„Gimtinė" yra bene pirmasis bandymas mūsų kine pažvelgti iš laiko ir gyvenimo patirties atstumo į atkurtosios Nepriklausomybės pradžią. Pagrindinė „Gimtinės" herojė Viktorija, nukritus „geležinei uždangai", grįžta į Lietuvą su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu atsiimti savo tėvo žemės. Į gimtąsias vietas juos lydi buvęs Viktorijos mylimasis. Visi jie turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

„Tapatybė yra nuolat jaudinanti tema, ypač Vakarų pasaulyje. Visąlaik klausiame, kaip šalis, kurioje gyvename, keičia mus – mūsų istoriją, mūsų savastį? Žinau, kokią galią žmonėms turi praeitis, ypač tiems, kurie paliko savo namus. Tiems, kurie padarys bet ką, kad tik sugrįžtų į savo Gimtinę" – apie filmo idėją kalba režisierius Tomas Vengris.

Tai – paskutinis operatoriaus Audriaus Kemežio, pernai po mirties apdovanoto Nacionaline kultūros ir meno premija, filmuotas filmas. Filmo dailininkas - Ramūnas Rastauskas, garso režisierius - Saulius Urbanavičius, kompozitorius - Kārlis Auzāns.

Pagrindinį Viktorijos vaidmenį „Gimtinėje" vaidina aktorė Severija Janušauskaitė („Anarchija Žirmūnuose", „Žvaigždė", „Emilija iš Laisvės alėjos", „Babilonas Berlynas"), jos sūnų Kovą – Matas Metlevski. Buvusį Viktorijos mylimąjį Romą vaidina aktorius Darius Gumauskas, jo dukrą Mariją – Barbora Bareikytė. Kituose vaidmenyse pamatysime Viktoriją Kuodytę, Dainių Gavenonį, Pranciškų Brazdžiūną, Liną Ryškų, Ričardą Vitkaitį, Renatą Vėberytę-Loman, Valentiną Krulikovskį ir kitus.

„Gimtinė" yra pirmasis ilgametražis T. Vengrio filmas. Režisierius Kolumbijos universitete įgijo Menų bakalauro laipsnį, mokėsi Vilniaus Dailės akademijoje, kur studijavo Fotografiją ir medijos meną. 2012 m. Amerikos filmų institute Los Andžele T. Vengris baigė kino režisūrą, įgijo magistro laipsnį.

T. Vengris sukūrė kelis trumpametražius filmus, sulaukusius tarptautinės sėkmės – „Voveraitės" (2015) europietiška premjera įvyko Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, „Kalifornijos" (2012) premjerą režisierius šventė Tarptautiniame Sietlo festivalyje, filmas pateko tarp prestižinių Kino meno ir mokslo akademijos studentų apdovanojimų finalininkų ir buvo išskirtas kaip vienas iš geriausių vaidybinių studentiškų filmų JAV. „Abigailei, su meile Bendžamenas" (2012) pelnė geriausios dramos apdovanojimą Forster kino festivalyje, JAV. Įspūdinga „Gimtinės" autoriaus patirtis dirbant montažo režisieriumi JAV – tarp aštuonių jo sumontuotų filmų du yra sukurti vieno garsiausių autorinio kino režisieriaus Terence'o Maliko („Knight of Cups", „Song to Song").

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)