„Tai – išskirtinė moteris. Nors man su ja labai artimai bendrauti neteko, apie ją teko girdėti labai daug gražių pasakojimų“, – Delfi sako dainininkė Vaida Genytė.

„Ji buvo dainininkė iš didžiosios raidės. Ji gerbė žiūrovą, sceną, net ir pačiame paprasčiausiame Lietuvos kaimelyje ji žiūrovus stebindavo gražiomis suknelėmis, išeidavo pasipuošusi ir pasitempusi. Tai didžiulis pavyzdys mums visiems, kaip turi atrodyti dainininkas. Ji jautė didžiulę pagarbą žiūrovams, nešė žavesį tiek savo vidumi, tiek išore.

Man teko garbė ją įkūnyti projekte „Muzikinė kaukė“. Tikrai labai daug ją stebėjau, domėjausi ja, kad gerai atlikčiau savo vaidmenį. Tai tikrai galiu pasakyti, kad ji man paliko didžiulį įspūdį, kaip atlikėjas turi atrodyti scenoje, kaip nešti grožį žmonėms. O pagarba scenai ir žiūrovui jai buvo pirmiausia, ir jai nebuvo svarbu, kiek žmonių ją stebi. Gaila labai, bet mes visi ne amžini“, – tikino pašnekovė.

Atlikėjai antrino ir kita scenos senbuvė – Birutė Petrikytė, kuri Nelly pažinojo labai artimai ir jai iki šiol jaučia dėkingumą.

„Tai iš tikrųjų buvo labai daug pasiekusi atlikėja, ją žmonės labai gerbė ir mylėjo – lygiai taip pat ir aš ją mylėjau. Ji man buvo pirmoji mokytoja ir davė labai daug. Buvo kokie 1974-ieji, kai ji man sukrovė visą lagaminą savo drabužių, su kuriais aš eičiau į „Vilniaus bokštų“ konkursą. Tiesa, ji buvo gera psichologė, kadangi ant to lagamino viršaus ji padėjo tą suknelę, kurią, jos nuomone, aš ir turėjau vilkėti.

Tai, ką aš išmokau iš jos – išeiti į sceną ir nusilenkti publikai. Nors dabar tai šou renginiuose nyksta, pamirštama, tarsi tampa nereikalinga, tačiau tą tikrai iš jos išmokau.

Ji kartu su vyru labai mane globojo. Būnant 8-oje ar 9-oje klasėje dainavau tarsi per nosį, o jie man padėjo pagrindus, kaip reikia dainuoti. Kaip vaikui, kuriam iki 3-ejų metų turi būti viskas suformuota. Vėliau pagrindiniai dalykai mažai besikeičia. Už tai jiems esu labai dėkinga, kad jie mane suformavo kaip vaiką, kaip dainininkę. <...>

Ką čia bepasakysi – tai nuostabiai graži moteris, kuri labai mokėjo su visais bendrauti, turėjo savo nuomonę. Labai gaila, kad ji išėjo, nes ji turėjo labai didelę savo gerbėjų auditoriją. Gaila, bet yra, kaip yra. Mes visi stovime eilėje ir neaišku, kada mus pakvies. Reikia džiaugtis, kad ji nemažą amžių nugyveno, gaila tik tiek, kad ji dar galėjo dainuoti, jei ne liga, kurią ji pakirto. Labai gaila.

Liko Arvydas, kuriam skiriu didžiausią užuojautą, tikiu, kad jam labai skaudu ir sunku, bet mūsų toks gyvenimas. Tą turime suprasti. Netekome labai garbaus žmogaus, aš netekau savo pirmosios mokytojos“, – pakartojo B. Petrikytė.

Artimą ryšį su dainininke palaikęs kunigas Arūnas Peškaitis buvo tas žmogus, kuris Delfi patvirtino apie jos netektį.

„Aš su ja bendravau ne paskutinėmis akimirkomis, o prieš dvi ar tris dienas. Ji kalbėjo, kad jai labai blogai. Ji sakė, kad pats jai neskambinčiau, nes ji būtinai man dar pati paskambins. Bet šiandien man paskambino jos vyras“, – pasakojo jis.

