Trečius metus skaičiuojantis restoranas vakarui žinomus žmones nukėlė į Italiją. Kas gali būti geriau už autentiškos itališkos virtuvės skonį – švieži, rankų darbo makaronai, burnoje tirpstantys padažai, ravioliai, bruschettos, picos, o dar ir puiki kompanija… Net ir akylai savo svorį sekančios garsenybės šį vakarą nesivargino skaičiuoti kalorijų, rašoma pranešime spaudai.

Paraugati atsinaujinusio meniu atvyko Marija Palaikytė, Skaiva Jasevičiūtė, Elena Puidokaitė su vyru Tadu Bruzguliu ir dukra Saule, Audronė Bunikienė, Kristina Kaikarienė, Simona Starkutė, Teresa Ulozienė, Tomas Legenzovas, Jevgenijus Trofimovas, Saugirdas Vaitulionis, Viktorija Jakučinskaitė ir Vitalijus Jančenkovas su dukromis, Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė, Diana Dargienė su dukra Une ir kiti.

Svečiams buvo pristatyta naujovė – įvairiausių spalvų makaronai. Štai oranžiniuose makaronuose buvo juntamas morkų skonis – jie buvo patiekti su jautienos ir baravykų padažu, juoduose – naudotos sepijos, o padažas pagamintas iš lašišos ir pomidoriukų. Ragaudami raudonus makaronus garsenybės juto burokėlių skonį, kurie buvo patiekti su fetos sūriu, o žali – su špinatais, prie jų buvo derintas vištienos ir spalvotų marinuotų paprikų padažas.

Anot restorano šeimininkėa Sandros Jaraitytės-Scippa, svečiai jiems nė akimirkai neleidžia užmigti ant laurų ir vis ieškoti kulinarinių naujovių, todėl neseniai apsilankiusi Italijoje, kuriuos ji vadina savo antrais namais, gimė idėja makaronus dar labiau praturtinti ne tik skoniu, bet ir spalvomis.

Italiją dievinanti dizainerė Audronė Bunikienė sakė, kad praeitame gyvenime tikrai buvo italė. Jai čia viskas labai artima – maistas, kultūra, temperamentas, muzika, itališkai ji net pati laisvai kalba.

„Jei Lietuvoje stoviu ant dviejų kojų, tai Italijoje – keturiomis – taip tvirtai aš ten jaučiuosi“, – šypsosi A. Bunikienė.

„Noriu džiaugtis gyvenimu – kalorijų niekada neskaičiuoju. Valgau viską, kas skanu. Skaniai pavalgyti man yra vienas gyvenimo malonumų. O ypač, kai tai yra italų virtuvė“, – pasakojo Audronė Bunikienė.

TV ir radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė į maistą žiūri visai kitaip. Jai tai – tik energijos šaltinis.

„Mane močiutė nuo pat mažens mokė taisyklės – gyveni ne tam, kad valgytum, o tam, kad gyventum. Todėl maistas man yra tiesiog būtinybė. Nesu iš tų gurmanų, kurie mėgausis ir kels milijoną patiekalų į instagramą“, – sako ji.

Nors kalorijų neskaičiuoja ir dietų nesilaiko, visgi laidų vedėja pripažįsta, kad turi prisižiūrėti, ką valgo. Tą ji daro nuo 23-ejų, kai sulėtėjo medžiagų apykaita.

„Turiu stebėti savo meniu, deja, neišlošiau šioje genų loterijoje, ką jau padarysi, – juokiasi Skaiva. – Jei galėčiau, kiekvieną dieną valgyčiau makaronus ir keptas bulves. Tačiau jei taip daryčiau, greičiausiai būčiau dvigubai didesnė nei dabar. Žinau, kad italams pavyksta nesustorėti, bet dėl savęs nebūčiau tokia tikra.“

Dažnai Italijoje besilankanti mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė pripažįsta, kad šią šalį ypač myli dėl maisto. Italų virtuvė – jos mėgstamiausia. „

„Italų patiekaluose labai svarbu produktai, paprastumas. Manau, kad Lietuvoje mes vis dar per daug ieškome imantrumo ir per daug sintetiname valgį lėkštėje, iš jo piešiame meną, ne tiek daug dėmesio skirdami skoniui. Aš visgi prijaučiu tai itališkai tradicijai, kuriai rūpi, koks bus skonis, o ne tik kompozicijos“, – kalba Marija Palaikytė.

Marija sako esanti viena tų, kurią maistas daro laimingesnę. „Italų kultūroje būtent maistas buria artimuosius, tai jiems yra neišvengiama komunikacijos, buvimo drauge priemonė. Man tai labai artima – mano šeimoje taip pat pagrindinė idėja būna ne valgyti, o susitikti ir praleisti laiką“, – pasakoja ji.

Maisto tema Marijai tampa artimesnis ir profesiškai – štai neseniai ji skaitė pranešimą apie maistą, meną ir madą.

„Didieji prekiniai ženklai vis dažniau atidaro savo restoranus. Kodėl? Nes vartotojas nori vartoti prekinį ženklą visais pavidalais – nori apsirengti „Gucci“ drabužiais, nešiotis šuniuką šio ženklo rankinėje, nori, kad jų automobilio salonas būtų dekoruotas „Gucci“ logotipu. Todėl prie viso to Florencijoje buvo atidaryta ir „Gucci“ kavinė, į kurią ir toliau žmonės eina vartoti mados ženklo“, – pasakojo Marija Palaikytė.

„Ogmios mieste“ įsikūręs restoranas „La Pasta“ lietuvius ne tik pažindina su tikrais itališkais skoniais, bet ir sugalvojo gudrybę

„Atnaujinome meniu, makaronuose bus daugiau spalvų. Ieškojome, kas būtų ir sveika, ir gražu. Be to, palengvinome darbą tėvams – jiems nebereikės tiek stengtis bandant įsiūlyti maistą savo vaikams – matydami tiek žaismingų spalvų, mažieji patys nori ragauti“, – šypsosi restorano savininkė Sandra Jaraitytė-Scippa.

Pasak restorano savininkės, lietuviai gali pasigirti išties išlavintu skoniu. Vis daugiau keliaudami, autentiškos itališkos virtuvės ragavę įvairiuose Italijos kampeliuose, jie puikiai žino, kokius skonius, tekstūras, produktus turėtų rasti ir apsilankę restorane Lietuvoje.

S. Jaraitytė-Scippa ramina savo svorį akylai sekančius klientus – nuo itališkų patiekalų tikrai nesustorėsite. Pasak jų, kalbos, kad nuo šio maisto priaugsite papildomų kilogramų – tikras mitas.

„Italai kiekvieną dieną valgo makaronus, jiems tai yra būtinybė. Tačiau ar jūs kada nors matėte nors vieną apkūnų italą? Pagal statistiką, tai mažiausiai nutukusi tauta. Aš ir pati nepraleidžiu dienos be makaronų porcijos ir svoriu nesiskundžiu“, – juokėsi Sandra Jaraitytė-Scippa.

Renginio akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)