Urna su N. Paltinienės palaikais išnešta iškart po įvykusių mišių. Iki tol visi susirinkusieji su dainininke atsisveikino šviesiomis mintimis ir aidinčiomis maldomis.

Į bažnyčią sostinėje rinkosi Nelly artimieji, draugai, kolegos ir gerbėjai, kurie skyrė užuojautą į Lietuvą iš Vokietijos atvykusiam dainininkės vyrui Arvydui Paltinui bei šeimai.

Maldos namuose urna su N. Paltinienės palaikais buvo apgaubta baltais gėlių žiedais ir žvakėmis. Šviesų dainininkės atminimą žymėjo jos nuotrauka, greta jos stovėjo ir A. Paltino vainikas su užrašu „Mano vienintelei...“.

Bažnyčioje su gedinčiais sveikinosi ir artimai dainininkę pažinojęs kunigas Arūnas Peškaitis. Pranciškonas ilgą laiką buvo tarpininku tarp Nelly šeimos ir jos gerbėjų, jis dalindavosi naujienomis apie itin mylimą atlikėją ir skelbė, kada bus pagaliau galima su ja atsisveikinti.

Į mišias su vyru Petru atvyko ir gera N. Paltinienės draugė Liveta Kazlauskienė. Ji laidotuvių dieną Delfi jautriai papasakojo apie paskutinį vizitą primadonos namuose, ligos paveiktus pokalbius ir pavyzdinę Nelly bei jos vyro santuoką. Atlikėja taip pat prabilo ir apie laidotuves, kurios įvyko kiek kitaip nei planuota.

„Negalėjome nieko sukontroliuoti, kaip atsitiko, taip atsitiko. Matyt, Dievas dar nenorėjo Nelytės paleisti. Mums jos labai truks. Per pastarąjį laikotarpį labai daug apie tai galvojome, dėliojomės prioritetus. Daug minčių, prisiminimų aplankė. Kiekvieną vakarą, kai eidavome ilsėtis, pasimelsdavome už ją. Turiu jos padovanotą talismaną – kryželį, kurį visada vežiojuosi savo lagamine į koncertus...

Šitas laikas skausmo tikrai nenutolino – jausmai grįžo darkart. Ir tas ilgesys, liūdesys užsitęsė dar ilgiau. Dar nesusitaikėme. Nelly gyvenimą nugyveno šlovėje, aplodismentuose. Ji publikai niekada neišnešdavo nei savo skausmų, nei išgyvenimų. O visko buvo pakankamai daug. Ji buvo mūsų estrados primadona, karalienė. Visi gražiausi epitetai...“ – kalbėjo su vyru ir dukra N. Paltinienės gedinti L. Kazlauskienė.

Laidotuvėse buvo galima sutikti ir kitus žinomus žmones, tarp kurių – Edmundas Kučinskas, Vytenis Pauliukaitis, Vidas Mačiulis, Viktoras Malinauskas, Judita Leitaitė bei kt.

Po 12 val. įvykusių mišių urna su primadonos palaikais aidint garsiems plojimams buvo išnešta iš bažnyčios. Jautrią akimirką ašarą braukė ne tik artimieji, bet ir kiti pagarbą velionei bei jos šeimai atidavę gedintieji.

Urną vežantis automobilis ir didžiulė minia iš paskos pajudėjo Vilniaus gatvėmis. Susirinkusieji į Antakalnio kapines išvyko tarti paskutinį „sudie“.

Prie šviesaus atminimo atlikėjos kapo artimieji dalijosi širdį virpinančiais prisiminimais. Bene jautriausia akimirka Menininkų kalnelyje buvo ta, kuomet E. Kučinskas dar kartą visų paprašė paploti primadonai ir uždainavo plačiai žinomą „Už tuos, kurie...“ dainą.

Laidotuvių planus koregavo karantinas

Nors N. Paltinienė mirė vasario 29-ąją Vokietijoje, atsisveikinti su soliste ją pažinoję žmonės galėjo tik po kelių mėnesių – birželį. Taip nutiko dėl šalyje ir kitose pasaulio valstybėse įsigalėjusios koronaviruso pandemijos, kurios metu buvo paskelbtas karantinas.

