Apie tai, kas nutiko šį savaitgalį ir dabartinę situaciją M. Pareščius prabilo savo socialinio tinklo "Facebook" profilyje. Tiesioginėje transliacijoje, kurią tikėtina stebėjo ir minėto serverio nariai, IT specialistas pabrėžė, kad tokia užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

„Turėjau šiokį tokį nuotykį šiomis dienomis. Nuotykis susijęs su instagramu, jo lietuviškais ir užsienietiškais profiliais“, – savo tiesioginę transliaciją pradėjo ekspertas.

„Situacija buvo tokia, kad praėjusios savaitės antroje pusėje bičiuliai ėmė rašyti, kad užmesčiau akį į tai, kas vyksta „Discord“. „Discord“ – tai programinė įranga, kuri yra skirta forumams, kurie kuriami susirašinėjimo pavidalu. Produktas orientuotas į žaidėjus, bet lietuviai pas mus gudresni, todėl sugalvojo tai naudoti pletkams. Lietuvoje „Discord“ turime serverį, pavadinimu „Pletkai“, kurio atsiradimas yra labai keistas.

Turėjau vieną klientą-bičiulį, kurį labai jau smarkiai apšmeižė, aptaškė purvais „Vinted“ forume, kaip bebūtų keista. Tame forume buvo galimybė rašyti įvairiomis temomis, skaityti jas. Užsiveisė žmonių krūvelė, kurie užsiima pletkais, susigalvoja nebūtus dalykus ir pletkina. Teko pabendrauti su „Vinted“ administracija: pabendrauti tiek man, tiek advokatams, kad tokių šiukšlių pas juos nebūtų. Iš pradžių „Vinted“ visa tai sustabdė, o vėliau panaikino galimybę rašyti pletkininkams.

Pletkininkai sugalvojo, kad reikia ieškoti kitos erdvės, kitos smėlio dėžės. Pradžioje buvo įkurtas vienas „Discord“ serveris, kurio administracija po kurio laiko jį uždarė. Po to buvo suskurtas kitas serveris, dalis narių atėjo į jį. Šis „Discord“ serveris panašus į turgaus bobas. Tokio lygio dar nemačiau. Nuo ryto atsikelia žmonės ir diskutuoja, apie ką pakalbėti.

Situacija tokia, kad žmonės vieni kitus šmeižia, juos fotografuoja, kelia videoturinį. Mano klientai yra dažniausiai žinomi žmonės Lietuvoje, kadangi tik tokius asmenis ten ir apkalba. Kurį laiką šis pletkų turgelis egzistavo šalia. Tačiau galiausiai jis ėmė veikti pagal baudžiamus dalykus. Dalis narių, kurie yra tenai, tikrai galėtų atsakyti už savo veiksmus pagal Baudžiamąjį kodeksą, jie daro nusikaltimus. Pavyzdys, laužėsi į kitų žmonių anketas: feisbukas, instagramas, gmail ir pan. Mes tuos žmones žinome, mes juos stebime. (...)

Susiklostė aplinkybės, kad vieno iš mano bičiulių instagramo profilis buvo nulaužtas. Ten buvo perimta anketa, nulaužus slaptažodį. „Discord“ pletkininkai nusprendė pasikviesti tą hakerį į savo serverį – gal jis galėtų daugiau kokių išdaigų prikrėsti? Išėjo taip, kad lietuviškas pletkų serveris gavo draugelį, slapyvardžiu Ruby.

Jis buvo pakviestas į lietuvišką serverį, jame moterėlės jį ėmė garbinti. Vaikis ėmė daryti zbitkus. Turėjo nusilaužęs vieno indo instagramo profilį. Šie profiliai būna patvirtinti/patikrinti arba ne. Tik tikros pasaulio žvaigždės gali turėti patvirtintą anketą. Šis Ruby turėjo vieno indo anketą, turinčią 66 tūkst. sekėjų, ir ją naudojo kibernetiniam terorizmui. Nežinau, kaip kitaip pavadinti tuos veiksmus, ką jis darė.

Jis paimdavo norimos anketos duomenis, pavyzdžiui, Mariaus Pareščiaus, kas buvo atlikta šį savaitgalį. Informaciją, taip, kaip aš esu save prisistatęs, jis nukopijuodavo pas save, pavogdavo ir profilio nuotrauką. Jis viską perkeldavo į indo patvirtintą profilį. Iš pažiūros – kaip ir viskas gerai, jis turi patvirtintą anketą, neva jis yra tikrasis žmogus, kurį turėtų gerbti visas pasaulis, instagramas. (...)

