Viena žinomiausių visų laikų grupių Lietuvoje buvo priversta kreiptis į teismą pastebėjus, kad legendiniu pavadinimu pasinaudojusi grupė – „Hiperbolė Tribute Band“ – tą daro be leidimo ir galimai apgaudinėja savo klausytojus.

Tikrosios „Hiperbolės“ nariai Igoris Berinas, Ričardas Bartusevičius ir Viktoras Prapras ėmė varstyti teismų duris, norėdami užkirsti kelią be leidimo naudojamam grupės vardui, kuris yra registruotas kaip prekių ženklas – esą nukentėjo ne tik jie, bet ir klausytojai, kurie galėjo susigundyti laiko patikrintu „Hiperbolės“ pavadinimu ir tik todėl įsigyti bilietus.

Teismo procesas buvo pradėtas dar 2018-ųjų vasarą. Grupės nariai ir jų atstovas į teismą kreipėsi prašydami uždrausti naudoti grupės prekių ženklą. Atsakovai savo ruožtu ėmėsi kontratakos – teismui pateikė priešieškinį, prašydami panaikinti to ženklo registraciją, kadangi jis esą jau daugelį metų nebenaudojamas, nes grupė nebekoncertuoja.

Minima byla užsitęsė, proceso metu keitėsi teisėja, tačiau praėjusią savaitę legendinės grupės nariai ir jų advokatas galiausiai išgirdo teismo sprendimą, kuris tenkino jų norus. Teismas pripažino, kad „Hiperbolė Tribute Band“ kolektyvo nariai pažeidė prekių ženklo teises, uždraudė jiems jį naudoti, o jų priešieškinys dėl galimo ženklo panaikinimo buvo atmestas.

Kolektyvas, pavadinimu „Hiperbolė Tribute Band“, koncertavo ne vienerius metus, rengė turus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Įtariama, kad pasinaudodami „Hiperbolės“ pavadinimu legendinėmis dainomis publiką grupė galėjo linksminti ir privačiuose vakarėliuose, pavyzdžiui, gimtadieniuose ar vestuvėse.

„Hiperbolė“ prekinis ženklas (viršuje) ir į jį panašus pavyzdys (apačioje)

Vos prasidėjus procesui teismas kolektyvą įpareigojo „Hiperbolės“ prekių ženklo nebenaudoti.

Teismo sprendimą, naudingą „Hiperbolei“, kita pusė gali apskųsti iki balandžio 30 d. Delfi žiniomis, atsakovai planuoja teikti apeliaciją.

„Hiperbolės“ advokatas: tai jau antra byla, ginant grupės interesus

Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo grupės „Hiperbolė Tribute Band“ nariams koncertinėje veikloje uždrausta naudoti prekių ženklą „Hiperbolė“, Delfi pakomentavo ir legendiniams muzikantams atstovaujantis advokatas Adomas Kunčius.

Pasak pašnekovo, jo klientai buvo priversti kreiptis į teismą po to, kai jų prekių ženklu buvo pasinaudota be savininkų leidimo. Atsakovai koncertuodavo prisidengę „Hiperbolė Tribute Band“ arba „Hiperbolė Akustiškai“ pavadinimais. Be to, žodis „Hiperbolė“ buvo naudojamas reklamuojant jų koncertinę veiklą, sukoncentruojant dėmesį į šį žodį, o ne į „Tribute Band“ ar „Akustiškai“ – jie būdavo užrašomi daug mažesniu šriftu, neryškiomis raidėmis. Taip būdavo sukuriamas įspūdis, kad konkretus koncertas yra sietinas su pačios grupės „Hiperbolė“ visų ar dalies narių dalyvavimu.

Teismas, atmetęs atsakovų priešieškinį dėl galimo prekių ženklo panaikinimo, sutiko su legendinės grupės narių argumentais, kad ženklas „Hiperbolė“ yra vis dar aktualus ir naudojamas, kadangi šios grupės įrašai iki šiol yra prekyboje, o jos atliekamų dainų galima klausytis per „Spotify“, radiją bei žiūrint televiziją.

Adomas Kunčius

„Ši byla yra jau antroji, kurioje legendinės grupės „Hiperbolė“ nariai gina savo interesus – Vilniaus apygardos teismas yra patenkinęs ir ieškinį prieš Artūrą Minalgą, Viačeslavą Lancovą, Alvydą Šiaulį ir MB „Maitinimas ir pramogos“, kurie veikė kaip „Hiperbolė Projektas“. Iš šių asmenų yra priteista ir žala – dalis pajamų, gautų už koncertus.