Ilgą laiką į Lietuvą atvykti negalėjo ne tik Nelly vyras Arvydas, bet ir dainininkės palaikai. Laimei, karantinui sušvelnėjus, gegužę urna su moters pelenais iš Vokietijos sėkmingai pasiekė Lietuvą. Netrukus į Vilnių atvyko ir velionės sutuoktinis.

Vyras žmoną slaugė iki paskutinio atodūsio

Dar praėjusiais metais, pasklidus žiniai apie sunkią primadonos sveikatos būklę, artimi bičiuliai pasakojo, kad dainininkė kovojo dėl savo gyvybės ir jų pokalbių metu su meile prisimindavo klausytojus, prašydavo jiems padėkoti už skirtą dėmesį ir meilę.

Tikslūs dainininkės gimimo metai nėra žinomi, neišlikus dokumentams, tačiau savo gimtadienį ji šventė 1929-ųjų metų vasario 16-ąją. Manoma, kad dainininkė mirė sulaukusi 91-erių.

Primadona atsisakė gydymo ligoninėje. Sakoma, kad namų sienos gydo, galbūt todėl Nelly daug mieliau laiką leido juose, o ne apsupta gydytojų baltais chalatais.

Liveta ir Petras Kazlauskai

Legendos vyras A. Paltinas savo mylimąją slaugė iki pat paskutinės minutės.

„Įsivaizduokite jie kartu praleido 57-erius metus, sunku net nupasakoti, kaip žmogus jaučiasi“, – jautriai Delfi kalbėjo šeimos bičiulis A. Peškaitis.

Vokietijoje paskutinius savo gyvenimo metus praleidusi N. Paltinienė gydėsi sudėtingas peršalimo komplikacijas. Tačiau net gulėdama ligos patale ji neprarado optimizmo, bendravo su kolegomis, šeimos nariais ir vis prisimindavo tuos, kurie lankė juos koncertus.

„Mirė epocha. Mirė legenda“, – pakartojo kunigas.

Net ir skaičiuodama paskutinius savo gyvenimo mėnesius Nelly neprarado užsispyrimo, stengdavosi bent kiek pajudėti ir neleido sau suabejoti Dievo planu jai.

„Jos mintys buvo visada šviesios, kiek su ja kalbėjau. Ji labai dažnai dėkojo Dievui už gyvenimą. Sakė: „Aš pragyvenau nuostabų gyvenimą. Už tokį gyvenimą galima tik dėkoti. O mano kalendorius, Arūnai, jau baigiasi“, – pasak kunigo A. Peškaičio, kartojo ji.

Laimei, artėjant lemtingai mirties dienai, Nelly nejuto didelių skausmų – ji iškeliavo ramiai ir palengva.

„Ji nejuto mirties baimės ir tikrai tikėjo amžinuoju gyvenimu, Dievu. Meldėsi, prašė užtarimo Mergelės Marijos. Ji kalbėjo šviesiai iki paskutinės akimirkos. <...>

Liga visada atneša skausmų, tačiau ji tikrai nemirė baisioje agonijoje. Jos vyras sakė, kad tai įvyko labai ramiai – ji įkvėpė ir iškvėpė. Jis iš pradžių pamanė, kad ji tiesiog užmigo, tačiau ji užmigo jau amžinu miegu“, – jautriai pasakojo Arūnas.

Manoma, kad liga N. Paltinienę užklupo dar 2015-ųjų metų sausį, Kaune vykusio renginio metu, kur dalyvavo ir garsi Lietuvos dainininkė.

Užkulisiuose ji peršalo. Vėliau susirgusi plaučių uždegimu turėjo vartoti dideles antibiotikų dozes. Ilgainiui liga komplikavosi, todėl jos būklė buvo sunki.

