Namai ir darbai

„Atrodo, kad dabar nemaža dalis žmonių yra pikti, sunerimę, mažai šypsosi – tą pamatysi net ir per kaukę. Juk lengva pastebėti šypseną, nes šypsos ir akys. Visi laukia, kas bus toliau“, – aplinkinių nuotaikos pokyčius vertina pats humoro jausmo nestokojantis dainininkas.

Per karantiną Klarkas rankų sudėjęs nesėdėjo: namuose atliko remontą ir tvarkėsi sode.

„Saugojomės, bet tikrai neužsidarėme vien namuose. Neužsikalėme lentomis namų, kad vargiai galėtume nosį iškišti. Stengėmės gyventi kiek įmanoma įprastai. Jei reikia kur nuvažiuoti – važiuojame, bet visada saugomės su kaukėmis, dezinfekcinėmis priemonėmis, kaip ir visi.

Kiek prailgo tos dienos namuose, bet karantinas tapo geriausiu laiku užsiimti fiziniais darbais. Susiremontavome vieną kambarį, pasitvarkėme sode. Reikia užsiimti darbais, kažkokia veikla, nes užsidarius tarp keturių sienų galima ir išprotėti“, – nusijuokia pašnekovas.

Tiesa, humoristas pripažįsta, kad dabar laiką leisti namuose kur kar patogiau, nes yra internetas.

„Sėdėti ant sofos dabar lengviau, nes gali žiūrėti, skaityti, domėtis. Taip ir bėga dienos“, – šypteli jis.

Per savo 58-erius gyvenimo metus Klarkas yra patyręs daug, tačiau esama situacija dar neperprasta, todėl jam kyla įvairių emocijų ir idėjų.

„Taip nėra buvę. Žmona kažkiek dirba, sūnus kažkiek dirba, tad laikomės. O aš be darbo. Svarstau, gal reiks persikvalifikuoti į namų šeimininkę? Pradėsiu mokyti, kaip reikia virti kompotus, kisielius. Maisto gamyboje jau esu šiek tiek įgudęs, bet dar nesu restorano šefas“, – juokiasi grupės „Balius“ siela.

„O humorą aš labai rekomenduoju visiems, nes tada susimąsto ir valdžia. Kada žmogus juokiasi, jį paveikti žymiai sunkiau. Tada valdžiai reikia susirūpinti, kad kažkas ne taip – jie juokiasi. Kai liaudis verkia, tuomet ją galima smaugti. O kai juokiasi – būna revoliucijos. Reikia neprarasti ūpo. Žinoma, suprantu, kad dabar, kas vyksta, yra didžiulis iššūkis visam pasauliui“, – priduria jis.

Klarkas pasakoja, kad dėl pandemijos didelės baimės nejaučia, tačiau supranta, kodėl daugeliui žmonių dėl jos kyla panika.

„Visa ši baimė yra dėl to, kad medicina su šiuo atveju tokiu mastu susiduria pirmą kartą ir nėra žinoma kaip su tuo kovoti. Nežinau ir aš, ar tos drastiškos priemonės pasiteisino, niekas nežino, kaip būtų buvę, jei jų būtų netaikę. Bet man atrodo, kad mes šiek tiek sukame ne į tą pusę“, – karantino apribojimus vertina dainininkas.

Artūras Orlauskas - Zakarauskas ir Gintautas Kirkila - Klarkas

Sustojo koncertai, sustojo ir pajamos

Jau kurį laiką grupės „Balius“ narys dirba ir programuotoju. Tiesa, nauja sritis dar reikalauja patirties.

„Darbuose su muzika – visiškas štilis, nes negalime koncertuoti. O programavimas dar labai minimalus, nesu profesionalus specialistas, kurį imtų ir griebtų išskėstomis rankomis. Bet pasimėginu, pasidarau tokių darbelių, kaip aš vadinu – „į stalčių“.

Taip, pajamų dalis daugiausiai eina iš muzikinės veiklos ir koncentrų. O dabar niekas nevyksta. Valdžia kažkiek numetė kapeikėlių, matysim, gal vėl kažkiek duos“, – šypteli pašnekovas.

Nemaža dalis muzikantų jau nori grįžti į sceną, todėl valdžią ragina atlaisvinti apribojimus renginiams, tačiau Klarkas šiuo klausimu nesijaučia toks užtikrintas.

„Velnias žino, kokia ta reali situacija su tuo koronavirusu yra. Vargu, ar iš tiesų mes žinome realią padėtį šalyje. <...> Kas dabar vyksta valdžioje kartais atrodo kaip humoro vakaras. Tik juokauti dabar visai ne laikas, mano nuomone.

Atrodo, kad per paskutinius mėnesius Lietuvoje žmonės niekuo kitu neserga – tik koronavirusu. Niekas kitas šalyje, atrodo, nevyksta. O juk be šio viruso, žmonės ir miršta, ir gydytis reikia nuo kitų ligų. Bet dabar yra šventas reikalas – koronavirusas. Man sunku kartais tai suprasti.

Dėl koncertų – žinoma jų norėčiau, jei žinotume, kad nebėra didelės grėsmės. Tokiu atveju būtų galima bandyti“, – sako jis.

Tiesa, Klarkas įvertina ir tai, kad net ir leidus laisviau rengti koncertus, į juos, ko gero, susirinks ženkliai mažiau žmonių.