Nors tai tik pirmosios instancijos teismo sprendimai, šios bylos yra reikšmingos tuo, kad teismai principingai įvertino situacijas, kai asmenys, prisidengdami žinomos grupės pavadinimu, gavo pajamas iš analogiškos veiklos – koncertų. „Hiperbolė“ prekių ženklas šioje neteisėtoje veikloje buvo naudojamas labai intensyviai – reklaminiuose plakatuose, skelbimuose internete buvo išryškinamas žodis „Hiperbolė“, taip siekiant sukurti įspūdį, kad šios grupės turi kažkokį ryšį su legendine grupe, nors visi šie asmenys neturėjo jokių sutikimų nei iš vieno iš prekių ženklo „Hiperbolė“ savininko. Atsakovai tiek teisme, tiek ir viešai kalba netiesą, kad neva buvo pasirašyta sutartis dėl prekių ženklo naudojimo su vienu iš Hiperbolės narių, tačiau tokio susitarimo nebuvo. Naivus atsakovų aiškinimas, kad į grupės pavadinimą įrašius žodį „tribute“, galima naudoti įstatymo saugomą originalios grupės pavadinimą ir taip pelnytis iš koncertų, buvo visiškai paneigtas. Manau, šios bylos ir jų viešinimas prisidės prie prekių ženklų savininkų apsaugos plačiąja prasme – tie, kurie galvojo apie tokį „verslą“, pagalvos dar kartą ar tikrai verta tai daryti“, – Delfi teigė advokatas A.Kunčius.

„Hiperbolės“ nariai rėžė iš peties: tai – apgailėtinas mėgdžiojimas

Grupės narys V.Prapras džiaugiasi teismo sprendimu ir dėkojo advokatui, „ginant grupės „Hiperbolė“ narių teisėtus norus, siekiant teisingumo ir kovojant su nesąžiningais veikėjais“.

Legendinės grupės narius papiktino ne tik faktas, kad jų prekių ženklas buvo naudotas be jų sutikimo, o ir tai, kad jų vardu prisidengęs kolektyvas, kaip teigiama, stokojo profesionalumo.

„Tie žmonės, prisidengę mūsų grupės „Hiperbolė“ vardu, koncertavo ne vienerius metus. Bandėme jų paprašyti nustoti tą daryti, bet jie tiesiog nereagavo ir toliau grojo mūsų dainas visur skelbdami, kad tai atseit „tribute“, t.y. pagarba „Hiperbolei“. Čia jokia pagarba, o pasityčiojimas, nes jie ne tik neturėjo mūsų sutikimo, bet ir labai prastai grojo“, – savo kolegai antrino I.Berinas.

Igoris Berinas

„Tikiuosi, kad šie žmonės atras savyje padorumo ir sustos, supratę, kad elgėsi labai neteisingai“, – pridūrė jis.

Neeiline situacija stebėjosi ir legendinės grupės dainininkas Michailas Garberis, kuriam „Hiperbolė“ brangi iki širdies gelmių.

„Pavadinimas „Hiperbolė“ atėjo į mano gyvenimą 1975-aisiais metais, kai tapau grupės nariu. Nuo to laiko jis lydi mane visur ir visada, ypač kai grupė susilaukė tiesiog milžiniško populiarumo. Man „Hiperbolė“ – tai plačiai skambantį muzika, šimtai anšlaginių koncertų, laimingos šokančių ir kartu su mumis dainuojančių žiūrovų akys, gilūs ir stiprūs jausmai“, – Delfi pasakoja pašnekovas.

M.Garberiui nėra gaila, jei jų grupės dainas atlieka kiti kolektyvai, tačiau dainininkui apmaudu, kad atsiranda tokių muzikantų, kurie naudojasi laiko patikrintu prekių ženklu „Hiperbolė“.

„Lietuvos įstatymai nedraudžia atlikti bet kokią dainą, jeigu dėl jos atlikimo neprieštarauja kompozitorius ir teksto autorius. Vieno iš jų draudimas negalioja. „Hiperbolė“ nekūrė dainų tekstų, todėl patys niekam negalime uždrausti jas atlikti. Bet niekados to ir nesiekėme.