N. Paltinienė yra patekusi į agentūros „Factum“ rekordų knygą kaip daugiausiai metų dainavusi solistė.

Primadonos gyvenimas – it filmas

Nedideliame Minsko miestelyje netoliese Varšuvos gimusi Nelly Etevičiūtė nuo pat mažens patyrė sunkmetį ir norėdama uždirbti duonai turėjo dainuoti vokiečių okupuotoje Lenkijoje. Dėl tuo metu neramumų šalyje ji su seserimi net buvo patekusios į vaikų namus, iš kur po karo tėvas jas pasiėmė. Ir nors tuo metu būsima scenos žvaigždė manė, jog jos juodasis periodas jau praeityje, po karo gyvenimas taip pat nebuvo lengvas.

R.Cicinas su kolegomis

Lietuvio ir lenkės šeimoje gimusi Nelly lietuviškai kalbėti išmoko tik vėlyvoje paauglystėje, tačiau dar 1951-aisiais metais, jau gyvenant Klaipėdoje, ji pradėjo dainuoti Ryšių darbuotojų profsąjungos meninės saviveiklos ansamblyje, kur ir prasidėjo tikrasis jos kelias į didžiąją sceną. Talentingą merginą greitai pastebėjo ir ji pelnė ne tik klausytojų dėmesį, tačiau ir daugiau pasiūlymų pasirodyti.

Tiesa, iš pradžių ji grojo gitara ir tik vėliau pradėjo dainuoti. Kiek vėliau Nelly pakvietė dainuoti į Klaipėdos miesto kultūros namų estradinį orkestrą, o jau 1961-aisiais metais ji prisijungė prie savo būsimo vyro A. Paltino ansamblio. Vėliau jis tapo žinomas kaip „Kopų balsai“. Susitikę kūrybingi žmonės netruko pamilti vienas kitą, o jų asmeninis gyvenimas visuomet buvo persipynęs su muzika.

Būtent minėtame ansamblyje ir susikūrė legendinis N. Paltinienės ir Eugenijaus Ivanausko duetas. Jie aktyviai koncertavo iki pat 1982-ųjų metų, kai atlikėja išvyko gyventi į savo mylimo vyro tėvų namus Vokietijoje. Tuomet prasidėjo jos solinė karjera. Kurį laiką pavyzdine pora laikomi sutuoktiniai kartu ir koncertavo, nemažai keliavo po užsienio šalis.

Nelly Paltinienė

1989-aisiais metais ji su vyru grįžo į Lietuvos pajūrį ir tęsė koncertus čia. Ne kartą interviu metu dainininkė paminėjo, jog sugrįžus ją labiausiai nudžiugino tai, kad klausytojai nepamiršo ir vis dar gausiai rinkosi į koncertus. Tačiau didžiausią dėmesį ji visada skyrė dainų tekstams.

„Iki šiol man svarbiausia tekstai. Net jei muzika ir nuostabi, bet tekstas vulgarus, aš nenoriu dainuoti. Nors jei kažkam patinka trys žodžiai, tai geriau, kad dainuotų, o ne ką nors blogo darytų. Aišku, su metais ateis toks laikas, kai norėsis kažko prasmingesnio. Tačiau kol vėjas galvoje, tai ir dainuoja kaip vėjas“, – „Klubas“ yra pasakojusi šviesaus atminimo N. Paltinienė.

Tiek dainuodami duetu su E. Ivanausku, tiek kaip solistė N. Paltinienė pelnė gausybę apdovanojimų, tapo muzikinių festivalių tiek Lietuvoje ir užsienyje laureate. Švęsdama savo 60-ies metų scenoje jubiliejų 2011-aisiais metais atlikėja pristatė „Nelly. Kol plaks manoji širdis“. Delfi moteris pasakojo, jog labiausiai ją palaikė tikėjimas ir neblėstantis optimizmas. Knygų mugės metu tuomet susitikusi su skaitytojais moteris nestokojo geros nuotaikos ir įkvėpimo.

„Nors metai ir nurūksta, jie bėga, bet gyvenimas yra toks gražus, kad nei man, nei jums verkti nereikia“, – optimizmu degė dainininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)