Kultūros ministerija sutuoktiniams išmokėjo po 1200 eurų, kuriuos Laisva jau išleido – investavo į netrukus pasirodysiančią savo dainą ir vaizdo klipą.

„Jeigu ne mano vyras, nebūčiau nieko pildžiusi. Mūsų šeimoje aš esu menininkė, o mano vyras – vadybininkas ir buhalteris. Tiesiog pamačiau, kad Kultūros ministerija leidžia pildyti paraiškas kompensacijai gauti ir, kadangi absoliučiai nesu susijusi su skaičiais bei panašia veikla, nusiunčiau šią informaciją savo vyrui. Sakau: „Jeigu nori, užpildyk“.

Galop mes, kaip ir visi mano kolegos, užpildėme paraišką ir laukėme rezultatų. Tikrai nedėjome daug vilčių, nes neįsivaizdavome, koks skaičius žmonių užpildė paraiškas, ir kokia suma bus išdalinta. Na, o, kai sąraše pamatėme ir savo pavardes, labai apsidžiaugėme.

Noriu padėkoti Kultūros ministerijai už skirtus pinigus, kuriuos galėjau panaudoti savo kūrybai. Viskas puiku apart to, kad dabar atsiranda žmonių, kurie stebisi, kad pusiaukelės namuose gyvenantis Rolandas Gutauskas gavo paramą. Daug kas nė nežino, kas yra tie pusiaukelės namai ir jį vadina tiesiog kaliniu. Tai mane labai erzina“, – prisipažino Donata.

Alytaus pusiaukelės namuose, kur didžiąją laiko dalį praleidžia Donatos vyras, taisyklės – tarsi universiteto bendrabutyje. Čia į gyvenimą kabintis mėginantys kaliniai negali atsivesti svečių, privalo dirbti arba mokytis. Na, o savaitgaliais jiems leidžiama vykti namo pas artimuosius.

Rolandas savaitgaliais taip pat vyksta į butą Vilniuje, kur gyvena su žmona Donata ir jųdviejų sūnumi Roku (5). Šis gyvenimo etapas truks jau neilgai – visiškai laisvu Rolandas taps po kiek ilgiau nei pusmečio. Priklausomai nuo čia dienas leidžiančių žmonių elgesio, jie gali būti paleisti dar prieš nustatytą laikotarpį.

Tik savaitgaliais susitikti su šeima galintis Rolandas šios dienos laukia su nekantrumu, o ir darbo reikalai sėkmingai juda į priekį.

„Kai iš Alytaus pataisos namų perėjau į pusiaukelės namus, ten viena pagrindinių užduočių mums buvo kažkur įsidarbinti arba pradėti mokytis. Kadangi pagalvojau, kad mokslams jau kiek per vėlu, nusprendžiau paieškoti darbo. Kaip tik tuo metu žmona atsisveikino su tuomet jos vadybininku dirbusiu Stano ir ieškojo naujo žmogaus, kuris galėtų dirbti su koncertų užsakymais“, – apie jųdviejų bendro darbo pradžią pasakojo Rolandas.

Laisvos sutuoktinis taip pat sureagavo į kilusias nemalonias kalbas po to, kai muzikos industrijoje dirbančiam jam ir žmonai buvo atriekta dalis valstybės paramos.

„Tai ką daryti buvusiems kaliniams? Jeigu eini vogti – žiauru, tačiau, jeigu bandai kabintis į gyvenimą, dirbi ir pasinaudoji galimybėmis, kurias tau suteikia valstybė – vėl negerai. Atsitiesti tikrai nelengva“, – prisipažino Rolandas.

2015 metų rugpjūtį susituokę Rolandas ir Donata pasirašė po nuosprendį – žiniasklaida sužinojo apie slaptas kalinio ir dainininkės vestuves. Tad tiek vienas, tiek kitas atsidūrė po padidinamuoju stiklu. Moteris pripažįsta, kad dėl to jos vyro laisvėje laukia nelengva patirtis.

„Kadangi žinau, kad daugiau mažiau esu stebima, man mažiausiai norisi skandalų, liečiančių mano vyrą. Ir taip yra nelengva. Juk mes stengiamės atsakingai dirbti ir tikrai yra sumokami visi mokesčiai. Kad ir kaip bebūtų, kažkam jis yra kalinys, o man – mano vyras ir vaiko tėvas.
Žinau, kad jam gyvenime tikrai nebus paprasta, nes visi mano, kad, jeigu esi buvęs kalinys, tau belieka tik vogti arba žudyti“, – vyrui antrino Donata.