Kitokios emocijos sukyla, kai mūsų dainos atliekamos prisidengiant „Hiperbolės“ vardu, be teisių turėtojų sutikimo jį naudoti. Ypač aktyviai tokią veiklą išvystė „Hiperbolė Tribute Band“. Pritaikę žodį „tribute“ (angliškai reiškiančiu „duoklė, veiksmas, pareiškimas ar dovana, skirta parodyti dėkingumą, pagarbą ar susižavėjimą“), kurio prasmė ne kiekvienam Lietuvos piliečiui yra suprantama, jie naudojo gerai žinomą „Hiperbolės“ pavadinimą žiūrovams pritraukti. Net užrašas reklamose buvo identiškas žinomam „Hiperbolės“ prekių ženklui.

Bet tai nebuvo „tribute“. Toks projektas numato, kad „tribute“ atlikėjai turi atitikti originalą ne tik vizualine prasme, bet ir atlikimo kokybe, kuri turi būti nepriekaištinga, identiška originalui. Net negaliu įsivaizduoti, kad tokiam atlikimui nebūtinas teisių turėtojų leidimas ir meninės projekto dalies suderinimas. Viso to „Hiperbolė Tribute Band“ nepadarė, tai buvo teisinis pažeidimas ir apgailėtinas mėgdžiojimas“, – tikino dainininkas.

M.Garberis taip pat mano, kad grupei turėtų būti atlyginta patirta žala.

„Siekiant sustabdyti neteisėtą veiklą – registruoto prekių ženklo „Hiperbolė“ panaudojimą – hiperboliečiai buvo priversti kreiptis į teismą, nes gražiuoju su mėgdžiotojais susitarti nepavyko. Uždraudus naudoti prekių ženklą nebūtų ir koncertų, nes neliktų klaidinančios žiūrovus pritraukiančios reklamos, kad gros „Hiperbolė“.

Kadangi mėgdžiotojai nesiteikė susitarti gražiuoju, po perspėjimų ir toliau koncertavo, galiu teigti, kad jie dėl vaizdo prisidengę žodžiu „tribute“ paprasčiausiai „kalė“ pinigus, užgrobę mūsų ilgus metus puoselėtą gerą vardą, įvaizdį ir vertingą – ne tik muzikine prasme, bet ir pinigine išraiška – prekių ženklą. Todėl laikyčiau, kad patirta žala turėtų būti atlyginta“, – teigė jis.

Kaip ir kolegos atlikėjas džiaugiasi teismo sprendimu, kuris tenkino jų lūkesčius.

„Kiek teko domėtis, tokio pobūdžio bylos, kai ginčijamas neteisėtas žinomos muzikinės grupės prekių ženklo panaudojimas, yra pirmos Lietuvoje. Todėl advokato indėlis į teigiamą teismo sprendimą yra labai svarus“, – kalbėjo M.Garberis.

Pasak pašnekovo, šios bylos sprendimas sukuria teisinę praktiką, kuria atsiradus panašioms aplinkybėms ateityje, galės remtis teismai.

„Hiperbolė Tribute Band“ narys: sužaidė ambicijos ir pavydas

„Jų pavadinimo nebenaudojame nuo 2018-ųjų metų, nuo pat bylos pradžios, tad dabar tai buvo tik formalumas, užtvirtinimas. Jokio piktnaudžiavimo nėra“, – teismo sprendimą Delfi komentavo Anatolijus Kapustinas.

„Kita pusė norėjo, kad tai įsiteisintų, norėjo paskelbti tai, paviešinti, kad va, žiūrėkite, kokie apsišaukėliai“, – teigė muzikantas.

Pasiteiravus, ar šio ginčo nebuvo galima išspręsti draugiškai, be teismo įsikišimo, A.Kapustinas teigė, kad ilgą laiką jiems pavyko išlaikyti taiką, tačiau prieš porą metų esą viskas pasikeitė.

„Koncertavome daug metų, organizatoriai mokėjo už autorines teises LATGAI, ilgą laiką viskas buvo gerai. Tiesiog čia yra užgautos ambicijos ir lietuviškas pavydas. Patys 20-imt metų nieko nedaro ir kitiems neduoda. Bet gyvenimas nesustoja, mes grosim toliau“, – pasakojo jis.

Kolektyvo narys save ir savo kolegas gina. Pasak jo, vardas esą turi simbolizuoti legendinę grupę todėl, kad programoje skamba kadaise „Hiperbolės“ atliktos dainos.

