Praėjusią savaitę paaiškėjo, jog į teismą dėl neįprasto dukros vardo kreipėsi Darjušas Lavrinovičius su žmona Edita. Arabiškos kilmės vardas Leyla, reiškiantis „naktį“, Lietuvoje labai retas. Visgi daug keliaujančios, ne vienoje šalyje dirbančios šeimos renkasi šį vardą, kuris palengvina augančiam vaikui adaptuotis skirtingose bendruomenėse.

Anglakalbėse šalyse vardas „Leyla“ visur tariamas vienodai, tad problemų dėl vardo tarties nekyla nei vardo savininkui, nei į jį besikreipiantiems.

Tačiau tokio vardo registracija Lietuvoje nėra paprasta, mat vardas neatitinka lietuvių kalbos reikalavimų. Nors šis vardas yra sudarytas iš lietuvių kalbos rašmenų ir nereikalauja gramatinimo, Valstybinė lietuvių kalbos komisija laikosi nuomonės, jog vardas yra neregistruotinas dėl mūsų kalboje nevartojamo raidžių „ey“ junginio, kurį atitinka dvibalsis „ei“.

Ši į viešumą iškelta Lavrinovičių šeimos problema paskatino DELFI prisiminti ir kitus ausiai kiek neįprastus ar keistas reikšmes turinčius įžimybių vaikų vardus.

DELFI susisiekė su laidų vedėja, žurnaliste, knygų autore Beata Nicholson, kurios šeimoje skamba tiek angliški, tiek sulietuvinti vaikų vardai ir pasidomėjo, ar neteko susidurti su panašia situacija, į kokią pakliuvo Edita ir Darjušas Lavrinovičiai.

Moteris atskleidė, kad jos atveju jokių minčių apie teismus nebuvo, nes svarbiausia tai, kaip vadinti vaiką, o ne kas parašyta dokumente.

„Situacija su kuria susidūrė Edita ir Darjušas Lavrinovičiai man neaktuali ir nepažįstama. Mano vaikų vardai kaip yra parašyti, taip ir yra. Vienas dalykas, kaip parašyta pase, o visai kitas tai taip, kaip tu jį vadini. Jeigu jie tai daro, vadinasi jiems tai yra svarbu", – sakė Beata Nicholson.

Beata Nichoson su vyru Tomu Nicholsonu augina dukrą Izabelę (Isabelle), sūnus Jurgį (George), Harį (Harrison) ir Danielių (Daniel).

Beata Nicholson

Garsi moteris sakė, kad jiems įprasta vadinti vaikus tiek lietuviškais, tiek angliškais vardų variantais. Kaip kreipiamasi į atžalą priklauso nuo to, kokia kalba tuo metu bendraujama.

„Man atrodo, daug žmonių yra, kurių vardai parašyti vienaip, o vadinami jie kitaip. Mūsų atveju rašyti užsienietiški variantai. Pavyzdžiui, sūnus pase George, bet kai kalbame lietuviškai, vadiname Jurgiu. Kai kreipiamasi angliškai – vardas yra George", – teigė ji.

Sureikšminti vardų rašybos laidų vedėja nelinkusi ir tvirtina, kad tai kiekvieno asmeninis reikalas.

„Kiekvieno reikalas, kaip ir ką daro. Aš kaip noriu vadinti vaikus, taip ir vadinu", – trumpai tarstelėjo ji.

Šarūnas ir Laura Mazalai dukrai išrinko neįprastą lietuvio ausiai Aurėjos vardą. Žinoma pora anksčiau juokavo, kad patys ir prišaukė gimdymą išrinkdami būtent tokį vardą, mat liepos 19-ąją, kai gimė Aurėja, ir yra jos vardo diena. Suteikdami Deimilės vardą vyresnėlei, jie siekė dukrelei duoti lietuvišką, tačiau retą vardą.

Irūna Puzaraitė-Čeponienė su vyru ir sūnumi

Atlikėja Irūna Puzaraitė su vyru Roku Čeponiu sūnui išrinko senovės skandinavų griaustinio ir audros dievo – Toro vardą.

Remigijus Žiogas su šeima Balyje

Renginių organizatoriaus ir vedėjo Remigijaus Žiogo šeimoje augančios Riana ir Rėja dažnai sulaukia klausimų, kaip buvo sugalvoti tokie reti vardai. Žinomas vyras su žmona Rovena sakė, kad norėjo, jog dukrelių vardai prasidėtų ta pačia raide.

