Vilniaus restorano „Amatininkų užeiga“ savininkė Irena Marozienė neliko abejinga šiems pokyčiams. Vilniaus centre verslą kurianti moteris stebėjosi tokia idėja ir svarstė, kam to reikėjo.

„Nenužudė senamiestyje gyvenimo džiaugsmo koronavirusas, bet kilpinis eismas – tai 100 procentų“, – feisbuke apmaudo neslėpė žinoma moteris.

„Įdomu, kaip tiekėjai veš prekes, nebent lengvaisiais automobiliais, bet dabar aš kiekvieną vakarą galėsiu pasisveikinti su prezidentu, pasimelsti Katedroje ir dar Šv. Onos bažnyčioje. Padidinti kamščius Vokiečių, Dominikonų, Maironio gatvėse. Pasistengti, kad greičiau nuo užterštumo ir vibracijos mūsų mylimos bažnyčios sugriūtų. Šiuo metu senamiestis „lūžta“ nuo turistų, neįmanoma pro juos prasibrauti, – juokėsi ji. – Taigi, lietuvaičiai, nedrįskite važiuoti į senamiestį.“

„P. S. projektuotojams reikėtų nupirkti kelionę į Monaką“, – pridūrė verslininkė.

I. Marozienė savo apmaudo kupiną įrašą papildė nuotrauka, kurioje matyti eismo pakitimai.

Savo mintis apie antradienį įsigaliojusį kilpinį eismą centrinėje sostinės dalyje išreiškė ir viešųjų ryšių specialistas Saugirdas Vaitulionis. Žinomas vyras neslėpė, jog ši naujovė jo taip pat nesužavėjo, netgi, atvirkščiai, – papiktino.

„Klausykit, ar tik man atrodo, kad tas kilpinis eismas senamiestyje yra visiška nesąmonė? Dar man labai įdomu, pavyzdžiui, kaip restoranams tiekėjai produktus vežios. Jaučiu, kad pasistatę mašinas už kilometro pėstute dėžes nešios. Apie nuostabų patogumą gyventojams aš net nekalbu.

Ir turiu įtarimą, kad bus kaip su žaliomis lentelėmis – nuleistomis galvomis grąžins viską atgal. Bet iš tikrųjų, o kam šitos nesąmonės reikėjo? Čia kuriam galui, kas pagerėjo? Viską suprantu, kad reikia mažinti eismą senamiestyje, bet kodėl negalima to padaryti apgalvotai ir tinkamai?“ – savo socialinio tinklo paskyroje rašė S. Vaitulionis.

Delfi primena, kad tam, jog vairuotojai nepaklystų, nuo antradienio Vilniaus miesto savivaldybė pakeitė kone 800 ženklų, o kai kur eismą apribojo ir pasitelkusi specialius pilonus.

Pasikeitus eismo tvarkai, senamiesčio lankytojai bei gyventojai ir toliau galės privažiuoti automobiliu prie savo namų, darbo vietų ir traukos objektų, tačiau negalės kirsti senamiesčio.

Sprendimas įvesti kilpinio eismo reguliavimą buvo priimtas, siekiant sumažinti tranzitinį eismą. Šiuo metu tranzitinis eismas Vilniaus širdyje sudaro 40 proc., o rytais – iki 70 proc.

Kaip skelbė naujienų agentūra ELTA, neklusnius vairuotojus tramdyti žadama ir pasitelkus specialias kameras. Vasaros pabaigoje jų senamiestyje atsiras apie 60. Kameromis bus fiksuojamas automobilio, įvažiavusio į vieną iš kilpų, valstybinis numeris, bus nustatoma, ar automobilio vairuotojas nepažeidė galiojančių eismo taisyklių ir važiavo tik taip, kaip leistina.

Tiesa, kol kas vairuotojai bus įspėjami dėl pažeidimų, tačiau ne baudžiami. Visgi Vilniaus miesto savivaldybė pabrėžė, kad jau yra susitarusi su miesto policija dėl pažeidimų stebėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)