Būtent šia tema Donatas Montvydas pirmosiomis 2020-ųjų metų dienomis skaitys pranešimą didžiausiuose metų planavimo mokymuose „Efektyvus metų startas 2020“. Su atlikėju kalbėjomės apie gyvenimo tikslus, aplinkinių palaikymą jų siekiant ir būtinas pauzes.

Tikslų galvojimo etape – jokių apribojimų

Donatas Montvydas prisipažįsta, kad tikslus nusistato ne metų pradžioje, o nuolat – muzikanto gyvenime, pasak jo, tikslai turėtų būti sudėliojami bent jau kartą į ketvirtį.

„Sėdi ir dėlioji ateities perspektyvą: ką norėčiau įgyvendinti? Kokios yra mano svajonės? Ką turėčiau daryti, kad jas pasiekčiau? Mano planavimas nebūna susijęs būtent su Naujaisiais metais“, – sakė D. Montvydas.

Kaip atsiranda šie planai? Pirmiausia atlikėjas leidžia sau neribotai svajoti ir galvoje gimsta iš pirmo žvilgsnio nerealūs ir neįmanomi tikslai.

„Pirminė tikslų nustatymo stadija: kai sėdi ir fatazuoji – be jokių apribojimų, negalvoji nei apie finansinius, nei jokius kitus apribojimus, ribojančias aplinkybes. Šiame etape niekam, kas būna šalia manęs, neleidžiu „nužudyti“ idėjos“, – sako D. Montvydas.

Po to ateina metas imtis kažkokių veiksmų, kad fantazija bent maža dalimi virstų realybe.

„Galiausiai viską aiškiai ir tiksliai sudėlioji: ką reikėtų daryti? Kaip kis Tavo populiarumo kreivė? Kokie laukia koncertai? Tie, kurie nešiojasi galvoje kokią nors unikalią idėją, taip pat turi pagalvoti, ką galima padaryti, kad kiti apie ją išgirstų“, – patarė D. Montvydas.

„Kartais prašau savo šeimos man pameluoti“

Kiek pirmame etape svarbu įsiklausyti į aplinkinių, šeimos nuomonę?

„Pasakysiu taip: jei jautiesi nepasitikintis savimi, šeimos palaikymas yra labai reikalingas. Nes jei supranti, kad tai tikrai yra TA idėja, kad ji tikrai pavyks, tau nereikia nuomonės iš šono. Juk esu savo srities profesionalas ir žinau, ko man reikia. Mano žmona ir vaikai man labai svarbūs, tačiau kartais jiems sakau: „Tiesiog meluokit man, kad palaikot šitą mano idėją“. Kartais man nereikia girdėti, kaip yra iš tiesų, – juokiasi atlikėjas. – Nes galbūt paklausysi šeimos, aplinkinių, o vakare atsigulsi į lovą ir negalėsi užmigti: nes pasielgei ne taip, kaip pats norėjai.“

Pats atlikėjas daugelį savo tikslų pasiekė kruopščiai planuodamas savo dienotvarkę ir niekada neleidžia sau „užmigti ant laurų“ galvodamas: „Turiu puikų balsą, kam čia labai persistengti?“

„Taip, Dievas man davė balsą, kad galėčiau jį panaudoti žiūrovų akivaizdoje. Mano talentui realizuoti reikalinga sąlyga yra žiūrovai, klausytojai. Kitaip ši profesija man būtų neįdomi. Visuomet galvoju: kaip padaryti dar geriau? Talentas – tai dalykas, kuris suveiks savaime. Tačiau darbas talentą toliau šlifuoja ir tobulina, todėl stengiuosi nemąstyti, ką turiu iš prigimties ir koncentruotis tik į darbą“, – sako atlikėjas.

Jis priduria, kad talentą taip pat galima iššvaistyti. Jei esate kažkam gabus – tai tiesiog ženklas, kad toje srityje turėtumėte daug dirbti ir siekti tobulėjimo.

„Kiek esu matęs dokumentinių filmų apie solistus, atlikėjus, pavyzdžiui, Luciano Pavarotti – visi jie sunkiai dirbo, nemiegodavo naktimis net turėdami akivaizdų talentą. Tad talentą turėti nieko nekainuoja, bet jį išlaikyti, sunkiai dirbti jį šlifuojant – čia turbūt yra atskiras talentas. Sunkus darbas – didelė sėkmės sudedamoji dalis“, – sako D. Montvydas.

Atlikėjas pripažįsta, kad dirbti jį motyvuoja ne tik gerbėjai, mylima veikla ir įgimtas gebėjimas dainuoti, tačiau ir atsakomybė prieš šeimą – žmoną Veroniką ir du mažus vaikus. D. Montvydas jaučiasi atsakingas už jų finansinę gerovę.

„Suprantu, kad dar nepriėjau tokio taško, kad galėčiau sau atsikvėpti ir ramiai ilsėtis“, – sako pašnekovas.

Pasitikėjimas savimi labai svarbus siekiant net ir aukščiausio tikslo

Praėjusių metų pradžioje atlikėjas padarė kelių mėnesių pertrauką, nekoncertavo, vėliau – išsiskyrė su ilgamečiu savo vadybininku Martynu Tyla. Ar kiekvienam verta kartais pasakyti sau „STOP“ ir permąstyti pasiekimus bei tikslus?

„Manau, kad tai yra individualu. Tačiau žmogui iš prigimties reikia laiko ir galimybės „perkrauti“ savo kompiuterį. Tam tikro būdo žmonės yra darboholikai. Save priskiriu prie jų. Faktas, kad kai prieini savo sveikatos ribą arba suvoki, kad beveik nematai šeimos – rekia iš naujo subalansuoti ir suderinti savo veiklą. Kita vetus, jei nori būti profesionalas kurioje nors srityje, pašvęsti tam savo gyvenimą – tikrai teks kažką paaukoti“, – svarstė dainininkas.

Pačioje kitų metų pradžioje – sausio 3-4 dienomis – Donatas Montvydas dalinsis savo pasirodymu ir istorija mokymuose „Efektyvus metų startas 2020“ kartu su 4 kitais žinomais lektoriais.

Jo pranešimas vadinasi „Vaikystėje įgyta asmeninė patirtis, lėmusi užsispyrimą“. Atlikėjas sako, kad dalinsis savo keliu, kurį jam teko nueiti iki žinomo dainininko šlovės.

„Jei bent 1 iš 100 bus įkvėptas mano pasakojimo – tai bus labai gerai. Tikiuosi, kad mano istorija leis žmonėms atrasti, ką ne taip jie daro ar ne ten koncentruojasi, kad nepasiekia to, ko nori. Dar vienas dalykas, ko labai mokau ir savo vaikus: turi turėti aukštą savivertę. Ne būti pasikėlus, užrietus nosį, bet tiesiog pasitikėti savim. Nes jei nepasitiki – „praterioji“ labai daug gyvenimo metų. Tikiuosi to įkvėpti savo klausytojus, nes aš taip pat klausau garsių žmonių biografijų ir galėčiau jų klausytis ir klausytis – jie mane įkvepia“, – sako D. Montvydas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)