Scenos legendos vyras Arvydas Paltinas savo mylimąją slaugė iki pat paskutinės minutės.

„Įsivaizduokite jie kartu praleido 57-erius metus, sunku net nupasakoti, kaip žmogus jaučiasi. Aš sakiau Arvydui, kad jis skambintų, jei reiks kokios pagalbos. Blogiausia, kad jie taip toli – Vokietijoje“, – jautriai kalbėjo pašnekovas.

„Mirė epocha. Mirė legenda“, – pridūrė jis.

Dainininkė Liveta Kazauskienė BNS sakė buvusi didelė N. Paltinienės gerbėja nuo vaikystės, o vėliau užsimezgusi draugystė peraugo ir į pasirodymus bendruose koncertuose.

„Ji buvo mūsų estrados primadona, estrados ikona, karalienė tikrąja to žodžio prasme. Mums su Petru ji buvo mokytoja, scenos mama. Ji man yra padovanojusi ir suknelių, batukų. Kaskart kai koncertuodavome jungtiniuose koncertuose, ji rūpinosi, kad gerai atrodyčiau, visada pažiūrėdavo užkulisuose. Mokė manierų, bendrauti su gerbėjais. Ji buvo nepasipūtusi, nepasikėlusi, būdavo labai šilta, atrasdavo galimybę su kiekvienu pasikalbėti“, – N. Paltinienę prisiminė L. Kazlauskienė.

Su vyru Petru ji sako viešėjusi N. Paltinienės namuose Manheime dar pernai gegužę, per motinos dieną – tuomet dainininkė jau sunkiai sirgo. Bet net ir tuomet, pasak L. Kazlauskienės, kolegė ir jos šeima juos priėmė itin šiltai.

„Ji buvo tas žmogus, kuris nepastebėdavo, kas nepasisekė, sakydavo tik gražiausius dalykus. Kai pasitikdavo, atrodydavo, kad mūsų pasirodymas buvo aukščiausio lygio, ji mus išbučiuodavo“, – pasakojo L. Kazlauskienė.

Be kita ko, ji užsiminė, jog N. Paltinienė dovanojo savo sceninius rūbus mados istoriko Aleksandro Vasiljevo fondui – tikimasi, kad kolekcija papildys ir Baltijos šalyse planuojamą estrados dainininkų sceninių rūbų paroda.

Kolegos taip pat pastebi, kad N. Paltinienė buvo giliai tikinti, to nesibodėdavo demonstruoti ir scenoje.

„Ji visada per koncertus giedodavo „Ave Maria“. Ji gaudavo glėbius gėlių, bet visas gėles po koncertų nunešdavo Vilniuje, prie Marijos Aušros Vartuose, buvo labai pamaldi, religinga, dėkojo Dievui visą laiką už visus gerus žmones, meldė visiems sveikatos, ramybės šeimose“, – pasakojo L. Kazlauskienė.

N. Paltinienės vyro Arvydo Paltino ansamblyje „Kopų balsai“ karjerą pradėjęs dainininkas Edmundas Kučinskas sako dainavęs čia iki pat 1982-ųjų, kai kolegos išvažiavo gyventi į Vokietiją. Jis pats sako dar prieš dvi savaites, vasario 16-ąją sveikinęs telefonu N. Paltinienę su 91-uoju gimtadieniu.

„Šiais laikais yra gerų dainininkių, jos dainuoja išlavintais, techniškais balsais, bet nėra tokio sąlyčio su žiūrovu. Tais laikais Nelė Paltinienė, Stasys Povilaitis buvo megažvaigždės, bet juos reikėjo matyti tuo metu, kai jie buvo populiarumo viršūnėje. Bet ji iš tiesų mokėjo būti žvaigžde ne tik scenoje, ji mokėjo būti žvaigžde ir gyvenime – tai buvo reikalinga“, – pasakojo E. Kučinskas.

Jis sako, kad dainininkės talentą lydėjo ir tam tikri kaprizai, ji buvo itin reikli kolegoms.