Netrukus po to, pletkininkai nusprendė, kad Ruby yra žvaigždė, kuriai reikia padėti – bendromis jėgomis naikinti jiems nepatinkančių instagramerių profilius. Ką jie daro? Jie surenka krūvą žmonių, turinčių instagramo anketas, ir su tais profiliais reportuoja, kad tikrasis Marius Pareščius yra netikras profilis, neva jis pažeidžia instagramo taisykles. Kadangi instagramas neturi normalaus supporto, jie turi tik robotukus, kurie praeina pro anketas ir nusprendžia, pagal nustatytas funkcijas, kuris yra tikrasis profilis, o kuris – ne. Išeina taip, kad žmonės su tikraisiais duomenimis yra blokuojami, jų instagramo profiliai yra išjungiami. Taip nutiko man, taip nutiko dar keturiems daug sekėjų turintiems žmonėms. Visa tai pavirto į skandalą.

Turime išsisaugoję duomenų, kaip visas šis organizuotas nusikalstamumas veikia. Aš tai taip vadinu, nes tai yra vis dėlto žmonių terorizavimas, žmonių sukurto elektroninio turto naikinimas, gąsdinimas, šmeižtas. Ši informaciją išėjo viešai. Netrukus po to ir mane, Marių Pareščių, visi sulipę į krūvą ėmė bullinti (liet. tyčiotis) ir užblokavo mano instagramo profilį. Dabar jo nebeturiu. Deja, šiai dienai esu užblokuotas. Tiesa, pasakysiu vieną naujieną, manęs instagrame ir nebuvo. Mane vienas bičiulis paskatino susikurti šį profilį, jame buvo keli tūkstančiai sekėjų, jis buvo niekinis, tad niekuo man nepakenkėt. Šis profilis buvo tarsi medaus puodynė, į kurią suskrido visos muselės – jis buvo skirtas tam veiksmui, kurį jūs padarėte. Tam, kad jūs parodytumėte, kaip tai darote, kad ateityje galėčiau ginti savo klientus“ , – į dalį minimo „Discord“ serverio narių kreipėsi IT specialistas.

„Prieš savaitę turkas Ruby buvo išmestas iš „Pletkų“ serverio dėl to, kad moterėlės per daug įsismagino, administratoriai pamatė, kad viskas baigsis pareiškimais policijoje. Visi veiksmai ėmė darytis nevaldomi: tik kažkam pakenkti, kažką pažeisti. Instagrameriai, kurie turi sekėjų ir kuria turinį, netekę savo anketų, pajus nuostolį, kadangi tai jų darbas. O nuostoliai šiais laikais yra kriminalas.

Situacija tokia, kad nebuvo gautos pajamos dėl tam tikrų besislepiančių savo veidus žmonių veiksmų. Tiesa, dalis po slapyvardžiais besislepiančių žmonių jau yra identifikuoti, tiesiog kaupiame sąrašėlį ir sprendžiame, ką daryti toliau. Jei tie veiksmai tęsis, kviesime tuos jau identifikuotus žmones į policiją. Pradėsime ikiteisminius tyrimus, ko gero, jų bus daug. Kam žaisti su vienu, jei „gerą laiką“ galima padaryti dideliam kiekiui žmonių?

Kadangi mūsų influencerių yra per visą Lietuvą – pareiškimai irgi bus per visą Lietuvą, kratos tai pat, kadangi šie veiksmai buvo vykdomi iš visos šalies. Viskas dėl to, kad tokiu būdu buvo naikinamas turtas. Jeigu tai būtų buvęs tik pasižaidimas, kaip tai daro mokykloje – būtų viena, bet dabar yra nuostoliai. Man tokiose bylose jau yra tekę būti, tokie nuostoliai įprastai yra išieškomi. O nusikaltimo įrankiai yra konfiskuojami – kompiuteriai, telefonai ir pan.

Tai darantys, dar kartą pagalvokite, ką jūs darote – tai nėra grasinimas, o įspėjimas. Padarėte klaidą, ateityje to nedarysite? Viską suprantu. Bet yra, kaip yra. Turime jūsų tapatybes. Kai kas „Discorde“ tinkle jas atskleidė“, – tikino M. Pareščius.

Ekspertas pabrėžė, kad Lietuvoje 1990-aisiais taip pat karaliavo organizuotas nusikalstamumas: reketas, vagystės ir t.t. Tačiau laikui bėgant teisingumas vis tiek laimėjo.

„Taip buvo realiame gyvenime, o dabar – virtualiame. Padarius nuostolius reikia už juos atsakyti. Reikia padengti ir nuostolius, ir moralinę žalą. Teks tampytis po policiją, teismus – galvokite!“, – pakartojo jis.

IT specialistas pabrėžė, kad minimas serveris jau daugiau nei metus yra stebimas, renkamos ekrano nuotraukos, informacija ir kiti duomenys.

M. Pareščius taip pat patikino, kad jau bendradarbiauja su policija, kad internete būtų kuo saugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)