiau jeigu tokios galimybės nėra ar jie nori prieiti arčiau, turi dėvėti apsaugos priemones.

Ministerijos atstovė pabrėžė, kad, nors nebeliko prievolės matuoti temperatūros, asmenys turėtų būti sąmoningi ir nevykti į ugdymo įstaigas sirgdami.

Blogėjant epidemiologinei situacijai, gali būti priimtas sprendimas bent iš dalies grįžti prie nuotolinio mokymo, šiam žingsniui jau ruošiamasi. Pasak ministro, jau dabar aišku, kad nemažą ugdymo programos dalį galima derinti su nuotoliniu turiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)