Viktorija Mauručaitė su šeima

Dainininkės Viktorijos Mauručaitės antrajai dukrai vardą išrinko vyras Artūras Butkevičius. Angelos vardas mergaitei išrinktas praėjus vos kelioms paroms po jos gimdymo. „Išrinkome vardą, gražus, Angela. Tiesiog taip išėjo ir tiek. Buvo daug variantų, bet labiausiai pritiko būtent Angela. Į vardo reikšmę nesigilinome, tačiau dėl jo labiausiai nerimauja dukra Gabrielė. Ji įsitikinusi, kad niekur neras nusipirkti puodelio ar pakabuko su tokiu vardu", – naujienų portalui DELFI anuomet kalbėjo dar vienos dukros sulaukęs A. Butkevičius.

Marijonas Mikutavičius, Ieva Daugirdaitė

Projekto „X Faktorius" teisėjas, garsus šalies atlikėjas Marijonas Mikutavičius ir dizainerė Ieva Daugirdaitė savo sūnui išrinko Majaus vardą. Šis vardas yra kildinamas iš senovės romėnų deivės Majos vardo. Tai pavasario, gimimo ir augimo deivė. Manoma, kad šis vardas gali būti kildinamas iš majų tautos pavadinimo.

Jurgis Brūzga

Majaus vardą savo sūnui suteikė ir atlikėja Karina Krysko su šokėju Sauliumi Skambinu.

Dainininkai Akmėja ir Jurgis Brūzga augina dvi dukreles gana neįprastais vardais. Įdomu tai, kad vyresnėlė Junė savo sesutei Amilei vardą išrinko pati. Mergaitė sakė, kad darželyje yra kita mergaitė tokiu vardu, kuris jai patikęs. Manoma, kad itin retas vardas Amilė reiškia neįkainojamas.

Ineta Stasiulytė su šeima

Žinoma teatro, kino ir televizijos aktorė Ineta Stasiulytė savo ir ankstesnio partnerio, šokių mokytojo bei festivalių organizatoriaus Eduardo Gimenezo dukrai vardą sugalvojo ilgai nesvarstydama. Mergaitei ji vardą buvo sugalvojusi dar iki pastojant. Aktorė tuomet juokavo, kad mintis dukrelę pavadinti Upe Soffia gimė sėdint prie upės. Antroji Inetos ir Deivido Meškausko mergaitė buvo vadinama Marija, bet tai dar nebuvo iki galo patvirtintas vardas. Tačiau vėliau jos tėvai nusprendė, kad geriausiai jai tinkantis vardas yra Frėja.

Choreorgrafė ir įvairių šokių projektų dalyvė Ieva Norkūnienė bei jos vyras Adoms Norkūnas sugalvojo dukrai suteikti Adijos vardą. Iki tol tokiu neįprastu vardu šalyje buvo pavadintos tik kelios mergaitės. Iš germanų kalbos kildinamą vardą pasiūlė Adomo draugai. Jis reiškia kilmingą prigimtį.

Andrius Kandelis

Šokėjas ir choreografas Andrius Kandelis neįprastą Ditės vardą sugalvojo, nes, anot žinomo vyro, šis geriausiai tiko dukrelei. Išvertus iš anglosaksų kalbos jis reiškia sėkmingą ir turtus atnešusį karą.

Rafailas Karpis su šeima

Operos solisto Rafailo Karpio šeima mergaitę pavadino Rachele – tai hebrajų kilmės vardas, reiškiantis „avelė".

Erika Vitulskienė ir Merūnas Vitulskis

Merūno Vitulskio ir jo žmonos Erikos pirmagimiui buvo išrinktas kiek neįprastas vardas. Tėvai davė Ajaus vardą.

Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė ir Rolandas Damijonaitis

Su vyru Rolandu Damijonaičiu Rūta Ščiogolevaitė augina keturis neįprastais vardais pavadintus vaikus – Adomą, Anabelę, Aroną ir Agnarą.

Simona Čėsnaitė

Buvusios muzikinio TV projekto „Kelias į žvaigždes 2" dalyvės Simonos Čėsnaitės pirmagimės – Matėja.

