Feisbuke plinta R. Mikelkevičiūtės vardu neteisėtai besinaudojančių aferistų pinklės, apie kurias televizijos laidų vedėją įspėjo budrūs sekėjai.

Socialiniuose tinkluose pateiktoje reklamoje skelbiama, kad R. Mikelkevičiūtė neva atrado metodą nuo pėdų grybelio. Pranešime taip pat rašoma, jog dėl šios bėdos moteris „beveik neprarado kojų“. Susidomėjusiems skelbimu siūloma pasižiūrėti ir „išskirtinį interviu su televizijos žvaigžde“.

Tokį absurdišką įrašą pamačiusi Rūta nesėdėjo rankų sudėjusi ir savo dešimtis tūkstančių sekėjų įspėjo apie plintančią apgaulę.

„Jei matote tokią reklamą, žinokite, kad tai – melas. Niekada neturėjau jokio grybelio ir dėl kojų neturėjau jokių bėdų! Bet tai nesvarbu. Svarbu, kad tai yra visiški paistalai ir lindimas į jūsų kišenę. Netikėkite ir būkite budrūs. O melagiams palinkėkime ko? Kad patiems prireiktų tokio vaisto!“ – savo profilyje skelbė ji.

Jokia paslaptis, kad technologijoms tobulėjant, deja, tuo naudojasi ir piktavaliai, tad veiksmingiausias įrankis šioje kovoje, pasak ekspertų, gali būti tik vienas – ugdomas žmonių sąmoningumas.

„Visas pasaulis seniai turi šią problemą, tik Lietuvoje ji iki šiol su ja nebuvo susidurta tokiu dideliu mastu. Atskirti, kas tikra, o kas ne, darosi vis sunkiau – dabar turime netikrus tinklapius, melagingus tekstus, bet pasaulyje jau atsiranda netgi suklastoti video įrašai, pavyzdžiui, su žymiais politikais. Vienintelis būdas su tuo kovoti – didinti žmonių sąmoningumą.

Pirmiausia reikia visiems įkalti į galvas, kad reikia patikrinti informacijos nuorodą, kad ji būtų ne tik panaši, o iš išties tikro patikimo tinklapio. Ir jei kažkas atrodo per gerai, kad būtų tiesa – iš karto reikia tikrinti šaltinį, įvertinti, kas yra siuntėjas, koks yra kontekstas, o ne skleisti tokią žinią toliau, ir jokiu būdu negalima neįsitikinus šaltinio autentiškumu vesti savo duomenų ar, tuo labiau, vykdyti kokių nors mokėjimų“, – kiek anksčiau šia tema Delfi komentavo Lietuvos marketingo asociacijos (LiMA) valdybos narys Andrius Milinavičius, kuris pridūrė, kad tokie ir panašūs atvejai ateityje gali tik dažnėti.

Pats feisbukas tikina taip pat aktyviai kovojantis su šia problema. „Facebook“ įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas praėjusių metų kovą pristatydamas prieš tai buvusio pusmečio veiklos ataskaitą skelbė, kad per tą laiką feisbukas ištrynė daugiau nei bet kada, apie 3 mlrd. melagingų paskyrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)