– Rolandai, Rūta socialiniame tinkle pasidalino draugus sujaudinusia žinute, kurioje ji prašo pasimelsti už jos saugumą, žiniasklaidoje jūsų žmona prasitarė sulaukianti iš jūsų pusės teroro. Šia tema norėtųsi sulaukti ir jūsų komentaro, gal, jūsų nuomone, yra viskas kitaip?

– Na, čia iš esmės nelabai stipriai noriu tą dalyką komentuoti, nes tai labai asmeniška. Visų pirma, Rūta yra mano vaikų mama, kol kas vis dar mano žmona. Tiesiog, manau, kad tiek vaikų ir nesenas gimdymas sukelia įvairaus streso. Mano nuomone, mano įsivaizdavimu, jai šiandien reikia psichologinės pagalbos, ar ji sau padeda šiuo klausimu, ar ne – čia kitas klausimas. O daugiau neturiu ką apie ją pasakyti.

Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė ir Rolandas Damijonaitis

– Ar Rūtos žinutę, kurią draugai priėmė kaip pagalbos šauksmą, išprovokavo konkretus įvykis?

– Mano žmona turi tendenciją. Nesu gydytojas, negaliu nustatyti diagnozės, bet po gimdymo jai pasireiškė tokie įvairūs dalykai, nebūti kaltinimai ir t.t. Čia ne pirmas kartas toks.

– Kol kas gyvenate atskirai, ar jums pavyksta palaikyti tvarų ryšį su vaikais?

– Aš su vaikais pakankamai dažnai mačiausi. Anksčiau nebuvo dėl to problemų ir kliūčių nebuvo keliama, šiuo metu lyg ir bandoma su visais šiais dalykais apriboti mano matymąsi su vaikais, bet tokiems dalykams yra teisinės priemonės.

– Ar kito kelio nėra, tik skyrybos? Ar visgi viliatės, kad jums su Rūta pavyks išsaugoti santuoką?

– Šitą dalyką ir kaip toliau viskas bus, manau, parodys ateitis. Šio klausimo plačiau nenorėčiau komentuoti.

Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė ir Rolandas Damijonaitis

– Rūta yra užsiminusi apie patirtą smurtą, dėl to yra kvietusi ir policiją. Ar galiu jūsų tiesiai šviesiai paklausti: ar kada nors prieš žmoną naudojote psichologinį ar fizinį smurtą?

– Niekada, niekada to nedariau. Plius, sakau, kai mes dabar gyvename atskirai, tuo labiau manęs bijoti ar jausti grėsmę nėra reikalo. Apskritai kiekvienas žmogus turi iki tam tikro lygio laisvę savo feisbuke rašyti ir viešinti įvairius dalykus, o jei tai peržengia kažkokias ribas, prasideda neteisingas žmogaus šmeižimas ir kiti dalykai – tam vėlgi yra atitinkamos institucijos, kurios padeda išspręsti šituos reikalus. Kiekvienas turi atsakyti už tai, ką pasakėme ar parašėme.

– Rolandai, anksčiau susilaikydavote nuo bet kokių komentarų žiniasklaidoje, sakėte, kad tai per daug asmeniška tema, bet dabar, atrodo, jums tylėti nesinori?

– Kaip ir jūs sakėte, aš anksčiau nieko per daug nekomentuodavau ir šia tema pasisakyti nieko nenorėjau. Elementariai, aš pats pas žurnalistus nesiveržiu, jūs paskambinote, paklausėte manęs ir man nesunku atsakyti. Tam tikra prasme – taip, aš iš tikrųjų nenoriu viso to viešinti, ne dėl savęs, ne dėl darbo ar kitų dalykų, kuriems tai gali pakenkti, o dėl mūsų vaikų, kurie yra svarbiausi. Jie šitą informaciją gali matyti, jų draugai apie tai mokyklose šneka, visa tai išlieka ilgai, niekur nedingsta, visi tokie negražūs dalykai velkasi paskui. Aš to stengiausi išvengti. Tariausi su specialistais, kaip padaryti, kad kaip įmanoma mažiau būtų sukeliama streso vaikams. Dėl tos priežasties žurnalistai iš manęs dėmesio įprastai nesulaukia. Net jeigu ir būtų ką pasakyti, nežadu juodinti savo vaikų mamos, kalbėti negražiai, net jei ir kai kurie dalykai būtų teisybė. Tai, ką, manau, jie turėtų sužinoti, jie sužinos iš manęs, o ne iš Delfi ar feisbuko.

