D. Montvydas jau vakare žino, dėl ko verta keltis ateinančią dieną

Atlikėjas Donatas Montvydas mėgsta kruopščiai susiplanuoti dienas, mėnesius, kelti sau konkrečius tikslus ir sekti, ar pavyksta juos įgyvendinti. Kaip atrodo jo rytas?

„Esu vandens žmogus. Todėl kasryt lendu į dušą ir ten praleidžiu bent 20 minučių. Man tai labai svarbu, net nežinau kodėl, bet tai mano naujos dienos pradžios ritualas – vanduo. O darbus dažniausiai susidėlioju dar prieš eidamas gulti. Kai žinau, ką rytoj darysiu – tuomet galiu ramiai eiti miegoti", – sako atlikėjas.

Kas jam suteikia energijos ir motyvacijos keltis ryte? D. Montvydas sako, jog jei keltųsi nežinodamas, ką tądien veiks – jaustų stresą.

„Jei neturi susiplanavęs dienos, tai ką – belieka drybsoti namuose? Nežinia, stresas man sujauktų būsimą dieną. Kai turi dienos tikslus – automatiškai turi keltis ir juos daryti. Rytas, mano akimis yra pakankamai svarbus. Tačiau man dėlioti dienos tikslus ryte būtų sudėtinga – verčiau tai padaryti iš vakaro ir ryte naujomis, „šviežiomis" akimis juos peržvelgti", – svarsto D. Montvydas.

Jis prisipažįsta, jog kartais pažvelgus į savo dienos planus suvokia – tai tikrai ne vienos dienos darbas, skelbiama pranešime spaudai.

Psichologė Laura Rimkutė: atsikėlęs 5 ryto gali dirbti, kol pasaulis stovi vietoje

Verslo psichologė, lektorė ir koučerė Laura Rimkutė seka garsių verslininkų ir vadovų pavyzdžiu –ji išsiugdė įprotį keltis 5 valandą ryto ir teigia, jog tokiu metu gali dirbti visiškai neblaškoma ir užbaigti susikaupimo reikalaujančius darbus.

„Esu ankstyvo kėlimosi fanatė. Negana to, visai neseniai perskaičiau knygą apie tai, kaip visi turėtų keltis 5 valandą ryto. Ir pati taip darau. Tai yra laikas sau – šis laikas gali būti skirtas mano asmeniniam tobulėjimui ar augimui. Susiplanuoju, ką turiu padaryti visai savaitei", – sako L. Rimkutė.

Kai kuriais darbo dienų rytais ji važiuoja į jogos užsiėmimus, kurie prasideda 7 valandą ryto. Kai užsiėmimai nevyksta – bėga 5 kilometrus kartu vedžiodama šunį. Kai kuriais atvejais – tiesiog dirba ir sako, jog šis laikas – fantastiškai produktyvus.

„Šeima dar miega ir pasaulis dar „stovi vietoje". O tu gali dirbti. Todėl tuo metu – nuo 5 iki 7 valandų ryto – dirbu pačius svarbiausius, daugiausia susitelkimo reikalaujančius darbus. Šiuo metu padarytos užduotys būna tos, dėl kurių labiausiai džiaugiuosi", – sako pašnekovė.

Vėliau, pasak L. Rimkutės, diena įsuka mokymais ir susitikimais, būna daug bendravimo, šurmuliuojančios aplinkos ir nelieka laiko atsitraukti, sutelkti dėmesį.

Tačiau ar tokia dienotvarkė tiktų „pelėdoms"?

„Neseniai klausiau Robin Sharma (garsaus pasaulio lektoriaus ir koučerio, – red. past.) pranešimo – aš pritariu jam, kad tas kėlimasis ryte – kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas. Tačiau dėl „pelėdų" – manau, kad tai daugiau klausimas. Kai kurie žmonės negali anksčiau nueiti miegoti. Bet ką reiškia – negali? Tiesiog reikia taip disciplinuoti savo vakarą, kad 9 valandą jau būtum lovoje. Ir tuomet galėsi anksti atsikelti", – sako L. Rimkutė.

Jos teigimu, vakarais mus įsuka daug įvairių trukdžių. Ją pačią anksti keltis išmokė gimęs kūdikis – Laura daugelyje literatūros šaltinių buvo skaičiusi apie kėlimosi anksti naudą, tačiau tik gimus vaikui suprato, kad iš tiesų sugeba tai padaryti. Išmokusi keltis anksti ji nusprendė nebeatsisakyti šio įpročio.

