„Ant kiek reikia būti nesveiku žmogumi, kad dėtum į feisbuką svetimos šeimos nuotraukas kaip savo? Dar suprasčiau, jei kokią vieną pavogtų, bet čia jų daugybė! Šeimos, vaikų, kelionių, net verslo!“ – audringai emocijas liejo I.Stumbrienė.

Tokį moters įrašą socialiniuose tinkluose išprovokavo nemaloni situacija – nepažįstamas žmogus sukūrė netikrą feisbuko paskyrą, kurioje buvo talpinama gausybė Ingos šeimos nuotraukų. Fotografijoms buvo sukurti net atskiri albumai.

„Tokio masto atvejis yra pirmas. Yra tekę pastebėti, kad žmonės pasisavina vieną nuotrauką ar jų porą, pavyzdžiui, akimirką iš atostogų ar idėją vaikų gimtadieniui. Tai nieko tokio, tačiau šiuo atveju aš labai nustebau, nes visa tai buvo daroma tendencingai. Mūsų šeimos nuotrauka – profiliui, vaikų nuotrauka su apdovanojimais – ant viršelio ir daugybė kitų nuotraukų iš mūsų švenčių ir kelionių bendrame anketos sraute. Nesuprantu, kam visa tai. Tam profiliui sukurti buvo panaudotas ilgas įdirbis. Čia jau tikrai nebuvo norima pasidalinti nuotraukomis dėl gero tikslo. Matyt, tai buvo daroma su tikslu gal net nusikalstamai veiklai, pavyzdžiui, prisirinkus sekėjų ir draugų prašyti pinigų ar pan.“ – svarstė pašnekovė.

Netikra anketa buvo sukurta ne Stumbrų šeimos vardu, tačiau tikėtina, kad paskyrą valdė lietuvis, kadangi informacija buvo skelbiama lietuvių kalba.

„Ketvirtadienio vakarą ėmiau gauti daug žinučių su klausimu, ar tai mano nuotraukos. Iš pradžių net nelabai supratau, pamaniau, kad gal koks virusas keliauja, kurį atsidarius galima prarasti savo duomenis. Bet po kelių panašių žinučių nusprendžiau patikrinti. O patikrinus iš tiesų buvo didelė nuostaba. Tai labai nemalonu.

Pagrindinis dalykas, kuris piktina, yra tas, kad spekuliuojama vaikų nuotraukomis. Tai visiškai nederama. <...> Tuo metu kai parašiau įrašą apie tai savo feisbuke, man dukra pasakė, kad tame profilyje atsirado mano sūnaus Gabrieliaus rungtynių nuotraukos. Tai itin nemaloni situacija“, – Delfi pakartojo moteris.

Nepaisant to, gerų žmonių dėka netikras ir, ko gero, piktų kėslų turėjęs profilis buvo greitai pašalintas.

„Esu labai dėkinga savo draugams, kurie greitai sureagavo ir pranešė feisbuko administracijai apie tai. Mes taip pat kreipėmės dėl šio profilio, tad ta anketa buvo gana greitai panaikinta. Tad visas tas nuotraukų rinkimas, laimei, išėjo perniek. Džiaugiuosi savo sekėjų sąmoningumu, nes dar prieš man parašant įrašą apie šį įvykį, gavau žinutes iš žmonių, kurie be jokių raginimų patys pranešė apie šį netikrą profilį. Suveikė benduomeniškumas, už jį esu labai dėkinga“, – sakė verslininkė.

Inga tikina, kad ateityje dėl panašios situacijos ji yra nusiteikusi kreiptis ir į teisėsaugą.

„Jei dar kartą šis žmogus tai pakartos, pranešti apie tai feisbukui neužteks, reiks ir į kitas instancijas. Gal tai buvo moksleivis ar studentas, kuris norėjo pajuokauti, bet kiekvienas juokas turi savas ribas, o jas peržengus gresia atsakomybė. Nereikia į tokius dalykus žiūrėti pro pirštus, reikia sudrausminti ankstyvoje stadijoje. Tikiu, kad tokiu būdu galima išvengti didesnių pasekmių“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (459)