Visi vakaro metu ragauti tortai pagaminti nenaudojant kiaušinių, balto cukraus, mielių, margarinų, hidrintų riebalų, konservantų, skonio stipriklių ir kitų organizmui nesveikų dalykų. Gaminant šiuos tortus buvo naudojamas eko rudasis cukrus, eko ką tik malti lietuviški spelta miltai, eko riešutai, džiovinti vaisiai. Desertinės svečiai taip pat įvertino ir veganiškus, raw, begliutenius ir becukrius tortus, - rašoma pranešime spaudai.

Vakarui desertai buvo pagaminti nuo nulio – pradedant biskvitais, kremais, glaistais, baigiant riešutų sviestu, sezamo pastomis, uogienėmis, net šokoladu. Gamybos procesas buvo ilgesnis ir sudėtingesnis, nes nenaudojama želatinos ar sintetinių dažų. Desertų receptai nekopijuoti, visi gimę čia. Tam, kad pasiektų lentyną tokie, kokie yra dabar, kai kuriems reikėjo net metų laiko.

Į Vilniuje, „Ogmios mieste“ įsikūrusį restoraną atvyko seniai viešumoje matyta renginių organizatorė Erika Purauskytė su dukromis, sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė su šeima, pianino mokytoja Diana Dargienė su dukra Une, sporto ir geros savijautos treneris Jeanas Claude'as su šeima, komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis, aktorė Redita Dominaitytė su vaikais, dainininkė Renata Voitechovskaja-Norvilė su sūnumis ir dukra.

Mitybos specialistė I. Trusovė teigia, kad šie tortai – puiki alternartyva nesveikiems kepiniams ant Kūčių ar Kalėdų stalo. Tinklaraščio apie sveiką mitybą autorė peržvelgė degustuotų tortų sudėtį. Sojų pienas, migdolų miltai, įvairios uogos, agavų ar klevų sirupas yra būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir naudinga mūsų organizmui.

Labiausiai I. Trusovei patiko tortas „Uogis“ – gaivus, neapsunkinantis organizmo, ne per daug saldus, pagardintas kokosų grietinėle. „Žinoma, labai svarbu yra saikas. Net ir salotų nereikėtų suvalgyti 5 kg per dieną. Nors ir sveikas, šis tortas taip pat yra skirtas pasimėgauti, o ne valgyti iki kol telpa“, – sakė I. Trusovė.

Aktorė R. Dominaitytė pasakojo pirmą kartą paragavusi sveikų tortų būtent šiame renginyje. Ir, kaip patikino, skoniu nenusivylė, o liko maloniai nustebinta. Moteris pasakojo neturinti nieko bendro su konditerija – namuose kepa tik obuolių pyragą. R. Dominaitytės šeima labai mėgsta saldumynus, tiesa, juos moteris leidžia valgyti tik savaitgaliais. Todėl šie tortai galėtų tapti alternatyva kenkiančioms bandelėms, šokoladui ar riebiam pyragui.

„Norint pagaminti gardų kepinį, reikia idėti daug laiko, pastangų, o aš neturiu tam įgūdžių. Manau, kad namuose nėra prasmės daryti tokius tortus, kokius šį vakarą ragavome. Tai nepadaroma – reikia lankyti kelias paskaitas, kad sugebėtumei. Man labai patiko tortas „Uogis“ – lengva tekstūra, puikus skonis. Labiausiai mūsų receptoriams buvo įprastas „Griliažinio“ torto skonis. Visuomenė tampa vis sąmoningesnė, atsisako nevertingų maisto produktų ir pasirenka sveikesnės mitybos kelią“, – sakė žinoma teatro aktorė.

Dainininkė R. Voitechovskaja-Norvilė pasakojo, kad veganiškas ir vegetariškas maistas jai nėra naujiena. Jos draugė, atlikėja Neringa Nekrašiūtė yra veganė, gastrolių metu pavaišinanti ir scenos kolegas tokiu maistu.

„Neturiu nieko prieš veganišką mitybą. Viskas labai skanu, jei man kažkas gamintų taip kiekvieną dieną, galėčiau būti vegane. Man reikia mėsos, tačiau kai patiekale soja įgauna jos skonį, man tas tinka ir patinka“, – kalbėjo renginio viešnia.

Dėl sveikatos ir noro išsivalyti organizmą, R. Voitechovskaja-Norvilė septynias dienas valgė tik veganišką maistą. Žinoma moteris matinosi žaliavalgiškais patiekalais. Tiesa, labiausiai ją nustebino tai, kiek laiko ir finansų reikalauja ši mityba.

„Lietuvoje vaisiai, daržovės nėra pigūs. Taip pat, brangu ir daug laiko reikalauja žaliavalgiškų kokteilių gaminimas. O kur dar visokios užtepėlės... Reikia vis sukti galvą, ką čia pasigaminus, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų“, – patirtimi dalinosi R. Voitechovskaja-Norvilė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)