„Žinau, kad žmogaus smegenys yra labai lanksčios ir prisitaiko prie įvairių aplinkybių, tad kodėl nepabandžius tokios rutinos?"– ragina psichologė.

Kas suteikia motyvacijos taip anksti keltis? L. Rimkutė įsitikinusi – jei myli tai, ką darai – kelsies ir eisi.

Jonas Nainys: išanalizavau savo darbo dieną ir supratau, kad ji yra darbo naktis

Paskutinei L.Rimkutės minčiai labai pritaria didžėjus ir prodiuseris Jonas Nainys. Tačiau jis yra saldaus miego rytais fanatikas.

„Aš ilgai kovojau su savo nenoru keltis anksti ryte. Graužiausi, kad pramiegu dieną. Tačiau paanalizavau savo darbo dieną ir supratau, kad ji yra... darbo naktis! – šypsosi J. Nainys. – Gyvenu visai kitu ritmu ir man netinka derintis prie didžiosios visuomenės dalies, kuri pradeda darbą 8 valandą ryto ir baigia 5 vakaro. Natūralu, kad gyvendamas naktinį gyvenimą, savaitgaliais grįždamas namo tik 6-7 valandą ryto, turi kažkada pailsėti." Todėl J. Nainys pirmadienį skiria poilsiui, sau, žmonai ir artimiesiems.

„Nenoriu keltis pirmadienį ir įrodinėti sau, kad štai – aš dirbu, galiu dirbti! Savaitgaliai dažniausiai būna intensyvūs – tiek kelionės į užsienį, tiek renginiai Lietuvoje. Tad rytais nesikeliu anksti. Vis tiek susidėlioju aiškų dienos planą ir tuomet nebėra nervų: „O Dieve, gi pramiegojau!" – sako jis.

Žinomas didžėjus ir prodiuseris ragino nežiūrėti, kada keliasi jūsų kaimynas ar bendradarbis, o pagal savo pajėgumus ir dienos ritmą, susidėlioti darbo ir poilsio grafiką.

„Čia tas pats, kaip atėjus į sporto salę: visi nori užsiauginti raumenis, tačiau vienas gali pakelti 100 kilogramų, o kitam reikės pradėti nuo 20 kilogramų svarmenų. Reikėtų pažvelgti į save iš šono, įvertinti, kiek Tau konkrečiai reikia poilsio, kiek kartų per dieną reikia pavalgyti, kokiomis valandomis geriausiai sekasi nudirbti darbus. Sutinku, kad atrasti tą ritmą ne visada yra lengva - tačiau atlikus šią užduotį galima dirbti produktyviau. Pripažinkite – juk kartais sėdime darbe tik tam, kad sėdėtume, paskendę socialinėse medijose", – svarstė pašnekovas.

J. Nainys taip pat mano, kad „vyturiais" ir „pelėdomis" ne gimstama, o tokie įpročiai susiformuoja dėl žmogaus gyvenimo būdo.

„Mes su Simute taip pat tildome tą žadintuvą daugybę kartų – niekuo nesiskiriame nuo įprastų žmonių. Visiems norisi patogiai šiltai gulėti ir ilsėtis", – juokiasi J. Nainys.

Tačiau jis sutinka, kad keltis iš lovos priverčia mėgstama veikla ir svarbios vertybės.

„Jei turi tikslą tapti geriausiu didžėjumi, tai net pažadintas naktį ir pakviestas ateiti į studiją – kelsies ir eisi. Bet jei kas pažadintų ir sakytum: „Einam, Jonai, bulvių kast!". Na, tikrai neičiau! Gerai, gerai, gal vieną kartą nueičiau, bet antrą – tikrai ne. Todėl ir keltis į nemylimą darbą – yra tikra kančia", – emocingai dėstė pašnekovas.

Pasak Jono Nainio, atradus, kas būtent Tau svarbu – net lauki ryto, kad galėtum pradėti naujus prasmingus darbus.

Visi šio straipsnio pašnekovai 2020 sausio 3-4 dienomis renginyje „Efektyvus metų startas" parodys kaip praktiškai susikurti metų tikslus, pasidalins savo naudojamais metodais, kurie padės pasiekti norimų rezultatų. Renginio programa skirta dviejų dienų darbui, kurio rezultatas – kasdien turėti daugiau laiko tam, ko ištikrųjų norime savo gyvenime

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)