Socialiniuose tinkluose moteris nevengia viešinti šeimyninių nuotraukų, kuriose – ir jos vyras. Rolandas lydi žmoną ir į koncertus. Dažniausiai ne dėl pramogos ar noro pasigėrėti savo mylimąja, bet ir dėl darbinių reikalų.

„Nors kai kurių renginių viešai ir nesimato, koncertuoju tikrai daug – tiek didesnėse scenose, tiek privačiuose renginiuose. Mano vyras derina visus šiuos reikalus ir yra suorganizavęs ne tik daugybę koncertų, bet ir projektų. Pavyzdžiui, praėjusiais metais pasirodę pokalbių vakarai „Kalbėk laisvai su Laisva“ – Rolando idėja“, – pasakojo Donata.

Nusprendę dirbti kartu, sutuoktiniai pasekė kitų žinomų porų pėdomis: Džordanos Butkutės ir Elegijaus Strasevičiaus, Veronikos ir Donato Montvydų, Natalijos Bunkės ir Edgaro Eidėjaus, Erikos ir Merūno Vitulskių.

„Matematika paprasta – tie pinigai, kuriuos uždirbame, lieka mums, o ne atitenka kažkam kitam. Nes mes esame šeima, dirbame dėl vieno bendro tikslo. Tik man labai gaila, kad aš savo vyrą kartais bandau nusodinti. Kai jam kyla kokia idėja, sakau: „Gal nereikia, Rolandai? Paskui pradės kalbėti, kad kalinys kažką organizuoja“.

Aš puikiai suprantu, koks yra visuomenės požiūris. Žinau, kad tos etiketės, jog aš esu kalinio žmona, o mano vyras – kalinys, mes turbūt niekada neatsikratysime. Yra puikus pavyzdys: Džordana ir Elegijus. Jeigu kažkas pradeda kalbėti apie Elegijų, pamiršta, kad jis yra verslininkas, tačiau visada prisimena, kad jis kažkada kalėjo ir dirbo taksistu. Lygiai tas pats turbūt ir mūsų atveju.

Mano vyras turi tikrai daug gerų idėjų, yra gana verslus, žingeidus ir be galo komunikabilus. Jam labai patinka ta vadybininko pozicija. Koncertų jis yra suorganizavęs ne tik man, bet ir kitiems atlikėjams. Būna atvejų, kuomet paskambina užsakovai, norėdami užsakyti mano pasirodymą, tačiau man netinka data, nes aš tuomet jau būnu susitarusi koncertuoti kitoje vietoje. O kadangi turiu nemažai bičiulių atlikėjų, vyras pasiūlo kuriuos nors iš jų. Vyksta gražus bendradarbiavimas.

Tik tiek, kad dėl visuomenės požiūrio į mūsų padėtį, stengiuosi per daug neafišuoti visos situacijos. Ne dėl to, kad gėdyčiausi. Mums tiesiog norisi ramybės, o klijuojamų etikečių išvengti nelengva“, – atviravo atlikėja.

Vis dėlto moteris neslepia, kad ne visada lengva pakelti ir darbą kartu. Donata savo vyrui negaili kritikos, kurios svetimas žmogus sulauktų kur kas rečiau.

„Būna ir pykčių. Dažniausiai todėl, kad aš jį stabdau. Jis turi be galo daug idėjų. Tarkim sugalvoja, kad reikia surinkti grupę atlikėjų ir surengti grandiozinį koncertą, bet aš jį nuleidžiu ant žemės, galvodama apie tai, ką tie žmonės pamanys. Sakys: „Oi, čia gi tas kalinys skambina“. Man vis norisi jį stabdyti, o jis manęs prašo, kad leisčiau jam judėti. Dėl tų mano vidinių įsitikinimų ir kyla konfliktai. Tačiau be viso to sutariame labai gerai. Esame puikiai pasiskirstę darbus ir visai neblogai judame savo norima linkme“, – kalbėjo pašnekovė.

Nors baiminasi dėl Rolando įvaizdžio, užsakovai, anot Donatos, dar niekada nesiskundė nei dėl jo darbo, nei dėl padėties.

„Jeigu organizatoriai paskambina man, aš juos visada nukreipiu į Rolandą. Niekada nesakau: „Skambinkite mano vyrui“. Tiesiog duodu savo vadybos kontaktus. O paskui susitikusi su organizatoriais išgirstu labai gerų atsiliepimų.

Giria, kad kruopštus, atsakingas, malonus žmogus, su kuriuo labai paprasta dirbti. Ir tik tada išsišnekame, kad Rolandas – mano vyras. Komplimentų užsakovai tikrai negaili. Mes galime vaidinti ponus, tačiau klausimas, ar paskui tie užsakovai kreipsis darkart. Tad tikrai stengiamės išlikti kiek įmanoma kultūringi“, – patikino Donata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (605)