Šauktinių sąraše esu pažymėta 3240 numeriu. Tuo metu, kada brolis man pranešė šią žinią – dirbau. Pradžioje man buvo juokinga, klausiau savęs, kodėl būtent man gyvenimas atsiunčia tokias išdaigas nuolat? Atsakymas mano pačios sau pačiai buvo paprastas – gyvenimas žino, kad Zofijai visados „viskas gerai“, jog aš susitvarkysiu. Tada man parašė artimieji, kad dėl manęs jaudinasi ir vaikinas, klausdamas, kas bus“, – akimirką, kai sužinojo apie tai, kad yra kviečiama į karo tarnybą, prisimena pašnekovė.

„Trumpam pravirkau, prisidegiau cigaretę, suėmiau save į rankas ir pasakiau sau, kad kaip nors susitvarkysiu, kaip susitvarkau visada. Pateiksiu atšaukimo į kvietimą tarnauti šaliai, kurioje negyvenu ir esu translytė moteris, o ne vyras, formą, o jei reikės – grįšiu iš Londono ir bendrausime su psichologais arba advokatais. Aš nieko nekaltinu, nes Lietuvos dokumentuose esu užvadinta „vyru“, bet man apmaudu, jog su tuo tenka susidurti tokiems pat žmonėms kaip man, bet jie yra daug jautresni“, – DELFI kalbėjo Zofija.

Translytė laukia nesulaukia, kada ji taps moterimi ne tik išoriškai, bet ir oficialiai, todėl jau tvarkosi reikiamus dokumentus.

„Kryptingai noriu eiti dokumentų keitimo link, bet tam reikia laimėti teismą Lietuvoje, prieš Lietuvą ir konstituciją“, – pasakoja ji.

„Šiuo metu gyvenu Londone. Tuoj bus mano tikrasis gimtadienis – man sukanka 23-eji metai. Taip pat vasario pirmąją bus metai laiko, kada tęsiu hormonų keitimo terapiją“, – pridūrė iš Kybartų kilusi Zofija.

Iš gimtosios šalies emigravusi translytė dirba kavinėje bei modeliu, turi vaikiną ir kuria tinklaraštį, pavadinimu „Zofija Witch“. Be to, ji vysto projektus, kovojant už translyčių žmonių teises ir toleranciją.

„Svajoju tolimoje ateityje grįžti į Lietuvą, turėti savo sodybą prie miško, bet paskutiniu metu mano svajonės tolsta, nes čia, Jungtinėje Karalystė, gyvenu pilnavertį gyvenimą, kuriame galiu būti savimi, Zofija, esu mylima ir apkabinta, kai man sunku ar skauda“, – tikina pašnekovė.

Pasiteiravus, ar bent yra menkiausia galimybė Zofiją išvysti kariuomenėje, ji patikino, kad jai tai visai ne prie širdies.

„Deja, į karo tarnybą eiti nenorėčiau ir savęs tame išbandyti taip pat. Nors ir gerbiu visas moteris bei jų pasirinkimą, aš nesijaučiu ta, kuri galėtų būti imituojamo karo lauke, kaip ir tuo labiau – nepalaikau karo idėjos jokiu būdu“, – DELFI kalbėjo ji.

DELFI dėl situacijos susisiekė su KAM, kuri klausimą perdavė Karo prievolės ir komplektavimo tarnybai (KPKT) ir šia tema pateikė oficialų komentarą.

„Atlikti karo prievolę yra Lietuvos Respublikos konstitucijoje numatyta pareiga visiems vyrams, šiuo metu šaukiamiems nuo 18 iki 23 metų.

Jeigu Lietuvos Respublikos pilietis turi asmens dokumentą, kuriame įvardinta, kad jis yra vyras, todėl ir visos teisinės nuostatos galioja kaip vyrui. Tad ne išimtis yra ir karo prievolės klausimai. Asmenys, išoriškai atrodydami kaip moterys, negali savaime nuspręsti, kad jiems nereikia atlikti karinės įskaitos procedūrų. Tai nėra savaiminio atleidimo ar atidėjimo faktas ir tokios tarnybos atidėjimo priežasties nėra numatyta Lietuvos Respublikos Karo prievolės įstatyme“, – DELFI teigė KPKT Viešųjų ryšių ir verbavimo skyriaus vedėja Giedrė Kazlauskienė.

Primename, kad minimuose sąrašuose – apie 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių. Iš jų į tarnybą planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus.

Karo prievolininkų sąrašas sudarytas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterine programa.

Pašauktiems jaunuoliams pranešimai paštu siunčiami nebebus, todėl tie, kurie gali būti įtraukti į sąrašus, tai turėtų pasitikrinti internetiniame puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)