Istorija prasidėjo nuo to, kad viena socialinio tinklo vartotoja pasidalino gyvūnų mylėtojus šokiravusiu vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip džipą vairuojantis žmogus automobiliu persekioja laukinį gyvūną, stengdamasis jį išvyti lauk. Sunku aiškiai pastebėti, tačiau gali būti, kad lapė buvo ne tik išgąsdinta, bet ir pervažiuota.

„Galbūt aš kažko nesuprantu, bet nejaugi nėra kažkokio humaniškesnio budo pašalinti gyvūną iš oro uosto teritorijos, negu kad jį išgąsdinti ir pervažiuoti džipu?“ – stebėjosi įrašu pasidalinusi moteris ir pažymėjo jame Vilniaus oro uostą.

Smurtą prieš gyvūnus vaizduojančiu įrašu pasidalino virš tūkstančio internautų, o peržiūrėtas jis jau daugiau nei 66 tūkst. kartų.

Pasipiktino ir žinomi žmonės

Šiai situacijai abejingi neliko ir žinomi žmonės, tarp kurių – Liveta Kazlauskienė, Valius Klimavičius, Andrius Užkalnis, Fausta Marija Leščiauskaitė, Ruslanas Kirilkinas, Monika Pundziūtė-Monique, Miglė Pivoriūnaitė ir kt.

„Smurtui prieš gyvūnus rėkiu balsu „ne“! Kažin kaip jie ten elgiasi su mūsų gyvūnais skrydžio metu?! Pasidalinkite prašau“, – ragino R. Kirilkinas.

Delfi susisiekus su dainininku, šis neslėpė apmaudo, kad toks elgesys su gyvūnais kai kuriems žmonėms atrodo norma.

„Gaila ir apmaudu, kad tai vyksta“, – pridūrė jis.

Savo nuomonę šia tema išsakė ir F. M. Leščiauskaitė.

„Aš neturiu žodžių, Vilniaus oro uostas – ar jūs ten per karantiną smegenis vienišuose pakilimo takuose išmėtėte? Esate šlykštūs sadistai. Ir tikrai negalvosiu kitaip, kol nebus viešo atsiprašymo ne tik žodžiais, bet ir adekvačia auka štai tokių nukankintų gyvūnų gydymui ir globai.

Ėjo 21 amžius, Vilniaus oro uostas skatino smurtą prieš gyvūnus ir patys mielai praktikavo. Ir kaip man dabar nebijoti atsivežti savo šunų į oro uostą skrydžiui? Ką aš žinau, gal ten koks Vacikas juos praeidamas koja paspardo“, – pykčio neslėpė ji.

Feisbuke sukrečiančiu įrašu dalijosi ir A. Užkalnis. Rašytojas stebėjosi, kaip šiais laikais dar galima pamatyti tokių kraupių vaizdų.

„Pamatėme, kas darosi ten, kur visiems matyti ir ten, kur galima filmuoti. Įdomu ir baisu pagalvoti, kas darosi ten, kur niekas nemato. Aš nenoriu, kad vėl būtų vidinis tyrimas, po kurio kam nors pareikš papeikimą. Marozų yra visur, bet jie tik spjaudo ant grindinio. Baisu yra ir tai, kai marozai važinėja kilimo taku tarnybiniu transportu, ir jie neturi jokio supratimo, kad taip elgtis negalima. Laukinio krašto kasdienybė“, – Delfi situaciją komentavo jis.

Oro uostas ėmėsi vykdyti tyrimą

Portalui Delfi Lietuvos oro uostas pateikė detalesnį komentarą.

„Pirmiausia, reikia pasakyti, kad visa Lietuvos oro uostų organizacija pasisako griežtai prieš bet kokį žiaurių elgesį su gyvūnais. Kolegos savanoriškai yra įsitraukę į gyvūnų priežiūros organizacijų veiklą, buvo nemažai atvejų, kai atliekant darbinius procesus oro uoste – gyvūnų gerove kolegos rūpinosi savo iniciatyva, įtraukė kitus ir tai organizacija labai skatina.

Apie šį įvykį, kurį užfiksavome gegužės 6 dieną ant vieno iš Vilniaus oro uosto orlaivių riedėjimo takų, šiuo metu renkame visą informaciją, jau patys susisiekėme su atsakingomis tarnybomis ir pradėjome vidinį įvykio tyrimą. Laukinių gyvūnų ir paukščių kontrolės tvarka ir priemonės, kurias gali naudoti operatyviniai specialistai – aiškiai apibrėžtos mūsų tvarkose. Jei pasitvirtins aplinkybės, kad buvo veikiama specialiai prieš gyvūno gerovę bei neišnaudojant alternatyvių pavojaus oro uosto veiklai mažinimo ir saugumo užtikrinimo būdų, tokį elgesį vertinsime griežtai ir principingai.

Primename, kad oro uostuose nuolat taikomos prevencinės priemonės dėl laukinių gyvūnų kontrolės: garsinės patrankos, garsiniai signalai, specialios tvoros, aplinkinių teritorijų vandens telkinių ir žolės speciali priežiūra. Visa oro uostų teritoriją periodiškai tikrinama ir prižiūrima specialistų.

Primename, kad skrydžiai oro uostuose toliau vyksta, nuolat atskrenda ir išvyksta krovininiai orlaiviai bei organizuojama orlaivių techninė priežiūra“, – rašė oro uosto atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (485)