„Šiandien už tai, kad vaikščiojome su Donatu Montvydu parke, priėjo nuostabieji policininkai ir nufotografavo mūsų ID korteles, nes įtaria mus kažkokia nelegalia veikla. Kokia? Pasivaikščiojimu? Ar mes rengtis negalime ryškiai gatvėse? Labai laukiu paaiškinimo iš policijos, kuo aš esu įtariama. Ir jei jau niekuo – tai norėčiau, kad pasiaiškintų, kodėl prie mūsų buvo prisikabinta, juk parke buvo daug žmonių. Matyt, reikia labai parodyti, kad jie saugo. Ką saugo? Nuo mūsų saugo? Dieve, Dieve...

Visą laiką labai daug juokiausi, nes išties – absurdas. Demokratija at it’s best. Nevaikščiokite po parkus, žmonės, baudą gausite arba būsite persekiojami. O aš labai laukiu istorijos kulminacijos ir paaiškinimo, kodėl, kaip supratau, iš asmeninio telefono buvo fotografuojama mano ID kortelė ir kur tai bus panaudota? Aš taikus žmogus, žinoma, daviau ją – neturiu ko slėpti, nesu nusikaltėlė ar nelegalia veikla neužsiimu. Taip, kad let the games begin! Manau, per žinias šiandien pamatysite tautos pagrindinius nusikaltėlius. Policinė valstybė here we go“, – savo socialiniame tinkle skelbė dainininkė.

Delfi susisiekus su atlikėja, ši neslėpė nuostabos, kodėl ji ir jos draugas sulaukė pareigūnų dėmesio, kadangi, pašnekovės teigimu, jie nieko blogo nedarė – tiesiog ėjo pro šalį, o aikštėje vykęs bendras žmonių pasivaikščiojimas tebuvo siekis diskusijai su valdžia, norint pagerinti kultūros atstovų gyvenimą bei bendrai ieškoti tam geriausių sprendimų.

„Mano pozicija yra tokia, kad aš išėjau pasivaikščioti su draugu ir tikrai nesuprantu, ką mes blogo padarėme. Mes dėvėjome kaukes, ramiai tarpusavyje šnekučiavomės niekam nieko netrukdydami. Ėjome pro šalį, o jie, suprato taip, kaip jie nori. Man įdomu, kuo mes esame kaltinami?, – svarstė pašnekovė.

Pasiteiravus, ar priėję pareigūnai prisistatė ir paaiškino, kas būtent patraukė jų akį, kad prireikė patikrinti jų asmens dokumentus, atlikėja patikino, kad, deja, buvo kiek kitaip.

„Ne, jie konkrečiai neprisistatė, tačiau pasisveikino ir pasakė, kad yra pareigūnai bei paprašė duoti jiems savo ID. Paklausiau, kokiu pagrindu, atsakė, kad mes esame įtariami nelegalia organizuota veikla. Atsakiau, kad aš net neįsivaizduoju, ką jie turi omenyje, kadangi mes su Donatu tiesiog šnekučiavomės. Nuo kada negalima vaikščioti parkuose? Ėmiau juoktis dėl šios situacijos, nes man visa tai atrodo kaip didžiausias absurdas. Atrodo, kad mes su Donatu esame patys didžiausi nusikaltėliai, tai juokinga“, – kalbėjo Jazzu.

Nepaisant šios situacijos, pykčio Justė policijai sako tikrai nejaučianti ir ja pasitikinti, tačiau jai svarbu sužinoti, kas konkrečiai jos elgesyje užkliuvo.

„Aš labai pasitikiu policija ir Lietuvos teisėtvarka, nes jie mus saugo. Tikrai noriu tai pabrėžti. Aš tikrai nenoriu prieštarauti ar kelti skandalo, todėl ir parodžiau savo dokumentą. Tiesiog man įdomu sužinoti, kur nukeliavo mano asmeniniai duomenys ir ar jie buvo nufotografuoti asmeniniu telefonu ar darbiniu. Be to, man smalsu, kur jie bus panaudoti“, – tikino ji.


Delfi dėl šios situacijos susisiekė ir su Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja, kuri patikino, kad Vinco Kudirkos aikštėje tą valandą joks įvykis oficialiai užfiksuotas nebuvo, tačiau pagrindas patikrinti ten buvusių žmonių dokumentus esą tikrai buvo.

„Situacija yra tokia, kad policija neturėjo jokių duomenų apie organizuojamą renginį, nebuvo aišku, ar jam buvo išduotas leidimas. Tai buvo galimai neteisėtas renginys, todėl pareigūnai ne asmeniniais, o tarnybiniais telefonais, kuriuos turi kiekvienas pareigūnas, kas yra numatyta įstatyme, turėjo teisę prieiti prie piliečio ir paprašyti jo asmens dokumento. Kadangi nebuvo turima duomenų apie šį organizuojamą renginį, tai galimai jis vyko neteisėtai, todėl policija bandė nustatyti galimus to renginio organizatorius“, – teigė Julija Samorokovskaja.

„Prieita ir dokumentų paprašyta ne prie vieno asmens. Kol kas renkama informacija, ar buvo kreiptasi į savivaldybę, nes yra susirinkimo įstatymas, kuris reglamentuoja, kad jei tai yra renginys – apie jį turima pranešti savivaldybei, o ji turi išduoti leidimą organizuoti tokio pobūdžio renginį“, – pridūrė pašnekovė.

Pasiteiravus, ar įmanoma apskritai nustatyti tokio susibūrimo dalyvius, kai, pavyzdžiui, Vinco Kudirkos aikštėje galėjo būti iš tiesų tik praeinančių pro šalį, policijos atstovė patikino, kad tam nustatyti pareigūnai skiria laiko.

„Tai yra vieša vieta, kiek teko pastebėti, buvo nemažai ir žurnalistų, o patys pareigūnai stebėjo ir filmavo, ar tie žmonės tiesiog praėjo pro šalį, ar tame susibūrime visgi kurį laiką dalyvavo. Jei turi telefoną, įprastai turi ir kamerą, kuria galima užfiksuoti vietą, galimą renginį ir galimus jo dalyvius. Pareigūnai dirba savo darbą, jiems reikia nustatyti ar iš tiesų jie tik ėjo pro šalį, ar visgi užsibuvo toje vietoje“, – paaiškino ji.

Paklausus, kokiais atvejais pareigūnai gali piliečių paprašyti parodyti savo asmens dokumentą, J. Samorokovskaja atsakė, kad tam yra numatyta tvarka.

„Jeigu kalbame apie įstatymą, tai jis numato, kad pareigūnai turi teisę, įtariant asmenį darant nelegalią veiklą, paprašyti jo asmens dokumento“, – teigė atstovė spaudai.

Pašnekovė patikino, kad surinkti asmeniniai duomenys naudojami tik tarnybinėms reikmėms.

„Dokumento nuotrauka keliauja į duomenų bazę, kur yra tikrinama, ar jis yra tikras, ar nepadirbtas. Policija turi savus registrus, kur galima patikrinti informaciją apie tam tikrą asmenį“, – paaiškino ji.

Komunikacijos poskyrio vedėja taip pat teigė, kad kol kas jokių oficialių sprendimų šioje konkrečioje situacijoje dar nėra priimta.

Apie nekasdienę situaciją pasisakė ir kartu su Jazzu buvęs D. Montvydas. Apie tai galite skaityti čia.

Daugiau apie minėtą pilietinę akciją galite skaityti paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (536)