Lapkričio 22-ąją dieną jau minėtame serveryje, kuriame renkasi po paveiksliukais ir įvairiausiais slapyvardžiais besislepiantys asmenys, nutarė pasikėsinti į vieną populiariausių porų socialiniuose tinkluose – Artur Swan ir Ievą Swan. Tiesa, ne tik „Motyvuoti atletai“ dėl piktavalių susivienijimo prarado savo „Instagram“ profilius, tokiu pat būdu savo anketą prarado ir interneto persona Gerda Bieliauskaitė. Ar šių asmenų profiliai panaikinti laikinai, ar visam laikui – kol kas aišku nėra.

Serverio nariai, kurstomi anonimo, slapyvardžiu „Ruby“, kuris turi „Instagram“ profilį su 166 tūkst. sekėjų, ėmė vykdyti tiksliai nurodytus žingsnelius. Jais buvo nurodyta, kaip būtų galima prisidėti prie norimos anketos pašalinimo arba bent jau trumpo jos blokavimo.

Ištrinti instagramo profiliai

Įdomu tai, kad „Ruby“ prieš išsirinktos anketos ataką perimdavo visus jos duomenis (tapdavo aukos kopija): profilio nuotrauką, slapyvardį, biografinius aprašymus ir pan. Taip buvo sudaromas įspūdis, kad „Ruby“ yra neva tikrasis profilis, o auka tapęs asmuo – neva apgavikas, netikras profilis, todėl socialinio tinklo administracija, sulaukusi daug pranešimų (angl. report), atėjusių iš „Discord“ susivienijimo, apie tariamą sukčių, imdavo ir pašalindavo tikrąją anketą.

Būtent šios gudrybės dėka šimtai, o gal net ir tūkstančiai, jau minėto serverio narių ėmė blokuoti tikruosius garsenybių profilius tam, kad jų vardu sėkmingai pasinaudotų paslaptingasis „Ruby“.

Manoma, kad tas pats „Ruby“ dar rugsėjį buvo pasisavinęs Indrės Stonkuvienės anketą. Apie tai skaitykite čia.

Influenceriai reaguoja į "Discord" narių susivienijimą

Beveik 55 tūkst. narių turintis serveris į aukų sąrašą įrašė ne tik „Motyvuotų atletų“ porą. „Discord“ nariai ėmė organizuoti pasikėsinimus ir į kitas žinomų asmenų anketas: fotografo Deivido Bendžiaus, tinklaraštininkių Ingos Žuolytės ir Simonos Lipnės, stilistės Agnės Jagelavičiūtės ir kt.

Neliečiami pasijautę serverio nariai net ėmė sudarinėti „Advento kalendorių“, kuriame po kiekviena mėnesio diena slypi vis kitos įžymybės nuotrauka – taip buvo sudaroma užduotis „Ruby“, kuris, turėdamas didelį sekėjų skaičių, neva neturėtų sudėti ginklų, o imtų ir vėl pasisavintų pasirinktos aukos profilio duomenis bei pradėtų ruoštis anketos šalinimui.

Nors situacija paslaptingame serveryje, regis, darosi kiek nevaldoma, net ir jame atsiranda žmonių, kurie nepritaria masiniam kenkimui. Vienas anonimas įspėjo fotografą D. Bendžių, kad prieš jį organizuojamas sąmokslas ir atsiuntė žinutę.

„Sveikas, atnešu informacijos iš „Discord“. Nežinau, kiek tu ten būni ir kiek tau bus įdomi ši informacija, bet „Pletkų“ serveryje yra toks turkas „Ruby“. Jis su „Discord“ pagalba ištrynė „Motyvuotų atletų“ instagramus, buvo ištrynęs ir Stonkuvienės. Realiai trina tuos, kurių prašo „Discord“ nariai. Dabar sugalvojo tave trinti“, – įspėjo anonimas.

„Jis veikia tokiu principu, kad turi verified (liet. patvirtintą) anketą instagrame, susideda visą informaciją iš aukos profilio ir tada visi reportina (liet. praneša), kaip apie apsimetėlį to „Verified“ žmogaus, o instagramas ištrina profilį. Rašau, nes noriu tave įspėti“, – paaiškino geranoriškas serverio narys.

Viršuje: tikras D. Bendžiaus profilis, apačioje: apsimetėlio

DELFI susisiekus su galima dar viena atakos auka D. Bendžiumi, šis neslėpė, kad esama situacija jį išmušė iš vėžių, tačiau nežada visko taip palikti ir planuoja kreiptis į policiją.