Ilgą laiką aš nemačiau jokios prasmės nieko daryti, dabar, jeigu matau, kad yra toks dalykas, kai jau yra stiprokai bandoma šnekėti neteisybę, aš irgi turiu apsiginti.

– Jūsų namuose ne kartą lankėsi policija, kada paskutinį kartą turėjote tokių ar panašių nemalonumų?

– Su policija manau, kad ne tik man vienam tenka susidurti. Šioje vietoje, deja, Lietuvoje yra tokie įstatymai. Šnekėjau su teisininkais ir su pažįstamais apie tai, kad dabar labai stipriai norima kovoti su smurtu Lietuvoje. Pagal smurto artimoje aplinkoje įstatymą, kur žmona ar vyras gali paskambinti į policiją ir pasakyti, kad kitas sutuoktinis smurtavo prieš jį, policija tai ir fiksuos. Be jokių klausimų, atvažiuoja, sulaiko ir iki 48 val. gali laikyti, apklausia ir visa kita. Deja, toks įstatymas. Esu diskutavęs šiuo klausimu, kadangi šis įstatymas kai kuriais atvejais prasilenkia su logika. Aš, pavyzdžiui, šneku su jumis telefonu, esu savo namuose, bet mano žmona gali sugalvoti paskambinti policijai ir pasakyti, kad šiuo metu prieš ją smurtauju. Atvažiuoja policija ir mane sulaiko. Taip, paskui būna taikoma atsakomybė dėl melagingus parodymus ar melagingą policijos iškvietimą, bet tuo metu mane paima ir vežasi.

– Ar neseniai buvo toks konkretus įvykis, kai policija atvažiavo ir jus išsivežė, nors su žmona gyvenate atskirai?

– Visko pas mus buvo. Nežinau, kiek aš noriu leistis į visas detales ir komentavimus. Mano žmona, jeigu ji nori kažkaip dergtis, aiškintis, tegul aiškinasi. Jeigu jūs matote, kad yra reikalas paskambinti man, jūs paskambinsite ir paklausite mano nuomonės. O aš žiūrėsiu pagal situaciją, ką galiu pasakyti.

Rolandas Damijonaitis ir Rūta Ščiogolevaitė

– Jei tai tiesa, kaip su tuo tvarkotės?

– Belieka tik į mėnulį nebent išskristi, kur tikrai tokių dalykų nebūtų. Šitoje vietoje, sakau, yra teisininkai, institucijos, kurios atlieka savo darbą ir paskui yra atitinkamai nubaudžiami tie žmonės, kurie neteisingą informaciją pateikia. O per tiek laiko visko prišnekėta daug, kiek visko prisikaupę. Aišku, kad nesmagu, kai mano žmonos pavardė šiuo klausimu eskaluojama, bet jei ji to nori, jei jai taip atrodo šiuo metu reikalinga, aš jai pats negaliu uždrausti šnekėti su žiniasklaida ar rašyti tokių įrašų feisbuke. Kai yra pateikiama visai neteisinga ir mane menkinanti informacija, aš galiu imtis atitinkamų veiksmų.

Nesutarimai porą lydėjo dar prieš penktąją atžalą

Delfi ketvirtadienį po mįslingo įrašo susisiekus su atlikėja, ši kalbėjo tyliai, vangiai ir paprašė apie atvejį pasikalbėti kitą kartą. „Viskas gerai... Žinokite, aš gal vėliau pakomentuosiu, dabar nelabai galiu“, – tyliai kalbėjo ji, o pasiteiravus, ar tai susiję su anksčiau jos minėtomis problemomis šeimoje, patylėjo ir vėl pakartojo, kad pakomentuos kitą kartą.

Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė ir Rolandas Damijonaitis

Pernai žiniasklaidą pasiekė žinia, kad dainininkė R. Ščiogolevaitė į savo namus Vilniaus rajone iškvietė policiją dėl sutuoktinio R. Damijonaičio smurto.

„Tos moterys, kurios kviečia policiją, jos tiesiog nebežino, kaip staigiai, greitai, saugiai išspręsti situaciją. Aš nežinau, kaip kitos, bet aš nepažįstu tokių moterų, kurios tai darytų tiesiog iš smagumo. Bet niekada moters nebus gaila, niekada nebus atsakingas tas, kuris atsakingas turi būti, visada bus atsakinga moteris. Ir šitą aš pastebiu labai dažnai.

Moterys turi kentėt, kad moteris dėl visko kalta. Ir dar vienas yra labai baisus dalykas – kiekvieną žmogų gali privesti iki kažkokių blogų veiksmų, netgi iki smurto. Bet vyras negali būti kaltas, kad moteris išėjo iš namų. Ne, nes moteris turi būti tyli, rami ir nenervinti vyro“, – itin jautriame interviu gyvenimo būdo laidai „Kasdienybės herojai“ yra sakiusi Rūta.

Ji patikino, kad tuo metu situacija buvo tokia kritinė, kad ji tenorėjo apsaugoti save ir vaikus, todėl kviesdama pareigūnus tikrai negalvojo apie tai, ką pasakys kaimynai, ar kad apie konfliktus jų namuose sužinos visa Lietuva.

Rūtos Ščiogolevaitės ir Rolando Damijonaičio vestuvės

„Vis dėlto tai buvo žmogus, kurį aš išsirinkau, kuriuo aš patikėjau, su kuriuo mes turėjom labai daug gražių akimirkų. Bet taip jau atsitiko mūsų šeimoje, kad tų gražių akimirkų, matyt, nepakako. Aš išdrįsiu pasakyti, truputėlį per aplinkui, bet iš tikrųjų tai labai daug pasako – kiekvienas mes turime savo ribas. Kažkam tai yra neištikimybė, kažkam narkotikai, kažkam namų pralošimas kazino, kažkam tai yra smurtas.

Labai skirtingi dalykai, su kuo tu negali susitaikyti arba su kuo tu bandai, bet pasirodo, kad vis dėlto negali. Tai ta riba buvo ir yra dalykai, su kuriais aš negaliu susitaikyti ir kurių nepavyko pakeisti, dedant tikrai dideles pastangas. Ir kai tu dedi labai dideles pastangas ir keletą kartų išgirsti – na, tai ar tu negali pasistengt, tai va tada užverda kraujas“, – kalbėjo ji.

Rūta neslėpė – jie su vyru nesutarė jau prieš gimstant jos penktajai atžalai.

„Tai tikrai nėra taip paprasta, kaip norėtų matyti visi, kad jūs du pavargot, penki vaikai, nesutariat, nepailsėję, raskit daugiau laiko. Tai ar tikrai jūs galvojat, kad tai yra neišbandyta? Kad tiesiog Ščiogolevaitė nulipo nuo scenos ir užsikaprizino kaip ožkutė, ji nepamiegojo porą naktų ir sugriovė visą savo šeimą. Na, nustokit iš tikrųjų taip galvoti, aš tikrai ne idiotė esu.

Jeigu aš būčiau karjeristė, tai visų pirma ir nebūčiau gimdžiusi tiek vaikų. O jeigu gimdžiusi, nebūčiau auginusi tų vaikų, būtų auginęs kažkas kitas – mama, senelės, auklės. Tai va, reikia žiūrėti į faktus, o ne į kaip mes norim kartais savo nemėgstamų žmonių įvaizdžius pakreipti norima linkme“, – atviravo Rūta.

R. Damijonaitis ir R. Ščiogolevaitė susituokė 2013 metų birželį Kaune. Tai – antroji žinomos atlikėjos santuoka.

Atvirą R. Ščiogolevaitės interviu galite žiūrėti čia:


Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (901)