Giedrė Rusytė ir Jeanas Yves’as Haouzi

Prancūzijoje šiuo metu gyvenanti buvusi TV laidų vedėja Giedrė Rusytė susilaukė dar vieno sūnaus. Šeimą su prancūzų verslininku Jeanu Yves'u Haouzi sukūrusi gražuolė berniukui išrinko Leo Shay vardą.

Erica Jennings, Jurgis Didžiulis

Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis savo dukrelei skyrė neįprastą vardą – Gaia Maria.

Kim Kardashian ir Kanye Westas su vaikais

Užsienio įžymybių vaikų vardai skamba ne tik neįprastai, bet ir stebina

Kim Kardashian ir jos partneris Kanye Westas savo vaikams išrinko itin neįprasus vardus - North West, Saint West, Chicago West ir Psalm West.

Beyonce su dukrele Blue Ivy Carter

Teigiama, kad superžvaigždės Beyonce Knowles ir Jay Z praėjus vos mėnesiui nuo jųdviejų dukrelės Blue Ivy gimimo 2012 metų sausio 7-ąją įteikė paraišką užpatentuoti jos vardą. Kas įkvėpė sugalvoti vardą, angliškai reiškiantį mėlynąją gebenę? Jay Z išleido tris albumus su žodžiu „Blueprint", o Ivy nurodo romėnišką skaičių IV – dieną, kai įvyko jų tuoktuvės.

Jessica Simpson

Šeimos tradicijos tęsiamos! Jessicos Simpson ir Erico Johnsono dukrelė Maxwell Drew, gimusi 2012 metų gegužės 1-ąją, buvo pavadinta pagal E. Johnsono antrąjį vardą ir J. Simpson motinos Tinos mergautinę pavardę. Tuo tarpu jų sūnelis, šį pasaulį išvydęs 2013 metų birželio 30-ąją, buvo pavadintas E. Johnsono senelio iš tėvo pusės Knute'o Johnsono garbei.

Fergie su vyru Joshu

Grupės „Black Eyed Peas" dainininkė Fergie ir jos vyras Joshas Duhamelis sūnaus Axlo Jacko susilaukė 2013 metų rugpjūčio 29-ąją. „Fergie yra didelė „Guns 'N Roses" gerbėja... Taigi Axlas čia labai tinka", - „Us Weekly" sakė dainininkei artimas šaltinis, paaiškinęs, kodėl berniukui buvo duotas grupės lyderio Axlo Rose'o vardas.

Busy Philipps

„Cougar Town" („Panterų miesto") aktorė Busy Philipps ir jos sutuoktinis Marcas Silversteinas savo dukrelėms davė Birdie (gimė 2008 metų rugpjūtį) ir Cricket (gimė 2013 metų liepą) vardus, anglų kalba atitinkamai reiškiančius paukštytę ir svirplį (bei kriketą). „Žmonės mano, kad mano vaikai dėl savo vardų taps terapija, - tviteryje rašė B. Philipps. – Bičiuliai, mano vaikai taps tikra terapija dėl DAUGELIO priežasčių, esu tuo tikra".

Uma Thurman ir jos partneris Arpadas Bussonas savo dukrelei davė net penkis vardus ir dvigubą pavardę: Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman - Busson. „Mes nesutariame, kuriuo iš vardų ją šaukti, todėl vadiname ją Luna, - po dukrelės gimimo 2012 metų liepą Jimmy Fallonui prisipažino U. Thurman. – Dėl to jai pasisekė".

Holly Madison ir Pasquale'as Rotella dukrelės Rainbow Auroros susilaukė 2013 metų kovo 5-ąją. Išvertus iš anglų ir lotynų kalbų, jos vardas reiškia vaivorykštinę pašvaistę. „Yra daugybė pasipūtusių pikčiurnų, kurie kritikuoja mano sprendimą duoti tokį vardą. Tačiau man nerūpi, ką jie galvoja, - kovo 8-ąją savo tinklaraštyje rašė buvęs „Playboy" modelis. – Noriu, kad mano dukra didžiuotųsi tuo, kas ji yra, išmoktų pasisakyti ir save apginti".

Reese Witherspoon

Kai Reese Witherspoon 2012 metų rugsėjį pagimdė pirmąjį savo ir Jimo Totho vaiką, jos bičiulė Chelsea Handler juokavo: „Susilaukei kūdikio ir pavadinai jį Tennessee, bet aš iki šiol negaliu suprasti, tai berniukas ar mergaitė". R. Witherspoon augo Tenesio valstijoje (angl. Tennessee) ir taip pat augina dukterį Avą bei sūnų Deaconą, kurių susilaukė su buvusiu vyru Ryanu Phillippe'u.

