Kritika padeda tobulėti, tik ją reikia atsirinkti

Dainininkė ir dainų autorė Jurga Šeduikytė, rodos, viešai stipriai kritikuojama nebuvo niekad. Galbūt todėl, kad į kritiką ji reaguoja tyliai, su piktais komentatoriais nesirieja, laiko ramią ir tvirtą savo, kaip kūrėjos, poziciją. Visos aplinkinių pastabos, jos teigimu, padeda tobulėti: reikia tik gerai jas atsirinkti.

Kritiką dainininkė iš viso skiria į dvi rūšis: konstruktyvią ir „niekinę“.

„Dėl pirmosios kreipiuosi į savo vidinį balsą, o į antrąją stengiuosi žiūrėti kaip į debesis – tegul plaukia pro šalį“ – sako moteris.

Konstruktyvioji kritika Jurgai – atviros ir tiesmukiškos draugų pastabos, į kurias dainininkė gilinasi dažniausiai: „Draugų klausau ir net bandau keisti kūrybą. Kartais išeina tikrai geriau, o kartais lieku prie savo vizijos“.

Jurga Šeduikytė / Foto: Karolinos Vaitonytės

Jos manymu svarbu nepaskęsti kitų nuomonėje ir išlaikyti savo poziciją. Kita kritikos rūšis, su kuria J. Šeduikytė susiduria, yra niekinės ir piktos aplinkinių pastabos. Dainininkė sako piktiems komentatoriams jaučianti gailestį, tačiau net ir tokioje kritikoje randa gėrio.

„Ir vadinamo heiterio pastaboje slepiasi faktas, kad pritraukei masinio klausytojo dėmesį“, - sako Jurga.

Nepaisant komentarų piktumo, J. Šeduikytė sako, kad į bet kokius komentarus stengiasi žiūrėti vis atviriau ir save pamatyti iš kritikuojančiojo pusės. Suprasti pastabas, bet tuo pat metu ir nepaleisti savo įsitikinimų bei likti unikalia asmenybe – vienas iš Jurgos Šeduikytės iššūkių.

Jei labai kažko nori – netrukdys jokie kritikai

Erika Vitulskienė jau kelerius metus kuria plius dydžio drabužius, dar praėjusiais metais ji atidarė ir savo vardo mados namus. Po kiekvienos kolekcijos pristatymo internete be pagyrų dar pasipila ir negatyvūs komentarai: vieniems netinka drabužių modeliai, kiti kritikuoja kainas, treti prisikabina net ir prie pačios E. Vitulskienės įvaizdžio.

Pokalbį apie kritiką E. Vitulskienė pradėjo žodžiais: „Aš nesu pati geriausia pašnekovė šia tema“.

Todėl, kad, kaip sako žinoma moteris, į kritiką ji dažniausiai nekreipia dėmesio. Mados namų įkūrėja teigia dažnai klausanti artimųjų patarimų, tačiau į piktus aplinkinių komentarus nereaguoja visiškai.

Erikos Vitulskienės patarimai išleistuvėms

„Bet kuris žmogus, kuris atsistojo nuo sofos ir kažką padarė visad sulauks kažkokių komentarų: ir teigiamų, ir neigiamų. Komentarų nesulaukia tik tie, kurie nieko nedaro. Tai normalu“ – savo suvokimu dalinasi E. Vitulskienė.

Mados namai ir plius dydžių drabužių kūryba moteriai yra labai lauktas svajonės išsipildymas. Dėl savo svajonės moteris spjovė į viską: nuo aplinkinių kritikos iki stereotipų; dega aistra darbui ir nė neketina sustoti.

Kritikai atremti svarbus palaikymas

Skaudžių kritikos strėlių dėl savo paties klaidos sulaukė 2015 metų "X Faktoriaus" dalyvis Jonatanas Kazlauskas. Pasirodymo metu vaikinas keliskart pamiršo atliekamos dainos žodžius. Vos pasirodymui pasibaigus J. Kazlauskas gavo ne tik skaudžių projekto teisėjų replikų, bet ir kandžios aplinkinių kritikos. Krito jaunojo muzikanto pasitikėjimas savimi, užplūdo nusivylimas dėl neįvykdytos užduoties.

Tuo metu į susidariusią situaciją vaikinas sako reagavęs itin skaudžiai: „Viskas buvo labai nauja, didelė scena, kameros, gerbėjai... Tuo metu reagavau tikrai nemažai, bet aplink esantys žmonės mane labai palaikė ir padėjo sumažinti stresą“.

J. Kazlauskas dažnai mini artimųjų palaikymo svarbą. Muzikantas sako, kad jei projekto metu nebūtų turėjęs palaikančių artimųjų, tikriausiai būtų bent trumpam sustojęs kurti ir pailsėjęs.

Jonatanas Kazlauskas/Bretos Zamblauskaitės nuotr.

„Jauniems atlikėjams palaikymas yra labai svarbus ir jei jie palaikymo negaus, galvos, kad tai ne jų sritis“ – palaikymo svarbą įvardija muzikantas.

Nepaisant kandžių replikų, J. Kazlauskas ir toliau kuria, o iš kritikos šiuo metu semiasi įkvėpimo: „Kritika mus motyvuoja ir moko, svarbu atskirti, kuri kritika yra teisinga“.

Kas antras į psichologus kreipiasi dėl kitų kritikos

Psichologės Ugnės Juodytės teigimu, beveik kas antras į psichologus besikreipiantis asmuo iš esmės su asmeninėmis problemomis susiduria dėl kitų kritikos. Mums rūpi, ką pagalvos kiti, tačiau jei į kritiką reaguojame itin skaudžiai, U. Juodytės teigimu, reikėtų spręsti didesnes problemas.

Kritika labiausiai skaudina tada, kai patys kažkuo savyje abejojame arba kai kritikai užgauna silpnąją mūsų vietą.

Ugnė Juodytė

„Reikia pažinti save, kur labiausiai skauda. Tada reikia suprasti, kodėl taip yra ir tai spręsti. Reikia dirbti su savimi, nes kritika yra galimybė augti ir mokytis“, - sako ji.

Jei esame visiškai savimi patenkinti, jokie kritikai negali mūsų įžeisti. Atvirkščiai - kritika gali ne tik žlugdyti, bet ir stipriai motyvuoti kurti.

Dizainerė Erika Vitulskienė ir muzikantai Jurga Šeduikytė bei Jonatanas Kazlauskas rodo puikų pavyzdį, kad teisingai pasitelkus kritiką galima pasiekti įspūdingų rezultatų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)