Pirmadienio popietę Delfi sulaukė skaitytojo žinutės su informacija apie tai, kas dedasi minėtame serveryje. Milžinišką kiekį subūrusiame forume šįkart paviešinta labai jautri ir žinomus žmones liečianti informacija.

Pletkai pletkais, bet to jau per daug“, – taip skelbė ne vienas serverio narys, pridurdamas, kad žmonių sveikata ir su ja susijusios temos turėtų būti neliečiamos.

Skaitytojas stebėjosi, kaip tariamas medicinos darbuotojas, kuris pagal pašaukimą ir konfidencialumą turėtų saugoti žmogų, jam šitaip kenkia, nutekindamas itin asmeniškus duomenis.

Verta pažymėti, kad paskelbti teiginiai nebūtinai yra tiesa. Taip pat nėra aišku, ar juos paskelbė iš tiesų medicinos srityje dirbantis žmogus, ar interneto „trolis“. Nepaisant to, paviešintos žinutės liečia privatų žinomų žmonių gyvenimą, pažeidžia jų teises ir orumą.

Žinutėse, kurias, kaip skelbiama, rašė medicinos darbuotojas, trumpai aprašomos ligos istorijos iš pramogų, sporto ir verslo atstovų gyvenimo. Daugelyje istorijų minimas reanimacijos skyrius.

Detalizuojama, dėl ko asmenys kreipėsi į gydytojus, kas jiems buvo atlikta, kuo skundėsi, kaip jie bendravo, elgėsi. Aptarta net ir jų apranga. Pavyzdžiui, vienas pacientas esą vilkėjo netvarkingus apatinius drabužius.

„<...> spinalinę nejautrą dariau ir studentai buvo, tai gulėjo su suplyšusiais „Armani“ triusikais. Bet toks molis, nieko, nepatogu matosi buvo“, – apie vieną sportininką taip atsiliepė anonimas.

O štai anksčiau pramoginiuose vakarėliuose dažnai besilankydavęs verslininkas, pasak informacijos skleidėjo, buvo itin malonus, nors ir rimtai gydosi širdį.

„Niekas netikėtų, koks jis fainas vyras. Kiek vargšas po stentavimo atsigula, tiek man pakliūna. Toks žmogiškas, š nekandęs, pakalbame, papletkiname, iš visų ale žvaigždžių, užkliuvusių man, fainiausias. X aplankyti neateidavo, tai truputį gaila būdavo.

Labai įvairiai žvaigždės elgiasi. Tos kurios man į nagus patenka, jau nebūna geros kondicijos“, – rašoma žinutėse.

Dar vienas iš sporto pasaulio atstovų reanimacijoje esą plūdosi keiksmažodžiais.

Atvarė ritmo atstatymui erelis pėsčiomis į reanimaciją, primigdžiau, atsibudęs k**** išvadino, siuntinėjo ir tas kelias stebėjimo valandas keikėsi kaip vežikas – visa reanimacija skambėjo“, – tikinama paviešinto susirašinėjimo iškarpoje.

Neįvardytas informacijos skleidėjas atsiminė ir dar vieną istoriją – šįkart apie vieno garsaus politiko ir verslininko sūnų.

„Arogantiškas šlykštynė, prisiknisinėjo, tai uždraudžiau lankyti, nes na, tikrai jautėsi, „kas per aš“, po reanimaciją – kaip po savo kiemą“, – skelbė anonimas.

Paskelbtose žinutėse vartojama necenzūrinė leksika, apie galimus pacientus dažniausiai atsiliepiama iš neigiamos pusės. Be to, anonimu norėjęs likti, bet itin asmenišką informaciją paviešinęs asmuo apie žinomų žmonių būklę atsiliepė net ir jiems esant mažai sąmoningoje būsenoje, t.y. kai jie buvo itin pažeidžiami.

Įtariama, kad tokias istorijas paviešino vienose didžiausių Lietuvos klinikų dirbantis gydytojas anesteziologas.

Delfi žiniomis, vienas iš žinutėse minėtų asmenų žada kreiptis į teisėsaugą dėl mediko (-ės) paieškos.

Dėl nemalonios ir žmonių sveikatą liečiančios situacijos Delfi kreipėsi į advokatą Adomą Kunčių. Patirties tokiose ir panašiose situacijose turintis specialistas atsakė, kaip reikėtų tinkamai įvertinti tokią informaciją ir kur dėl to reiktų kreiptis.

„Visų pirma reikia nustatyti, ar informaciją apie pacientą paviešino gydymo įstaigos darbuotojas, ar tai tik išgalvotos istorijos. Tiek vienu, tiek ir kitu atveju gali kilti tiek civilinė, tiek ir baudžiamoji atsakomybė neteisėtus veiksmus atlikusiam asmeniui“, – pabrėžia pašnekovas.

„Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme nustatyta, kad visa informacija apie paciento buvimą sveikatos priežiūros įstaigoje, gydymą, sveikatos būklę, diagnozę, prognozes ir gydymą, taip pat visa kita asmeninio pobūdžio informacija apie pacientą turi būti laikoma konfidencialia (taip pat ir po paciento mirties). Tokia informacija gali būti suteikiama kitiems asmenims tik turint rašytinį paciento sutikimą. Be paciento sutikimo teisės aktų nustatyta tvarka konfidenciali informacija gali būti suteikiama tik valstybės institucijoms, kurioms Lietuvos Respublikos įstatymai suteikia teisę gauti konfidencialią informaciją apie pacientą.

Taigi, net ir buvimo gydymo įstaigoje faktas yra laikytinas konfidencialia informacija, kurios slaptumą privalo užtikrinti gydymo įstaiga. Jei gydymo įstaigos darbuotojas paviešino bet kokį su pacientu susijusį faktą, nukentėjęs asmuo gali kreiptis į gydymo įstaigą, prašydamas atlyginti dėl tokio paviešinimo jam padarytą žalą.

Be to, jei buvo paskleistos tikrovės neatitinkančios ir asmens garbę bei orumą žeminančios žinios, nukentėjęs asmuo iš tokias žinias paskleidusio asmens teisminiu keliu gali reikalauti paneigti tokius paskleistus teiginius, taip pat gali reikalauti atlyginti tokių žinių paskleidimu jam padarytą turtinę ir neturtinę žalą. Pažymėtina, kad asmuo atsako tik už žinių paskleidimą, tačiau neatsako už nuomonės reiškimą. Ar tai žinia, ar nuomonė – nustato teismas, įvertinęs viso pranešimo kontekstą, formuluotes, paskelbimo aplinkybes ir t.t.

Nukentėjęs asmuo taip pat gali kreiptis į ikiteisminio tyrimo institucijas, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižimo, t.y. paskleidimo apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančios informacijos, kuri gali paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti juo pasitikėjimą“, – Delfi paaiškino advokatas A. Kunčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)