Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio. Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą.

Vilniaus meras aiškino, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas, kad būtų galima džiaugtis iškovota laisve.

Dėl šio sprendimo savivaldybė ir sostinės meras R. Šimašius sulaukė įvairios kritikos – teigiama, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija.

Valstybinė kultūros paveldo komisija šią savaitę taip pat pareiškė, kad Vilniaus Lukiškių aikštėje įrengtas laikinas paplūdimys nedera su jos istorine ir memorialine reikšme.

Į užvirusią diskusiją įsitraukė ir kiti visuomenėje žinomi žmonės, tarp kurių – televizijos laidų vedėjas Rolandas Mackevičius, dainininkas Dominykas Vaitiekūnas, rašytojas Andrius Užkalnis, kompozitorius Deivydas Zvonkus, režisierius Oskaras Koršunovas, socialinių tinklų veikėjas Deividas Bendžius ir kt.

„Sugalvokit kaip patobulinti! O ne kaip trukdyti, sugriauti ir uždrausti“, – savo socialiniame tinkle pareiškė R. Mackevičius.

„Ir čia ne tik apie šitą projektą. Apskritai, kas per mada pasidarė viską sukirsti, peikti, rodyti savo nepasitenkinimą iš principo? Čia jums pavydu, pikta ar apmaudu, kad kažkas gali įgyvendint kažką? Ar čia liūdna, kad ne tavo chebra projektą padarė? O gal tave užknisa, kad kažkam dabar gerai? Ar tiesiog tu vienintelis šioj planetoj turi super galią įžvelgti, kas yra blogai? Žmonės žino ir mato pliusus bei minusus kiekvieno dalyko.

Ne visi turi galimybių nuvažiuoti prie jūros, nes atidirbinėja, gal taupo, nes leisti vaikus į mokyklą reiks, o tai nepigu, ne visi turi kaimą pas močiutę, ne visi turi ir mašiną, kad nuvažiuotų iki vandens. Su autobusu ir 2 metų vaiku varyti prie Žaliųjų – iššūkis.

O čia valandai užsuki, pačiame centre smėlis ir vanduo, kuris niekam netrukdo ir nepamina niekieno jausmų. Tik suteikia ramybės, poilsio ir laimės.

Nepatinka, kaip padarė? Padarykit dar geriau! Kitoje aikštėje, abiejuose Gedimino prospekto galuose yra po laisvą plotą. Negali? Patobulink šitą!

Mes su vaikais čia būnam ir žaidžiam nepriklausomai, ar čia būtų tik fontanas, ledo čiuožykla, ar smėlis.

Tiesiog nepatinka? Tada, čia tik tavo paties problema. Kam drausti kitiems būti laimingiems ir mėgautis pasirinkimo laisve?“ – feisbuke klausė televizijos laidų ir renginių vedėjas. R. Mackevičius savo įrašą taip pat papildė nuotrauka iš minėtojo paplūdimio.

Kilusiu pasipiktinimu dėl paplūdimio stebėjosi ir D. Vaitiekūnas.

„Permečiau akimis tą pliažo ažiotažą ir vis tiek nelabai supratau, kuo tas pliažas užkliuvo. Skaičiau, kad kliūna pirmiausia, kad jį inicijavo Šimašius. Neįsikirtau kuo kliūna, bet kliūna.

Supratau, kad kai kuriems žmonėms trūksta monumentų ir paminklų Vilniuje, kitiems kliūva, kad bambų plikų pilna, tarsi nebūtų jų ir šiaip tokiu oru Gedo pr.

Supratau, kad yra besipiktinančių nelietuviškais užrašais. Skaičiau, kad blogai, kad pilna aikštė, o dideli renginiai dar negali legaliai vykti.

Dar blogai, kad Vilnius yra per daug savarankiškas ir nepaklūsta žaliai diktatūrai. Bet kuo blogai pliažas tai taip ir neradau. Gal ką praleidau?“ – savo sekėjų klausė aktorius ir atlikėjas.

