Nors Jurga kas dvi savaites grįžta į Lietuvą, koronaviruso nulemti apribojimai moterį kiek ilgiau uždarė Ispanijoje – čia gyvena ispanų tautybę turintis menininkės vyras, dailininkas Linas Lago. Jurga teigia, jog šioje šalyje žmonės netiki oficialiai skelbiama susirgimų koronavirusu statistika. Įvairūs šaltiniai nurodo skirtingus skaičius, tad vadovautis jais, pasak juvelyrės, nėra prasmės.

„Medikų, žiniasklaidos priemonių, valstybinių institucijų duomenys nesutampa, žinoma tik tiek, kad Ispanijoje padėtis – viena rimčiausių pasaulyje. Apie ėjimą į viešas vietas nėra jokios kalbos. Galiu išeiti iš namų vieną kartą per dieną, tačiau tik su dokumentu, nes bet kada priėjęs pareigūnas gali jo paprašyti. Taip pat negalime išeiti dviese – jei vedu į lauką šunį, tai darau viena. Išties, šiuo metu gyvename lyg kitoje realybėje“, – prisipažįsta Jurga.

Po vieną privalu ne tik vaikščioti, bet ir važiuoti automobiliu, o jei keleiviai du, vienas jų privalo sėdėti ant mašinos galinės sėdynės, priešingoje pusėje, nei sėdi vairuotojas.

„Be dokumento ir įtikinamos priežasties negalima išvykti iš miesto. Anksčiau tai buvo galima padaryti darbo tikslais, tačiau nuo šios savaitės kone visos įmonės jau uždarytos – dirba tik dalis valstybinių įstaigų, vaistinės, maisto prekių parduotuvės“, – sako ne tik Lietuvoje žinoma menininkė ir užsimena, jog pati dabar iš namų išeina tik nusipirkti produktų ir išvesti šunį.

Norint apsipirkti parduotuvėje, pasak Jurgos, taip pat reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Į patalpą vienu metu įleidžia apie 15 žmonių – priklausomai nuo parduotuvės kvadratūros.

„Žmonės stovi eilėje per metrą vienas nuo kito prie parduotuvės įėjimo. Būtiniausių prekių gali nusipirkti tik du ar keturis vienetus – pavyzdžiui, valymo priemonių, muilo. Pas mus, kaip ir daugelyje kitų šalių, yra medicininių kaukių deficitas, išpirktas tualetinis popierius. Pastarasis fenomenas man kelia juoką – vakaruose visi masiškai jį perka, kol kas nepasidomėjau, ar ir japonai elgiasi taip pat“, – juokiasi menininkė.

Juvelyrė pripažįsta, jog pati panikos ir baimės nejaučia.

„Manau, kad tokie suvaržymai kaip tik išeis į naudą – jų dėka įvertinsime savo teises ir laisves. O kartais tiesiog reikia susiveržti diržus ir tą laisvę apriboti sąmoningai, juk tikėtina, kad nuo to priklauso jei ne tavo paties, tai galbūt kažkieno kito gyvybė. Labai elementarūs dalykai, apie kuriuos anksčiau nebuvome susimąstę“, – Delfi pasakoja pašnekovė.

Pasiteiravus Jurgos, ar ispanai sąžiningai laikosi karantino, moteris patvirtina, kad vietiniai gyventojai siekia apsaugoti vienas kitą ir suvokia susidariusios padėties rimtumą.

„Ispanams labai svarbios tradicijos – jie itin vertina šeimą. Ir toji šeima nėra tik mama, tėtis ir vaikas, ši sąvoka apibrėžia kone visą giminę. Tad niekam nekyla jokių abejonių, kodėl reikia būti namuose. Ispanai nesijaučia suvaržyti, suvokia, kad gydymo įstaigos nebegali priimti visų pacientų, o juo gali tapti ir labai artimas žmogus. Tipinis ispanas galvoja – kas bus, jei mano močiutę paguldys koridoriuje? Kas bus, jei neužteks ventiliavimo aparatų? Todėl tikrai nieko nenutiks, jei tapsime paprastesni ir kurį laiką pasėdėsime namuose. Galbūt nukentėsime finansiškai, bet išgelbėsime artimą žmogų. Taip mąsto tikras ispanas“, – teigia prekės ženklo YURGA įkūrėja.

Dėl ateities šiek tiek neramu kiekvienam – su kiekviena diena prastėjanti ekonominė padėtis bei nežinia, kas bus rytoj. Menininkė sako, jog dabar svarbu gyventi užsidarius tarp keturių sienų, kad koronavirusą būtų galima suvaldyti.

„O dėl finansų krizės – link jos jau kurį laiką ėjome labai natūraliai, labai organiškai. Nutiko ne taip, kaip tikėjomės, tačiau sutikite, jog pastaruoju metu buvo daug netikrų vertybių, iškreiptos moralės. Atėjo laikas atskirti grūdus nuo pelų. Tad ekonomine prasme šis laikas – natūrali atranka. Tie, kurie iš tiesų yra stiprūs, tikrai išliks“, - mintimis dalijasi J. Lago.

Juvelyrei šis laikas itin produktyvus. Jurga teigia, jog šiuo metu pati sėda prie juvelyrikos stalo ir užsiima gamyba – į ją sutelkė visą dėmesį, o rinkodaros niuansus paliko ateičiai.

„Kiti juvelyrai taip pat dirba namuose – su savo kolektyvu bendrauju nuolat, o kiekvieną klientą ar užsakovą galiu patikinti, kad užsakymus vykdome ir toliau vykdysime laiku. Plaukiame pagal srovę, o kartais dar pagalvoju, kad šia prasme mano visas gyvenimas buvo karantinas“, – šypteli šiuo metu Ispanijoje esanti menininkė.

Jurga tikisi, jog koronavirusas mus išmokys taisyklingos higienos ir kiek pakreips vertybių skalę – ši taps skaidresnė ir tikresnė.

„Gal pagaliau nustosime vaikščioti čiaudėdami, nebevyksime su temperatūra į darbus, nebelaikysime atsakingais tų, kurie ateina dirbti sirgdami. Higienos etika yra labai svarbi. Taip pat, manau, tapsime šiek tiek labiau racionalesni, imsime vertinti skaidrius dalykus – kalbu ir apie literatūrą, ir apie meną. Čia taip pat reikalinga higiena. Išgryninsime profesionalumą, paliksime terpę atsiverti išties talentingiems žmonėms“, – mintimis dalijosi tarp Lietuvos ir Ispanijos gyvenanti juvelyrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)