„Ji gražiai su juo bendravo. Kurtinį gražiai kviečiant, kalbinant galima puikiai su juo susidraugauti ar net paglostyti – tokia informacija yra prieinama kiekvienam interneto vartotojui. Kurtinys išties ramiai vaikščiojo, o aš pasislėpęs tą visą procesą fotografavau. Po kurio laiko jam kažkas ėmė nepatikti ir jis užpuolė Rūtą. Dar padariau porą kadrų ir ėmiau ginti ją. Besiginant kurtinys įkirto į objektyvą – ši situacija taip pat yra nufilmuota. Nenaudojome jokios agresijos, geriau pasižiūrėkite, kiek mes paukščių esame išgelbėję”, – Delfi teigė pašnekovas.

Norėdamas parodyti, kaip iš tiesų viskas vyko, fotografas į Delfi redakciją atsiuntė vaizdo įrašus. Čia matyti, kaip R. Žemaitienė kalbina kurtinį.

Delfi primena, jog konfliktas tarp Lietuvos ornitologų draugijos ir gamtos fotografo Ričardo Anusausko kilo po to, kai savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotraukomis - jose užfiksuota, kaip kurtinys puola vaizdo kamerą rankose laikančią R. Žemaitienę.

„Vakar kurtinys atakavo gamtos vaizdų video operatorę Rūtą Žemaitienę. Jis gynė savo valdas, nes jo gyvenamoje vietoje prasidėjo miško kirtimas”, – įraše teigė Ričardas.

Visai netrukus šios nuotraukos sulaukė atgarsio – kritiką socialiniame tinkle išsakė Lietuvos ornitologų draugija.

„<...> Prieš kelias dienas Ričardas ir Rūta pasidalino fotografijomis, kuriose matosi ant žemės su kamera rankose gulinti, kurtinio patino užpulta bei kojomis besiginanti Rūta Žemaitienė. Nors kurtinių patinai pavasariais kartais „pakvaišta“ ir dėl hormonų antplūdžio pasidaro pernelyg drąsūs bei išeina net ant miško kelių, tačiau šiuo atveju, panašu, kad buvo stipriai peržengtos gamtos fotografijos etikos ribos. Kurtiniai yra itin reta ir jautri Lietuvos vištinių paukščių rūšis, kurių Lietuvoje priskaičiuojama vos 300-400 patinų, todėl jų tuoktavietės griežtai saugomos ir viešai neskelbiamos. Tik didelę patirtį turintys gamtininkai ir gamtos fotografai gauna Aplinkos apsaugos agentūros išduodamus leidimus šių paukščių fotografijai ar filmavimui. Tačiau leidimas tik pradžia, būti kurtinių tuoktuvėse ir likti nepastebėtam – sunki užduotis. <...> Tuo tarpu Ričardas giriasi, kad po Rūtos užpuolimo jis didvyriškai perėmė „kovą“ su kurtiniu ir dar 5-ioms minutėms suteikė progą Rūtai pafilmuoti šį susitikimą. Kilus gamtininkų nepasitenkinimo bangai ir pradėjus komentuoti po šiomis Ričardo ir Rūtos nuotraukomis, Ričardas pateikė kiek kitą melagingą versiją, kad „kurtinys nusileido priešais automobilį važiuojant keliu“... Dėl šio incidento Lietuvos ornitologų draugija kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, kur sužinojo, jog šiems asmenims nebuvo išduotas leidimas saugomų rūšių fotografavimui ir filmavimui, taigi šia veikla pastarieji gamtos fotografai užsiiminėjo neteisėtai. Lietuvos ornitologų draugija taip pat pateikė raštą su Ričardo Anusausko fotografuotomis saugomų rūšių nuotraukomis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui”, – rašoma Lietuvos ornitologų draugijos feisbuko puslapyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)