Į Vilniaus centre atsiradusį pliažą rašytojas A. Užkalnis pažvelgė su humoru.

„Supiltinis pliažas miesto centre – kaip guminė moteris. Atrodo lyg ir panašiai į tikrą, bet kažko trūksta, ir artimiesiems pasakoti ne fasonas“, – brūkštelėjo jis.

Kitame įraše publicistas pasitelkė ironiją.

„Vilnius papila smėlio mieste: „Bus kaip pajūris“.

O ką, jeigu Nidoje išbetonuot velniop visą pliažą ir išasfaltuot kopas kjebeni feni?

„Ką čia padarėt, kur kopos, kur pajūris?“

„Mes čia dabar padarėm kaip Konstitucijos prospektas Vilniuje“, – galvoje gimusia fantazija dalijosi jis.

Savo nuomonę šiuo klausimu feisbuke išsakė ir dainininkas bei kompozitorius D. Zvonkus, kuris taip pat pasidalijo nuotraukomis iš prieštaringai vertinamo paplūdimio.

„Turbūt pirmas kartas per 30 LR nepriklausomybės metų, kai pritariu viešiems užrašams anglų kalba. Fontanai, pusnuogiai ES/NATO šalių piliečiai ir angliški žodžiai tiesiai prieš buvusius KGB rūmus yra geriausia, kas galėjo nutikti šiai aikštei.

Priklausau kartai, kuri dar spėjo pamatyti šioje vietoje Lenino skulptūrą. Nuo tada aikštė neatpažįstamai pasikeitė. Į gerąją pusę“, – feisbuke skelbė žinomas vyras.

Abejingas neliko ir socialiniuose tinkluose populiarėjantis fotografas D. Bendžius.

„Šiaip labai liūdna, kad gyvename tokioje atsilikusioje šalyje, kur niekam niekas neįdomu, kur nėra tobulėjimo, nes jį stabdo patys žmonės... Kad žmonės be galvų domisi tik kažkieno skyrybomis arba tuo, kas ir kiek uždirba... Ir tie visi idiotiški pasisakymai.

1. Kodėl anglų kalba? Nes angliškai paplūdimio dekoracijos atrodo geriau nei lietuviškai, ir mes Vilniuje turime turistų, jeigu ką.

2. Čia kankino žmones, jie čia mirė ir dabar paplūdimys? Amm, alio. Žiemą čiuožykla niekam nemaišo toje pačioje vietoje.

O šiaip džiaukitės vasara, kol dar galima, nes ir ją tuojau iš Lietuvos išvarys“, – instagrame savo nuomonę reiškė jis.

O. Koršunovas socialiniuose tinkluose kiek pašiepė Vilniaus merą.

„Tiesą pasakius, Šimašius mane ir vėl gerokai nustebino. Perspjovė net Auksinio liūto merginas. O ir Zuoką perspjovė. Jeigu Zuokas dabar sugalvos atvažiuoti į Lukiškių aikštę su tanku, tai veikiausiai tiesiog užstrigs smėlyje. Zuokui buksuoti, žinoma, ne naujiena. Tik tiek, kad jo sukeltos smėlio dulkės dar ilgai girgždės miestelėnų dantyse.

Bet įdomiausia čia Šimašiaus koncepcija. Pasirodo, laisvės gynėjai kovojo už tai, kad mes degintumėmės jų kovų spinduliuose. Moralė, švelniai tariant, keista, bet ir vėl Šimašius čia nepralenkiamas. Pasirodo, keistumas – tai jo taktika ir strategija. Na, valio, aš irgi už keistumą, tik ne už tokį globalų – savo keistumu aš dabar galėsiu pasigirti tik trisdešimčiai žmonių (kol kas į sales leidžia minimaliai mažai žiūrovų). Nebent aš sugalvočiau pastatyti Philipo Glasso „Einšteinas pliaže“, – feisbuke skelbė režisierius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)