„Talentingas žmogus visada iš aplinkinių, kurie dirba šalia, reikalauja maksimumo, dėl to, kad jis ir pats atiduoda maksimumą. Ji buvo reikli repertuarui, reikli kiekvienam muzikiniam taktui, nes tuo metu visada grojome gyvai, labai daug dirbdavome. Tai buvo savaime suprantama“, – BNS prisiminė E. Kučinskas.

Turint omenyje tuometinės estrados madas, anot jo, buvo įprasta ir netgi sveikintina dainuoti verstas užsienio atlikėjų dainas. E. Kučinskas sako, kad dalimi jo repertuaro asmeniškai rūpinosi ir N. Paltinienė.

„Mano buvę populiarūs „Meilės laiptai“ yra Nelės surastas kūrinys. Ji rūpindavosi tuo. Mes dainuodavome trise – ji su Eugenijumi Ivanausku dainavo duete, ir aš, kaip jaunas atlikėjas. Ji kaip žmogus buvo itin geras, visada padėdavo, atiduodavo save iki galo, atiduodavo dūšią“, – tvirtino dainininkas.

Premjeras ir Seimo pirmininkas taip pat reiškia užuojautą mirus estrados dainininkei N. Paltinienei.

„Anapilin iškeliavo daugiausiai metų dainavusi solistė N. Paltinienė, kuri buvo žinoma net kelioms mūsų kartoms. Netekome iškilios asmenybės, nusipelniusios Lietuvos muzikai ir kultūrai. Šią sunkią netekties valandą reiškiu gilią užuojautą artimiesiems, bičiuliams, kolegoms,“ – sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, reikšdamas užuojautą artimiesiems ir dainininkės gerbėjams, pabrėžia jos tembro išskirtinumą, vidinę eleganciją ir įsimintinas dainas.

„Lietuvos Nelly – tai išskirtinis tembras, neblėstantis žavesys ir iki širdies gilumos žinomos dainos. Savo vidine elegancija ir neapsakomu muzikos ir grožio pajautimu scenos karalienė metų metus puošė mūsų kultūrinį ir visuomeninį pasaulį, neabejotinai puoš ir muzikos istoriją“, – BNS sako V. Pranckietis.

Socialiniuose tinkluose scenos žvaigždė taip pat jautriai išlydima kitų dainininkų, žinomų žmonių, bičiulių ar gerbėjų. Šiai netekčiai abejinga likti negalėjo ir Ingrida Kazlauskaitė – L. Kazlauskienės, kuri artimai bendravo su Nelly, dukra.

„Ilsėkitės ramybėje, mūsų nuostabioji scenos Primadona, Nelly Paltiniene. Dėkojame Dievui už dovaną – pažinti Jus, Jūsų draugystę, globą, svetingumą ir šiltą šypseną, kurią pamenu nuo pat savo vaikystės... Užuojauta gerb. Maestro Arvydui Paltinui ir visiems artimiesiems. Labai liūdime ir negalime suvokti, kad atėjo metas ištarti „Sudiev“... Ramios kelionės į Dangaus karalystę... Visada išliksite mūsų širdyse, dainose ir maldose“, – tikino dainininkė.

„Jau seniai, seniai supratome, jog dviejų kelių nėra.. Ilsėkis, Primadona“, – Nelly dainos žodžiais savo mintis netekties dieną išreiškė dainininkė Berta Timinskaitė.

Delfi primena, kad tikslūs dainininkės gimimo metai nėra žinomi, neišlikus dokumentams, tačiau savo gimtadienį ji šventė vasario 16-ąją. Manoma, kad dainininkė mirė sulaukusi 91-erių.

Kol kas oficialių žinių apie laidotuves nepranešama, tačiau manoma, kad N. Paltinienė amžinojo poilsio atguls Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Vokietijoje paskutinius savo gyvenimo metus praleidusi N. Paltinienė gydėsi sudėtingas peršalimo komplikacijas. Tačiau net gulėdama ligos patale ji neprarado optimizmo, bendravo su kolegomis, šeimos nariais ir vis prisimindavo tuos, kurie lankė juos koncertus.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)