„Noriu pradėti nuo to, kad tai yra nusikalstama veikla. Tie žmonės, jeigu juos galima taip vadinti, esantys „Discord“ serveryje, to nesupranta. Nieko tokio, padėsime suprasti“, – tikino jis.

„Aš ir kiti jau parašėme laiškus tiesiai į „Discord“, užregistruodami esamą situaciją kaip criminal activity (liet. nusikalstamą veiklą) su visais įrodymais, pavyzdžiui, ekrano nuotraukomis, kur jie diskutuoja ką kitą pulti ir pasisako, kad jie ištrynė kitų žmonių anketas.

Beje, jeigu galvojama, kad neįmanoma susekti IP adreso ir atvažiuoti su policija į namus, labai klystama. Taip, IP adresu tikslios vietos susekti negali, bet nepamirškime to, kad yra maršrutizatoriaus šaknys ir kiekvienas paslaugų tiekėjas gali lengvai padėti susekti, kas naudojasi internetu“, – priminė pašnekovas.

„Tai yra nusikalstama veikla ir šiuo atveju mes tikrai visko nepaliksime taip paprastai. Nepatingėsiu vardan mūsų visų eiti ir veikti. Čia yra mūsų darbas ir mes iš instagramo uždirbame pinigus. Įsivaizduokite, kad mes dabar nueiname pas kažkurį iš „Discord“ didvyrių į namus, juos sudeginame, atimame iš žmogaus namus, nes mums tiesiog linksma ir einame toliau, o mums niekas nieko už tai nepadaro. Žmonės yra idiotai, nesuprantu, kiek turi būti supuvęs iš vidaus, kad daryti tokius dalykus, gaila man, noriu palinkėti jiems visiems ramybės. Tačiau vis tiek gyvenime jiems nepasiseks, nes už šlykščius darbus gaunama atgal“, – tęsė D. Bendžius.

DELFI taip pat susisiekė ir patirties tokiose istorijose turinčiu IT specialistu. Ekspertas Marius Pareščius patikino, kad „Discord“ platforma jau kuris laikas yra tarsi po padidinamuoju stiklu, yra stebima, renkami duomenys. Tačiau esama situacija, pasak jo, vargu, ar bus tiriama policijos.

Marius Pareščius

„Techniškai baudžiamumo tame nėra, nėra prie ko prisikabinti. Vienintelis dalykas yra tas, kad jie susiėjo į krūvą ir juos visus už tą reportinimą nubausti gali pats instagramas, panaikindamas jų profilius ar juos blokuodamas. Įstatymiškai viskas dėliojasi gana paprastai. Tam, kad įrodyti, kad kažkas kažką padarė reikia surinkti visus tuos, kurie prie to prisidėjo. Antra, norint pradėti tyrimą, reikia turėti nukentėjusiuosius ir finansinę žalą. Šiuo atveju, finansinės žalos nėra. Automatiškai išeina taip, kad jeigu nėra žalos, nėra dėl ko ieškoti „nusikaltimo dalyvių“. Iš valstybės pusės nematau pažeidimų. Tačiau jeigu šis atvejis bus traktuojamas per moralinę žalą, kad tai buvo įsižeidimas – tada galima bandyti ieškoti, kas atlygintų tą patirtą moralinę žalą. Šiuo atveju bausti turėtų pats instagramas, ne valstybė. O realiausias baudimas būtų anketų blokavimo pavidalu“, – pakartojo jis.

Pasiteiravus, ar iš tiesų anoniminio serverio nariai yra neliečiami, M. Pareščius sako, kad viskam reikia laiko.

„Kol nukentėję asmenys nepradės rinkti įrodymų ir kol situacija nepasikartos kelis kartus, bus sunku kažką padaryti. Pasikartojus situacijai kelis kartus, gali sakyti, kad jie susivienijo tam, jog kenktų. „Discord“ serveryje atliekamas monitoringas ir vieną gražią dieną visa tai išlįs, nariai taps baudžiami. Tik tai tiek, kad tie baudimai kol kas yra susiję su įžeidinėjimais, šmeižtu, melagystėmis, o ne su tokiais žaidimais, kai yra reportinama ir pan. Ne veltui kai kurių vartotojų „Discord“ jau ėmė prašyti patvirtinti savo telefono numerį, o turint jį pažeidėjus bus galima ne tik sekti, bet ir juos identifikuoti“, – DELFI sakė IT specialistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)