Tai darau ne todėl, kad esu lenkas, ir ne todėl, kad man sumokėjo Lietuvos urologų draugija (nežinau, ar tokia yra). Bet todėl, kad – anot redakcijos – „visiems įdomu“.

Gal kam nors tai padės apsispręsti.

Kažkada televizijos rodydavo plastinių operacijų transliacijas (dabar nežinau, nes nežiūriu). Instagrame pilna „prieš ir po“ nuotraukų, kurios surenka labai daug širdelių ir dar daugiau linkėjimų kuo greičiau pasveikti (neaišku, nuo ko, bet sėkmės bet kokiu atveju).

Atrodo, kad, norint tapti profesionalia įtakos darytoja, skalpelio prisilietimas tiesiog būtinas. Čia kaip bakalauro diplomas įtakos darytojo profesijai. Nori dirbti banke? Būtų gerai baigti finansų specialybę universitete. Nori dirbti instagramo platybėse? Gulkis ant stalo.

Aš irgi atsiguliau. Pažiūrėkime, kiek sekėjų man pritrauks operacija. Važiuojam.

Motyvacija

Aš turiu tris vaikus, t. y. 1,3 vaiko daugiau negu šalies vidurkis. Ir aš noriu paklausti: o ką tu padarei dėl gerovės valstybės?

Man atrodo, kad trijų man užteks. O turint galvoje, kad ne vienas komentatorius jau rašo, kad gal tiek Sinickių net per daug, tai man tikrai užteks.

Mano jauniausias sūnus gimė gerokai prieš terminą. Nesiplėsiu. Man buvo pasakyta, kad tikriausiai daugiau geriau neturėti. Mokslas to neva nėra įrodęs, bet tikėtina, kad mums būtų rizikinga turėti daugiau. Tai buvo viena priežasčių, dėl ko ryžausi operacijai.

Antra priežastis yra ta, kad vyrams tai nieko nekainuoja. Tais laikais kainavo tik 1000 litų ir kelis pakelius vaistų nuo skausmo. Pragerti tiek yra labai lengva. Tad iš esmės tai nieko nekainuoja.

Skirtingai nuo vyrų vazektomijos, kiek man teko skaityti, bet kokia kontracepcija, skiriama moteriai, ją visada veikia neigiamai. Mums tik reikia šiek tiek pakentėti ir po kelių mėnesių nejaučiame nieko, funkcionuojame kaip visada. Jokių padarinių. Kartais net testosterono kiekis padidėja (bent taip sakė mano gydytojas).

Procedūra

Yra taikoma vietinė nejautra, todėl visą laiką būsite sąmoningi.

Gydytojas kalbės mažai. Seselė – daugiau. Net nebūtina minėti, kad su jumis nuolat bus juokaujama. Laikas neprailgsta. Maždaug po valandos (gal net greičiau) viskas padaryta. Keliaujat namo.

Man liepė nevairuot. Bet aš vis tiek vairavau. Nieko blogo nenutiko. Bet tikriausiai nereikėjo rizikuoti. Mano atvejis kiek keistas, mat aš kažkur perskaičiau, kad „tai tas pats, kas nueiti pas odontologą“. Tai taip ir nuvariau.

Reabilitacija

Kalbėti apie sėklidžių dydį didžiausiame naujienų portale gal ir nėra labai padoru. Bet kadangi tema yra tokia, kokia yra, trumpai užsiminsiu, kad nepatogumas dėl padidėjusio bagažo jaučiamas apie mėnesį, gal du.

Vėliau, apie 3–4 mėn,. jaučiamas pilvo skausmas, lyg būtų patempti raumenys. Praėjus pusmečiui, jaučiamės kaip nauji, t. y. tokie patys kaip prieš pusmetį.

Prisipažinsiu, aš tikėjausi, kad viskas įvyks daug greičiau. Bet gal tiesiog esu trapesnis ir ne toks pakantus skausmui kaip tikri Lietuvos vyrai ąžuolai!

Aplinkinių reakcijos

Manimi niekas netikėjo. Ilgą laiką artimieji manė, kad aš juokauju. Visi draugai, turintys po 2–3 vaikus, dievagojasi, kad daugiau vaikų neturės. Bet procedūros vis tiek neatlieka. Man tai labai nelogiškas dalykas, ypač turint galvoje, kad (a) viską galima atkurti, jei labai reikės, (b) apvaisinti galima ir be „atrišimo“, (c) jie gi vyrai!

Vakarų pasaulyje tokių kaip aš – nuo 8 iki 22 procentų. Pirmauja Kanada. Sąrašo viršuje taip pat puikuojasi Jungtinė Karalystė, Naujoji Zelandija, Danija, Belgija, Australija, Šveicarija. Anot Švedijos sveikatos apsaugos organizacijos, nuo 2013 iki 2017 šioje šalyje per metus atliekamų vazektomijų skaičius išaugo 70 proc. Kas vienija šias šalis? Taip. Jos visos yra gerovės valstybės. Tad neatsilikime ir mes.

Motyvacinė kalba

Taigi. Kas nebenorite paleisti daugiau mokesčių mokėtojų į gerovės valstybės spąstus, neplanuojate turėti vaikų su kita moterimi arba tiesiog nenorite kankinti savo partnerės baisiais moteriškais kontraceptikais, pasidarykite operaciją. Kol dar galite. Nes, kaip čia pasakius… nes Veryga (gali uždraust).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (577)