„O ką daryti? Žmonės turi atpažinti, kas bus grojama. Iš pradžių buvo teigiama, kad neva žmonės buvo klaidinami, bet teismui pristatėme bilietų platintojo raštą, kad per visą laikotarpį, kiek buvo koncertuojama, nebuvo nė vieno nusiskundimo ir nė vieno prašymo grąžinti pinigus už bilietus. Tačiau teismas to neįvertino, matyt, remiamasi vis tiek oficialiais nuostatais, straipsniais apie prekių ženklo naudojimą. Patirties su „tribute“ Lietuvoje nėra, teisminės praktikos irgi nėra, todėl yra, kaip yra. Aišku, bandysime apskųsti šį sprendimą, tik tas karas yra gana beprasmiškas, nes mes jau to vardo nebenaudojame. Tas apskundimas dabar yra tam, kad pažiūrėtume kitų teisėjų nuomonę, iš smalsumo – ar vis dėlto tai buvo neteisėta, ar visgi teisėta. Nepaisant to, pasikartosiu – mes to vardo nebenaudojame“, – teigė pašnekovas.

„Kaip ir minėjau, pagrindinis viso to motyvas – užgautos ambicijos ir lietuviškas pavydas. Tai mano žodžiai“, – pridūrė jis.

Tikėtina, kad „Hiperbolės“ nariai teisme sieks ir žalos atlyginimo, tačiau šio žingsnio A.Kapustinas ir jo kolegos nebijo, kadangi, pasak jo, jų grupė nesiekė pelno – jie legendines dainas esą grojo iš meilės muzikai.

„Mes beveik jokių įplaukų neturėjome, čia mūsų hobis, tiesiog grojome tas dainas. O renginių organizatoriai, kiek žinau, patyrė tik nuostolius nuo šių koncertų organizavimų. Daug žmonių nebuvo, praktiškai tuščios salės, būdavo apie 30-40 žmonių salėje. <...> Tai nebuvo mūsų darbas, tai – mūsų hobis. Mes kiekvienas turime kitus kasdienius darbus, tai nebuvo mūsų pagrindinė veikla. Čia būdavo tik pagrojimas, mylime „Hiperbolę“ ir grojame jos dainas. Žmonėms reikia to, nes niekas jų jau nebedainuoja“, – tikina pašnekovas.

Pasiteiravus, ar kolektyvas savęs nelaiko nei apgavikais, nei mėgdžiotojais, A.Kapustinas teigė, kad jų grupė atitinka visas įprastas „tribute“ normas.

„Mes esame „tribute“. Juk kokių „Bitlų“ yra šimtai „tribute“ grupių ir niekas dėl to teismuose nesibylinėja, kadangi visi supranta, kad tai tėra dainų atlikimas. Jei žmogui tai įdomu, jis perka bilietą ir eina paklausyti, o dainų autoriai nuo to užsidirba. Sunku vertinti, kiek buvo sėkmingas šis „tribute“ projektas, arenos nesurinkome, važiuodavome per kultūros centrus, nedidelėse salėje, ten tikrai nedaug žmonių būdavo, nebuvo jokių stebuklų, dėl to ir žala menka. Galime įrodyti, kad mes įplaukų beveik neturėjome“, – Delfi sako jis.

Tiesa, net ir po šio teisminio ginčo A.Kapustinas sako neturintis pykčio – jis ir toliau jaučia šiltus jausmus „Hiperbolei“ bei šios grupės atliktoms dainos.

„Mes nenustojome jos mylėti. Šis ginčas nepaneigia pačių dainų, kurios yra labai geros, jas dainuosime ir toliau. Mes net nesiginčijome, juk nebenaudojame to vardo. Neturim pykčio. Mums reikėjo scenos, mums reikėjo groti, o tie pinigai yra juokas“, – tikino Anatolijus.

Kaip Delfi teigė advokatas A.Kunčius, „Hiperbolė Tribute Band“ nuo 2018-ųjų metų nenaudoja „Hiperbolė“ prekių ženklo ne todėl, kad taip nusprendė patys, bet todėl, kad tai jiems daryti uždraudė teismas, pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones.

„Bet kokiu atveju, byla dar nėra baigta, nes įsiteisėjusiu teismo sprendimu pripažinus, kad prekių ženklas „Hiperbolė“ buvo naudojamas neteisėtai, turėsime grįžti prie žalos priteisimo klausimo. Akivaizdu, kad atsakovai gavo pajamų iš koncertų, nes bilietai į jų koncertus buvo platinami“, – kalbėjo advokatas.

Legendinė Lietuvos grupė „Hiperbolė“, kaip pasakoja jos nariai, visada viską darė iš širdies ir iki šiol nepamiršo muzikos, todėl gerbėjams palieka viltį apie galimą sugrįžimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)