„Faktas, kad net ir leidus vėl rengti renginius, į juos žmonės vargiai eis, nes tie, kurie gyveno iš santaupų ir neturi pajamų, jie tikrai neskubės į koncertą. Dauguma taupo ir taupys, nes iki šiol kalbama apie dar vieną galimą koronaviruso bangą ar net kelias. Žmonės įbauginti ir daro išvadas. Juk ko lengviausia atsisakyti? Ėjimo į renginius. Juk neatsisakysi dešrytės, mieliau atsisakysi pramogų“, – tikina humoristas.

Artėjant jubiliejų, krikštynų ir vestuvių sezonui, tikėtina, kad darbo daugiau turės ir grupė „Balius“, bet jos narys dėl to per daug neskuba džiaugtis.

„Bijau, kad ir šios šventės bus suvaržytos visokiais reikalavimais. Pavyzdžiui, kas stebės ir reguliuos, kelių metrų atstumu gali stovėti publika? Sunku tai suvokti. Aišku, gal iki to laiko viskas gerokai sušvelnės ir bent minimaliai viskas grįš į savas vėžes“, – viliasi jis.

Gintautas Kirkila-Klarkas

Gydytoja žmona ir jos iššūkiai

Klarkas džiaugiasi, kad nors jo darbai kol kas gerokai suvaržyti, jo žmona gydytoja dar gali dirbti. Tiesa, ir jos kasdienybę paveikė koronavirusas.

„Tiesiogiai su virusu sergančiais pacientais susidurti jai netenka, kadangi ji yra pediatrė ir dirba su vaikais. Bet dabar toks tas ir gydymas vaikų, nežinau, kaip jiems suteikiama pagalba, kadangi skyrius, kuriame dirbo mano žmona, šiuo metu ligoninėje yra uždarytas ir neaišku dėl kokių priežasčių. Vyksta kažkokie sujungimai, niekas nieko nežino.

Ji taip pat dirba poliklinikoje, bet tai yra tarsi telefoninis, konsultacinis darbas. Jei koks vaikas susirgtų, nežinau, kur reiktų prašyti pagalbos, net nežinau, ką reiktų daryti. Vadovaujamasi ne logika, o nurodymais“, – situaciją vertina gydytojos vyras.

Pasiteiravus, kokia nuotaika gyvena jo žmona, vyras neslepia, kad dabar situacija kinta į gerąją pusę.

„Ji dirba arčiau tų grėsmių, bet dabar situacija kiek geresnė. Anksčiau net jokių priemonių apsisaugoti nebuvo. Nors buvo skelbiama, kad neva viskuo esame aprūpinti. Tačiau realybė buvo kitokia. Trūko kaukių, dezinfekcinio skysčio ir viso kito. Dabar jau geriau“, – sako jis.

Sopa širdį dėl sugriautų planų

Nors koronavirusas stipriai paveikė jo darbą, dainininkui labiausiai apmaudu dėl neįvykusios ir kruopščiai planuotos kelionės į Vokietiją.

„Sugriautas vienas svarbus planas. Norėjome važiuoti pas naują šeimos narį – anūkę, o išėjo, kaip išėjo. Mano dukra gyvena ir dirba Vokietijoje gydytoja. Vasario mėnesį mums gimė antras anūkas. Jau turime vieną vyruką, ketverių metų, o neseniai gimė ir anūkėlė. Aš gyvai mačiau ją, nes tuo metu buvau Vokietijoje, kai dukra turėjo gimdyti. Mačiau ir laikiau anūkėlę, o žmona dar ne. Ir neaišku, kada pamatys. Gal jau vaikas pradės vaikščioti, o dar nebus matęs močiutės“, – liūdnai svarsto pašnekovas.

Klarkas Vokietijoje lankėsi tada, kai tik prasidėjo krizė.

„Vokietijoje gana paprastai su tuo tvarkėsi. Pas juos tuomet užsikrėtusiųjų buvo šiek tiek virš šimto. Pradžioje jie nieko ypatingo nedarė, tik kaip ir pas mus, greitai dingo dezinfekcinis skystis“, – šypteli jis.

„Dukrai gimdant nebuvo jokių apribojimų, nes tuo metu net nebuvo paskelbtas karantinas. Viskas buvo gana ramu. Grįžinėjau iš Vokietijos į Lietuvą per Lenkiją, kur tuo metu buvo užfiksuoti tik keli atvejai. Buvo pati pradžia. Tačiau viskas sugriuvo. Buvome suplanavę, kaip važiuosime. Kaip tik turėjome lėkti penktadienį, bet dabar to negalime padaryti. Tai buvo vienas didžiausių planų, dėl kurio tikrai liūdna“, – pasakoja G. Kirkila.

Klarko dukra kol kas augina vaikelį ir nedirba, tačiau jos vyro darbai nė kiek nesustojo.

„Vokietijoje dukros vyras dirba mašinų liejimo gamykloje, jų darbo niekas nesustabdė. Tačiau juos kiekvieną dieną tikrina, atlieka testus. O pas mus nėra nei testų, nei tokios praktikos“, – pastebi jis.

Pasiteiravus, ar vos atlaisvinus kelionių reikalavimus jis su šeima skubėtų pas anūkę, Klarkas tikina, kad be jokios abejonės.

„Lėksime. O ko bijoti? Gal pasakysiu kvailą posakį, bet, manau, kiek lemta, tiek. Aišku, saugosimės, kiek galime, nestovėsime minioje, bet negalime gyventi užsidarę. Klausimas, ar tai privestų prie ko nors gero“, – mano dainininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)