Sarah Michelle Gellar

Prabėgus dviem mėnesiams nuo sūnaus gimimo 2012 metų rugsėjį, Sarah Michelle Gellar ir Freddie Prinze'as Jaunesnysis pranešė, kad pavadino kūdikį Rocky Jamesu. Jamesas yra antrasis tėčio F. Prinze'o vardas. Sutuoktiniai taip pat augina dukterį Charlotte.

Elsa Pataky ir Chrisas Hemsworthas

„The Avengers" („Keršytojų") aktorius Chrisas Hemsworthas ir jo žmona Elsa Pataky dukrelės Indios Rose (Indijos Rožės) susilaukė 2012 metų gegužę. „Tai tiesiog vardas, kuris mums patiko, - „E! News" sakė Ch. Hemsworthas. – Visuomet troškau berniukui duoti Indie arba Indianos vardą, o jai patiko Indija. Taigi nusprendėme, kas tai bebūtų – berniukas ar mergaitė – figūruos šis žodis. Jis tiesiog tiko".

Alicia Keys

Alicios Keys ir Swizzo Beatzo sūnus Egyptas (Egiptas) į šį pasaulį atėjo 2010 metų spalio 14-ąją. „Per visą savo gyvenimą nemačiau gražesnio veido", - savo tinklaraštyje rašė laiminga mamytė.

Alicia Silverstone ir jos vyras Christopheris Jareckis savo gražuolį sūnelį pavadino Meškiuku Blu - Bear Blu. „Šešias savaites po jo gimimo visai neišėjau iš namų, - rašė mamytė. – Norėjau kiekvieną momentą prisisunkti jo puikumo".

Jamie Oliver su šeima

Virtuvės šefas Jamie Oliveris su žmona Juliette Norton visiems keturiems savo vaikams sugalvojo itin unikalius vardus – Poppy Honey, Daisy Boo, Buddy Bear Maurice ir Petal Blossom.

Kate Hudson

Kate Hudson ir Mattas Bellamy savo sūnelį pavadino Binghamu Hawnu Bellamy. „Tiems, kam įdomu, Bingham buvo mano mamos mergautinė pavardė, - tviteryje rašė „Muse" lyderis. – Bingas Russellas taip pat buvo Kurto (Rassello) tėtis. Kur tik pažvelgsi, visur giminystės ryšiai!".

Nicolas Cage

Nicolas Cage'as ir Alice Kim savo sūnui, gimusiam 2005 metų spalį, davė Kal Elo vardą. Tai Supermeno vardas, duotas jam Kriptono planetoje.

Gwen Stefani ir Gavinas Rossdale'as savo antrojo vaiko Zumos susilaukė 2008 metų rugpjūčio 21 dieną.

Ashlee Simpson

Ashlee Simpson ir Pete'o Wentzo sūnus pavadintas keistu Bronxo Mowglo (Bronkso Mauglo) vardu.

Nicole Richie ir Joelis Maddenas sūnus pavadintas Sparrowo Jameso Midnighto Maddeno vardu. Sparrow anglų kalba reiškia žvirblį, o „midnight" – vidurnaktį.

Geri Haliwell dukrelę pavadino Bluebell Madonną ("bluebell" anglų kalba reiškia "katilėlį").

Gwyneth Paltrow pokalbių laidos vedėjai Oprah Winfrey paaiškino, kodėl dukrelei davė tokį unikalų Apple (Obuolio) vardą. „Jis skambėjo taip švelniai ir man kėlė labai mielas asociacijas. Žinote, obuoliai būna tokie saldūs. Tai biblinis vaisius. Tiesiog pamaniau, kad toks vardas yra labai mielas ir... Tyras", - aiškino aktorė.

Mariah Carey ir Nickas Cannonas vienam iš savo dvynukų davė dvigubą Moroccan Scotto (Marokiečio Skoto) vardą. Paskutinis M. Carey buto Niujorke aukštas dėl Maroką primenančio interjero vadinamas Marokietišku kambariu. Jame N. Cannonas 2008 metais pasipiršo M. Carey.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)