Sprendimui išleisti anksčiau laiko pritarė ne visi

R. Gutauskas už grotų pateko 2015 metų gruodį Vilniaus apygardos teismo sprendimu jį pripažinus kaltu dėl turto pasisavinimo. Pridėjus kitose bylose skirtas bausmes jam teko galutinė subendrinta 6 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Į laisvę R. Gutauskas turėtų išeiti 2021 metų vasario 28 dieną, tačiau tai padaryti nori jau dabar. Kalinys naudojasi įstatymų suteikta galimybe prašytis paleidžiamam anksčiau laiko, bet tam nepritaria teismai.

Paskutinį kartą pataisos namų Lygtinio komisijos nutarimą taikyti R. Gutauskui lygtinį paleidimą Alytaus apylinkės teismas patvirtinti atsisakė šių metų gegužės 12 d.

Tačiau priimant šį sprendimą komisija nebuvo vieninga. Iš penkių komisijos narių vienas balsavo prieš nuteistojo lygtinį paleidimą.

Kalinys savaitgaliais vyksta namo

Nuteistas, kuriam iki išėjimo į laisvę liko 9 mėnesiai, tokį verdiktą apeliacine tvarka apskundė Kauno apygardos teismui. Skunde jis nurodė, kad šis teismo verdiktas yra per griežtas ir nebuvo tinkamai įvertintas jo asmenybės pasikeitimas teigiama linkme. Esą praeityje padarytos klaidos neturi būti vertinamos kaip charakterizuojanti medžiaga.

Kalinys taip pat priminė, jog „eilę kartų buvo skatintas, aktyviai dalyvauja pataisos įstaigos organizuojamuose renginiuose, pats organizuoja įvarius renginius ir visuomenines gerumo akcijas, savanoriškai dirba visuomeninius darbus“.

„Nuteistasis pažymi, jog turi sutuoktinę, mažametį sūnų, neturi žalingų įpročių, nėra smurtautojas, bausmę atlieka Alytaus pusiaukelės namuose, dirba, turi galimybę savaitgaliais parvykti į namus. Alytaus apylinkės teismas nevertino šių nuteistąjį teigiamai charakterizuojančių duomenų, o vertino jį tik iš neigiamos pusės“, – rašoma Kauno apygardos teismo nutartyje.

Praeityje teistas net 9 kartus

„Skundo nagrinėjimui pateiktoje medžiagoje esantys duomenys patvirtina, kad R. Gutauskas yra pateikęs prašymą Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijai ir yra atlikęs įstatymo nustatytą jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį, kas iš esmės sudaro formalų pagrindą svarstyti jo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos klausimą. Tačiau, vien šių formalių pagrindų jo lygtiniam paleidimui iš pataisos įstaigos nepakanka“, – pasisakė apeliacinį skundą birželio 15 dieną išnagrinėjęs teismas.

Pažymima, jog atlikus R. Gutausko pakartotinio teistumo rizikos įvertinimą pagal OASys metodiką nustatyta, kad jo nusikalstamo elgesio rizika yra vidutinė - 48 balai (skalėje nuo 41 iki 99), bet to nepakanka.

„Nuteisto asmens pažanga mažinant savo nusikalstamo elgesio riziką turi būti akivaizdi bei įtikinanti, jog jis jau yra pasiruošęs gyvenimo tikslų siekti tik teisėtais būdais ir priemonėmis“, – nusprendė Kauno apygardos teismo kolegija.

Teismo duomenimis, R. Gutauskas anksčiau teistas 9 kartus, iš kurių pirmą kartą – sulaukęs vos 16 metų.

„Anksčiau yra buvęs teistas ir už smurtinius nusikaltimus, visi teistumai yra už tyčinius nusikaltimus. Bausmės vykdymo atidėjimo metu jis yra padaręs naują nusikalstamą veiką, naujas nusikalstamas veikas jis padarė, vos tik pasibaigus lygtinio paleidimo laikui.

Dabartinis nusikaltimas yra nuteistajam būdingo nusikaltimų modelio dalis, tai rodo, jog jo įvykdyti nusikaltimai neatsitiktiniai, vykdomi sistemingai, įžūliai nepaisant visuomenėje priimtų moralės bei elgesio normų“, – R. Gutausko nusikaltimų dėsningumą apibrėžė teismas.

Teisiamas dar vienoje byloje

Į laisvę anksčiau laiko R. Gutauskui vartai neatsivėrė ir dėl dar vienos priežasties. Jo skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas išsiaiškino, kad šis kalinys figūruoja dar vienoje baudžiamojoje byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Marijampolės apylinkės teisme.

„Jis kaltinamas apgaulės būdu savo ir kitų bendrininkų bei ikiteisminio tyrimo metu nenustatytų asmenų naudai pasikėsinus įgyti didelės vertės turtą.

Visos šios aplinkybės duoda pagrindą išvadai, jog nuteistojo problemų sprendimo įgūdžiai yra per silpni, o priimdamas sprendimus, jis ne visuomet geba apsvarstyti būsimas savo elgesio pasekmes, nepasimoko iš ankstesnio patyrimo“, – galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje pasisakė Kauno apygardos teismas.

Tai reiškia, kad net nepaleistas iš dabartinės laisvesnio režimo įkalinimo įstaigos, dainininkės Laisvos vyras gali vėl atsidurti kalėjime dėl šiuo metu nagrinėjamos baudžiamosios bylos ir jam reiškiamų įtarimų.

"Delfi" šiuo klausimu bandė susisiekti su R. Gutausko žmona Donata Gutauskiene-Laisva, tačiau atlikėja komentuoti situaciją atsisakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)